Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

9 Ekim 2013

İlkokul andı

AND tüm ilkokullarda söylenmeyecek artık. Yasaklanması akıldışı. Her sabah ya da öğlen derse girerken tüm öğrencilerin birlikte, gür sesle söyledikleri and, söyleyen öğrencilere neşe, heyecan, mutluluk veriyordu. Kaldırılmamalıydı. Geniş kapsamlı anket yapılsaydı, sorulsaydı.

Gerçek kaldırılış nedeni sonundaki “Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun” denmesidir.

Bir ay kadar önce Muş BDP Milletvekili Sırrı Sakik açık açık gür sesi ile;

“Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun ne demek. Ben kürdüm, neden Türk Varlığına Armağan Olsun” demişti de şaşırmıştım. Bilmeyen yok; “AND Kürt kökenli 3-5 veya 8-10 ağzı laf yapan, geniş olumlu düşünemeyen kürt kökenlilerin arzuları ile olmuştur.

Hiç iyi olmamıştır. Bu konuda özel arşivimden bir önemli, anlamlı, bilgilendirici yazı sunuyorum aşağıda…

Andımız 80 yıl önce gerekliydi.

Andımız’ın yazarı, Atatürk dönemi bakanlarından Reşit Galip’in torunu Feyhan Görgün Oran, BUGÜN’e konuştu. Oran, 1933’te kaleme alınan ant için “O günler için gerekliydi, bugün değil. Çok daha önce kaldırılmalıydı” dedi.

İlkokullarda okutulan Andımız’ın demokratikleşme paketiyle birlikte kaldırılmasına CHP ve MHP büyük tepki gösterirken, eserin yazarı Milli Eğitim eski Bakanı Reşit Galip’in torunu Feyhan Görgün Oran tartışmalara son noktayı koydu.

 TARTIŞMALARI ANLAMIYORUM

Aynı zamanda Prof. Dr. Baskın Oran’ın eşi olan Feyhan Görgün Oran, BUGÜN’ün tartışmalarla ilgili sorusunu yanıtladı. Oran, Atatürk dönemi bakanlarından biri olan dedesinin 23 Nisan 1933’te yazdığı Andımız’ın kaldırılması kararına bazı kesimlerin tepki göstermesiyle ilgili olarak “Bu kararla ilgili tartışılacak bir şey görmüyorum. Tartışmaları anlamıyorum” dedi.

O ZAMAN TOPARLAYICIYDI

Oran şu ifadeleri kullandı: “Evet o günler için böyle bir ant, bu tür bir uygulama gerekliydi. Ülkenin o dönemini düşünün. Ülkenin günlerinde, o psikoloji içinde bu ant, toparlayıcı olsun diye düşünülmüştü. Ülkeyi o dönem yönetenler, sadece bunu amaçlamıştı.

Birlik duygusu için, toparlayıcı olsun diye böyle bir karar alınmıştı. Ancak artık bugünler için ben gereğinin olmadığını düşünüyorum.” Oran, Andımız’ın kaldırılmasının zamanlaması için de “Bence şimdi de değil, çok çok daha önce kaldırılmalıydı” diye konuştu.

İki kez değişti

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 sayılı kararı ile ‘Öğrenci Andı’nı uygulamaya koydu. 29 Ağustos 1972’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle anda “Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türk’üm diyene” bölümü eklendi.

İkinci değişiklik ise, 1997’de yapıldı. Ant, “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türk’üm Diyene” şeklinde son halini aldı.

İstiklal Mahkemesi üyesiydi

Andımız’ın yazarı Atatürk döneminin bakanı Dr. Reşit Galip, siyasete bir konuşma ile girdi. 1923 yılında hekimlik yaptığı Mersin’e gelen Reşit Galip, 1925’te Meclis’e girdi. İstiklal Mahkemesi üyeliği de yapan Reşit Galip, Atatürk’ün isteğiyle Serbest Fırka’ya girdi. Aydın Milletvekili seçilen Reşit Galip, Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Galip, 5 Mart 1934’te hayatını kaybetti.