Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

26 Ağustos 2017

İl olma yolunda ilk adımlar

Sakarya, 1954 yılında il olduğu 1 Aralık Çarşamba günü Kaymakamlık tabelasını indirdi. Yerine Vilayet tabelası, kalabalık bir katılım ve düzenlenen törenle asıldı. O süreçte il olma yolunda atılan adımlar ve zorlu geçen çalışmalara meydanın kayda değer desteği olmuştu. Dönemin tarihini taşıyan ve Demokrat Sakarya adıyla yayın yapan yerel bir gazetenin haberine göre; törene 10 binlerce kişinin katıldığı ve Ankara’dan da bir heyetin Sakarya’ya geldiği belirtiliyor.

Sakarya’nın il oluşunun başlıca kahramanlarından biri olan Osman Erkaya, 1952 yılında kurulan ‘Adapazarı’nın İl olma Cemiyeti’ başkanlığını yürütüyordu. Erkaya, Adapazarı’nın il olması yönünde atılan ilk adımların medya desteği ile atıldığını şu cümlelerle özetliyor. “1950’lerden önce şehrimiz ilkokul öğretmenlerinden mahalli gazetelerde yazarlık yapan Abdullah Çelik, fikir olarak gazetesine ‘Sakarya’ adıyla Adapazarı il olmalıdır’’ yazdı. Keza ortaokul müdürlerinden Hasan Balcıoğlu da benzeri bir yazıyı İstanbul’da münteşir bir mecmuaya yazmıştır.

 “Atatürk’e diktatör diyenler ya haindir, ya da kara cahil!”

Önceki gün birçok konu, IŞİD terör örgütünün Türk rehineleri serbest bırakması haberinin gölgesinde kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yapılan başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır!” diyerek olaya bir yiğitlik, kahramanlık havası vermek isterken, Başbakan Davutoğlu’nun “Çalışma” ve “temas” kelimelerini kullanması daha gerçekçiydi… Doğru olan şu ki, sorun masada çözüldü. Yurt çapında heyecan uyandıran “Rehinelerin kurtulması” olayı, diğer bütün konuları bastırdı. Bunlardan biri de Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun İzmir’de yaptığı ilginç konuşma idi… * * * * * * Ben bir Atatürk hayranıyım. Bu nedenle onun hakkında yapılan her konuşmayı, söylenen her sözü titizlikle izlerim. Bu ülkede Atatürk’e “Kefere” diyen, onun “diktatör” olduğunu söyleyen ahlâksızlar, kalleşler, dönekler de var. Fakat… Doğruları söyleyen, Atatürk‘ün tarihi kişiliğine saygı duyan insanlarımızın sayısı daha fazla… Elbette ki Atatürk’e tapmayacağız ama onu her zaman sevgiyle, saygıyla, şükranla anacağız. Prof. Feyzioğlu’nun Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği panelde yaptığı konuşma, benim duygularımın bir yansıması gibiydi… Bu nedenle okurlarıma Prof. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasını (özetle) nakletmek istiyorum. Şöyle diyor: * * * * * *

“Atatürk’ün kurduğu devletin arkasında hukuk devleti anlayışı vardır. Şimdi ‘diktatör’ diyorlar. Hangi diktatör Ortaçağ karanlığında bulduğu toplumu aydınlığa kavuşturmak, 25.08.2017 Rahmi Turan: “Atatürk’e diktatör diyenler ya haindir, ya da kara cahil!” – Sözcü Gazetesi http://www.sozcu.com.tr/2014/yazarlar/rahmi-turan/ataturke-diktator-diyenler-ya-haindir-ya-da-kara-cahil-606510/ 2/4 hukuk devletine yurttaş bilincini yerleştirmek için bu kadar devrim yapar? Diktatörler devrim yapmaz, sefa içinde yaşar giderler. Hiçbir diktatör, ölümünden bunca yıl sonra milletinin yüreğinde bu kadar büyümez. Atatürk’e diktatör diyenler, ya haindir, ya hainlerin etkilediği kara cahillerdir!”.

Sigara kadını daha çabuk kansere taşıyor

Norveç’te 600 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, sigara bağlantılı bağırsak kanserine kadınlarda daha fazla rastlandığını gösterdi.

Kanserle ilgili bir tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, sigara içen kadınların hastalığa yakalanma riski yüzde 19 artarken, bu oran erkeklerde yüzde 9. BBC’nin haberine göre 600 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, hastaların yaklaşık 4000’inde bağırsak kanseri görüldü. 16 yaşında veya daha önce sigaraya başlamış olan kadınlarda bağırsak kanseri riskinin kayda değer oranda arttığı gözlendi. Tromso (Toronto) Üniversitesi ekibi, bunun erkeklerden daha az sigara içen kadınların bile, bağırsak kanserine yakalanma oranının daha fazla olduğunu gösteren ilk araştırma olduğunu söyledi.

Biyolojik olarak açıklar

Ancak araştırmada bu tür kanser riskini arttıran alkol ve beslenme gibi diğer unsurlar dikkate alınmadı. Araştırma sonuçları kadınların biyolojik olarak sigaranın toksik etkilerine daha açık olduğu izlenimini uyandırıyor.

Kalp krizi riski de artıyor

Avustralya araştırmacıların gençler üzerinde yaptığı bir çalışma da genç kızların sigara dumanından erkeklerden daha fazla etkilendiğini ortaya koydu. Pasif içici durumundaki genç kızlarda, kalp hastalığı riskini azaltan iyi kolesterol oranının düştüğü gözlendi. Bir milyondan fazla kadın üzerinde yapılan araştırmalar, 30 yaşına kadar sigarayı bırakan kadınların sigara bağlantılı hastalıklardan erken ölme riski ortadan kalkıyor.