SAKARYA’NIN CANLI TARİHİ ABDULLAH Ş. ÇELİK

Eğitimci,yazar ve gazeteci Abdullah Ş. Çelik, 25 Haziran 1929 yılında Sapanca ilçesi Fevziye köyünde dünyaya geldi.İlkokulu Hacı Mercan köyünde bitirdikten sonra Arifiye Köy Enstitüsü’nde 5 yıl okudu ve 1947 yılında mezun oldu.

İlk öğretmenliğe Adapazarı merkez ilçesi Kavaklıorman Köyü’nde başladı. 26 yıl kesintisiz öğretmenlik yaptıktan sonra Adapazarı’nın ilk günlük gazetesi Akşam Haberleri’ne Yazı İşleri Müdürü olmak için emekli oldu. 1952 yılında Sabiha Hanım ile evlenen Abdullah Ş. Çelik’in bu evlilikten iki kızı, bir oğlu dünyaya geldi.

Gazeteciliğe ilk adım

Gazetecilik hayatına Akşam Haberleri Gazetesi’nde yazı işleri müdürü olarak başlayan Abdullah Ş. Çelik’in ilk yazısı 1 Nisan 1949 tarihinde Adapazarı AdaPostası’nda çıktı. Gazetecilik yıllarını Abdullah Ş. Çelik şöyle anlatıyor: “Gazete sahibi Lebib Kökçü, yazımı beğendi ve benimle ilgili bir yazı yazdı. Hukuk tahsilli, kendini geliştirmiş, Sakarya sorunlarına sahip çıkan genç bir hukukçu olan Lebib Kökçü, bana şöyle bir teklifte bulundu: ‘Maşallah çok güzel yazılar yazıyorsun. İzmit’te Türk Yolu gazetesi var. Oraya git. Orada yazmaya devam et. Rıfat Yüce’yi gör.’ Ben de İzmit’in yolunu tuttum. Rıfat Yüce ile buluştuk ve orada da yazılar yazmaya başladım. 4 Aralık 1951 Akşam Haberleri Gazetesi çıkana kadar orada yazdım. O yıllar Adapazarı, İzmit’e bağlı bir ilçe idi. Akşam Haberleri Gazetesi’nde 17 Haziran 1954 yılına kadar çalıştım. Bu tarihte de Yeni Sakarya Gazetesi yayım hayatına başladı. Rahmetli Gazeteci Hasan Uyar’ın ricası üzerine, bu gazetede ilk başyazıyı yazmak bana nasip oldu.

Hiç unutmam, o zaman yazımın başlığı ‘Amacımız’ idi. Ve Hasan Uyar ile acı tatlı,güzel, hoş sohbet günlerimiz oldu. Tam 40 yıl bu ilin meselelerini dert edindik. O yıllar gazete gerçekten büyük başarı sağladı. Üç defa Türk Dil Kurumu ödülünü aldım. Ve Türk Dil Kurumu’na da 94 numaralı üye olarak kaydedildim. Bir öğretmen olarak gazeteci olduğum zaman hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Ama Atatürk-
çü bir çizgide İsmet İnönü’yü çok severim. Bu yöndeki politikalara destek oldum. Ancak şunu ifade edeyim ki, 1960 ihtilalinde içeri düşen (Yassıada) Cemal Tüzün’e para ve gazete gönderdim. Baha Hun’a sürekli gazete gönderiyordum. Mektuplaşıyorduk. Yerel gazeteleri postalıyordum.”

Köy Enstitüsü mezunu olan Abdullah Ş. Çelik, eğitimciliğinin yanı sıra gazeteci kimliğiyle de ön planda olan bir isimdi. İsmet İnönü’yü çok seven Abdullah Ş. Çelik, Yassıada mahkemelerini takip eden ender gazetecilerden biriydi. Bülent Ecevit’ten siyasi teklif alan Çelik, siyasetle hiçbir zaman birebir ilgilenmedi. Ancak siyasilerle yakın ilişkide olan Çelik Süleyman Demirel’in hediye ettiği fötr şapkayı takıyordu.

Aşağıdaki sekmelerden Abdullah Çelik’in belirtilen yıllardaki köşe yazılarına ulaşabilirsiniz.