Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

21 Haziran 2016

Yeni Sakarya 63. hizmet yılına girdi

‘Sakarya il olmalıdır, olacaktır’ diye yazan benim olduğumu belgeler ortaya koyuyor. Sakarya İli’nin yasalaşması için en çok çalışan, çırpınan, her türlü girişimleri yapan yetkili-yetkisiz bir uzun boylu, yakışıklı. Ağzı çok iyi laf yapan Osman Erkaya vardı. Emeğinin karşılığını alamayan Osman Erkaya. Vefasız Sakarya’nın yetkilileri adını bir yere vermeliler. Oysa adı bir yere verilmesini anasının ak sütü gibi hak etmiştir.

14 Haziran 1954 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 6419 numaralı Sakarya ve Adıyaman illerini kuruyordu.

Bir geçici maddede ‘Sakarya ve Adıyaman 1 Aralık 1954 günü resmen Kaymakamlık tabelaları yerine valilik tabelaları yerlerine konulacak’ deniyordu.

Daha Resmi Gazete’de yayınlanmamıştı. Yasa 17 Haziran 1954 günü matbaacı Hasan Uyar’la, Sıtkı Aldinç gazeteyi çıkarırlar. En büyük destekçisi belediye nikah memurunun oğlu Sıtkı Aldinç’in destekçisi Orhan Şevki Aldinç vardı.

Rahmetli Hasan Uyar hep “Sapancalıyım” derdi. Rahmetli eşleri Sapancalıydı. Sapancalı ben vardım tam destek veren. Gazete çıkarma fikrini ilk bana açmıştı.

Sakarya’da o yıllarda ne gazete, ne gazeteci vardı. Haftalıklar vardı. Salıdan salıya çıkardı.

‘Yeni Sakarya olsun’ diyorduk rahmetli örnek insan İhsan Uyar’la ben.

Sıtkı, Orhan ve bir de Fahri Çatallar çok tartışırlardı isim üzerinde.

Çok iyi niyetli, Uyaroğlu Hasan Uyar Demokrat Parti ile hiç ilgisi olmadığı halde anlayışlı oluşu nedeniyle Demokrat Sakarya 17 Haziran 1954 günü dört orta sayfa olarak yayınlanmaya başladı. Okunur oldu.

Yıllar sonra biz haklı çıkmışız Yeni Sakarya olmuş gazetenin adı.

Hiç unutmam 27 Mayıs 1960 sonrası en çok resmi ilan alan gazete adı nedeni ile Yeni Sakarya’nın olduğu yolunda şikayet edilmişti. İnceleme sonunda en çok resmi ilan alan CHPli, sonradan CHP İl Başkanlığı TBMM kurucusu olarak basından giren Selami Savaş’ın Adapazarı’nın Akşam Haberleri olduğu ortaya çıktı.

En az alan da Demokrat Sakarya olduğu açıklanmıştı.

Hasan Uyar de yaşamı boyunca benim gibi hiçbir siyasi partiye girmedi. İkimiz de tam tarafsız, ama Atatürkçü olmakta kararlıydık. Uyar bu inançla bir oğlunun adını Kemal, diğerinin adını Sinan koymuştur.

Yeni Sakarya’yı çıkarırken, Düzce Cumayeri Okulu Müdürü idim. Kocaeli Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Sakarya il olmalıdır” yazım üzerine kötü kişi belirlemişti beni.

Salim Aydın’la Tavuklar Köyü öğretmeni ile becayişimize bile ret yazısı yazmıştı. Ama bu becayiş il oluşumuzun ilk haftasında gerçekleşti.

Demokrat Sakarya’yı öğretmen-başöğretmen olarak ben yönetiyordum. Hasan Uyar bunu yazar, imzalar Türk Dil Kurumu yarışmasına girmemi sağlar. 3 kg TDK ödülünü aldım. Herkesin üye olmadığı TDK’nın 994 numaralı üyesi edildim.

Yeni Sakarya, Demokrat Sakarya, Türk demokrasisine önemli hizmetler vermiştir. Sakarya’nın sorunlarının giderilmesini çok uyarıcı yazılar ile faydaları olmuştur. Uyar’la 40 yılı aşkın süre birlikte çıkardık Yeni Sakarya’yı.

Köy muhtarlarına, din görevlilerine postalardım. Okullara gönderirdim. Çok okunan gazeteydi Yeni Sakarya.