Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

1 Ağustos 2014

Türk Milli Eğitimi ne hale getiriliyor

Gerçek acı. Çok acı. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Milli Eğitimle ilgili kararlar, uygulamalar zaman zaman toplanan Milli Eğitim şuralarında görüşülür. AKP bu güzel uygulamayı kaldırdı. 13. yıl toplamadı. Şu gazetede yer alan uygulamalara konulanları görün.

Eğitim sisteminde değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğini tamamladı. Yönetmelikle, velilerde kafa karışıklığı doğuran sınıfta kalma konusu netleştirildi. Buna göre ilköğretimde öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmayacak. Yeni düzenlemeler şöyle:

■ATATÜRK ANLATILACAK: Okul koridorları ve uygun alanlarda, Atatürk’ün eğitim ve diğer konularla ilgili görüşlerinin olduğu levhalar bulunacak. Talim ve Terbiye Kurulu’nca önerilmiş Türk büyüklerine ait resimler, Türk tarih ve kültürüne ait levhalar, eğitici ve sanat değeri olan resimler, saat, takvim ve okul gazetesi yer alacak.

■SINIF TEKRARI: İlkokulda sınıf tekrarı olmayacak. Yeterlik düzeyine ulaşamamış öğrencilere, velinin yazılı talebi üzerine, okul müdürü ve sınıf öğretmeninin kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilecek.

■PERFORMANS ÖDEVİ: Performans ödevi kaldırılarak öğrencilerin sınıf veya okul içinde yapacakları “ders etkinliklerine katılımları” ile değerlendirilmelerine imkân sağlandı.

■DEVAMSIZLIK: Özürsüz olarak aralıksız 10 gün devam etmeyen çocuğun velisi, yazı ile uyarılacak. Buna rağmen özürsüz 30 gün devam etmeyen ve devam ettiği halde üst üste (özel okullar için) iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı silinecek.

■ÖĞLE ARASI 90 DAKİKA Yönetmelikle, normal öğretim yapılan ilköğretim okullarında yemek ve dinlenme için verilen 40-60 dakika olarak uygulanan öğle arası en az 40, en çok 90 dakika olarak belirlendi.

■İKİLİ EÐİTİM: Okul öncesi eğitim kurumlarında günde 50’şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süresince ikili eğitim yapılacak. Çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esas olacak. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulacak.

■KAYITLAR E-OKUL’DAN: Kayıtlar, haziran ayının üçüncü haftasının ilk işgününde başlayacak. Kayıt işlemi, ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Herhangi bir belge talep edilmeyecek.

■36-66 AY: Anaokuluna 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılacak. Ana sınıflarına 48 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmayan çocuklar kaydedilecek.

Okuldan ilişki kesilmeyecek

Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkmadıkça, öğrencinin okulla ilişiği kesilmeyecek. Öğrenci veya velisinin istemesi halinde okula devam eden, mecburi ilköğretimi tamamlayan veya ilköğretim çağı dışına çıktığı için öğrenimini tamamlayamayan öğrenciye, durumunu gösterir öğrenim belgesi düzenlenecek.

■OTOBÜS SINIFLAR: Kenar bölge ve kırsal kesimdeki ekonomik durumu yetersiz ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla gezici otobüs içerisinde ücretsiz okul öncesi eğitim hizmeti veren gezici sınıflar açılabilecek.

■DESTEK EĞİTİM ODASI: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitimlerine devam eden çocuklar ile üstün yetenekli çocuklara ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmetleri verilmesi için okullarda destek eğitim odaları kurulacak. Yaz aylarında eğitim OKUL öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, çalışan anne ve babanın taleplerini karşılamak için belirtilen sayıda her yaş grubundan başvurunun olması halinde, okul müdürlüğünce Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda , çocuklar için önem ve öncelik arz eden konuları kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program çerçevesinde iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılacak. Bu eğitimde , okul öncesi eğitimden yararlanamayan ve gelecek yıl ilkokula başlayacak çocuklara öncelik tanınacak.

Tarman ailesi 36 derslikli okul yaptıracak

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, hayırsever Emel-Mehmet Tarman çifti ile bu kez 36 derslikli okul yapımına ilişkin protokol imzaladı. Çocuk Hastanesi başta olmak üzere pek çok hayır işi gerçekleştiren Tarman Ailesi, daha önce yine kendilerinin yaptırdığı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Pansiyonu’nu dersliğe ihtiyaç duyulması nedeniyle 36 derslikli okula dönüştürecek.

Demirel’den barış ve kardeşlik mesajı

MUÐLA’nın Bodrum İlçesi’ne tatile gelen 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bayram mesajı verdi. Ülkenin sükunete ihtiyacı olduğunu söyleyen Demirel, İslam alemine barış, kardeşlik, dostluk ve sevgi diledi.

Tatilini geçirmek için Bodrum’u tercih eden 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kaldığı otelde DHA muhabiri aracılığıyla bayram mesajı verdi. Ülkenin sükunete ihtiyacı olduğunu belirten Demirel şunları söyledi:

“Ülkemizde ve bütün dünyada bilhassa İslam aleminde barış içinde, kardeşlik dostluk ve sevgi içerisinde bayramın kutlanmasını diliyorum. İnşallah her şey memleketimizin halkının istediği gibi olur. Türkiye’nin sükunete ihtiyacı vardır. Kardeşliğin daha çok pekişmesi lazımdır. Bayramların en büyük faydası insanları birbirine yaklaştırması ve dostluk duygularını daha çok güçlendirmesidir. Halkımız dostluk ve sevginin değerini bilir. Onun için bugün kutlanmaya başlanan Ramazan Bayramı inananlara, inanmayanlara herkese hayırlı uğurlu olsun. Bu mübarek günlerin sevabı olsun. Bu sevap ülkemizin zorluklarını alıp götürsün. Daha güzel bir Türkiye, daha sakin, daha kardeşçe, daha iyi çalışılan bir Türkiye olsun istiyoruz. İnşallah her şey daha iyi olur. Halkımı sevgiyle muhabbetle, saygıyla kucaklıyorum. Onların bayramını tebrik ediyorum.”

CUMHURBAŞKANLIÐI SEÇİMİ SORUSUNA YANIT VERMEDİ

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili soruya yorum yapmayan Demirel, “Bunları bugünden konuşmakta mana yok. 10 gün sonra Türkiye başka şeyler konuşur hale gelecektir. Bugün bayram. Bayram konuşun. Bayram yiyin. Bayram için. Bayram yiyin bayram için demek sevgi, kardeşlik, dostluk yiyin onu için” dedi. Demirel’e telefonla çok sayıda kutlama mesajı geldiği belirtildi.