Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

15 Ocak 2011

Milletvekili, Cevat Ayhan gibi olmalı-2

Bir diğer meseleyi de, değerli İller Bankası yöneticilerinin ve muhterem Bakan’ın dikkatine sunmak üzere ifade ediyorum. Tabii, kendileri belediyelerin alt yapılarını ihale ediyorlar ve su kanalizasyonlarını, dikkatli de hizmet ediyorlar; ama, dün olduğu gibi bugün de mühendis bakımından açıkları vardır; yeterli sayıda mühendisleri yoktur. Tabii kontrolde eksikleri olur, sıkıntılar olabilir. Bu kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri de sonra o beldelerin ve şehirlerin halkına onlarca yıl hizmet ederler.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı.)

Cevat Ayhan (Devamla) – Bitiriyorum Sayın Başkan.

Başkan—Efendim, süreniz bitti; ama toparlarsanız…

Cevat Ayhan (Devamla) – Peki teşekkür ederim; toparlıyorum.

Bunların inşası sırasında sorumluluk, tabii ihale yönünden İller Bankası’na aittir. Şüphesiz; ama, belediyeler de kendi bölgelerinde kendi mühendisleriyle, teknisyenleriyle onlara yardımcı olmaya hazırdırlar. Bu işbirliğinin mutlaka daha geniş yapılması, yapılan inşaatların teknik standartlara uygun ve uzun ömürlü olması bakımından da mühimdir.

Bir üçüncü noktayı da kısaca arz edip, sözüme son vereceğim o da şudur: Tabii deprem bölgesinde aşağı-yukarı 100 küsur, 140 civarında belediye vardır. Bunların altyapıları harap olmuştur. Su ve kanalizasyon… Bunları ihale ediyorlar; teşekkür ederiz.

Tabii, burada kanalizasyonları öncelikle dikkatinize arz etmek istiyorum:Suyu akan yerde kanalizasyonlar yapılmazsa, önümüzdeki dönemde oralar, sokaklar– affınıza sığınarak ifade edeyim—birer lağım çukuru haline gelir. Çünkü, kanalizasyon şebekelerinin hepsi kırılıp, dökülmüştür. Bu kanalizasyon inşaatlarının daha önce bitirilmesi, aciliyet kesp ediyor. Bölgede bulaşıcı hastalık ve mikrobik şeylerin yaygınlaşmaması için diyorum…

Sayın bakana ve İller Bankası camiasına başarılar diliyorum, hürmetlerimi arz ediyorum.

Başkan– Oyunuzun rengini söylemediniz efendim?..

Cevat Ayhan (Devamla) – Oyumun rengini başta arz ettim Muhterem Başkan, lehte olarak söz aldığımı ifade ettim. (FP, MHP, ANAP ve DYP sıralarından alkışlar)

Başkan— Teşekkür ederim.

Tasarının tümünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir. Hayırlı olsun efendim. Tasarı kanunlaşmıştır.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın (Ankara) – Sayın Başkan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

TABELA PARTİSİ ZENGİNİYİZ

Türkiye’de şu an 60 parti bulunuyor. Bu partilerin büyük bir çoğunluğu Türkiye genelinde örgütlenmediği için seçimlere katılamıyor. Çoğu parti ise seçime giremeden kapandı.

Haziran ayında yeni bir seçime hazırlanan, Türkiye’de toplam 60 tane parti bulunuyor. Bu partilerin büyük bir çoğunluğu ise örgütlenemediği için seçimlere katılamıyor. Aktif bir siyaset yürütemeyen bu partiler, ‘Tabela Partisi’ olmaktan öteye gidemiyor. Cumhuriyetin ilanından bu yana Türk siyasi hayatında bir çok parti yer aldı.

Ancak bu partilerin 1980 sonrasında sayıları 100’lere yaklaştı. Bu partilerden 28 tanesi yargı yoluyla kapatılırken, 17 tanesi ise başka bir parti ile birleşme yoluna girerek kapandı. 7 adet parti ise kendini feshederek, siyasi hayattan çekildi. 2008 Osman Pamukoğlu’nun Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) ile Tuncay Özkan’ın Yeni Partisi’nin de aralarında bulunduğu toplam 6 parti kuruldu. 2009 yılında ise Abdullatif Şener’in Türkiye Partisi kuruldu.Türkiye Partisi ile 2009’ da kurulan toplam parti sayısı 2 olarak kayıtlara geçti 2010 yılına gelindiğinde ise Saadet Partisi ile yolları ayıran Numan Kurtulmuş’un Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) ile birlikte toplamda 4 parti Türk siyasetine adım attı. Son kurulan bu partilerle birlikte siyasi partilerin sayısı 60’a çıktı.

Son olarak Eşitlik Partisi kendiliğinden dağılmış sayılarak kapanmasını onayladı.

Yarın tekrar buluşmak dileğiyle… Sevgiler, saygılar.