Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

13 Mayıs 2013

Sait Faik'i anmayanları kınıyorum

11 Mayıs 1954 tarihi en verimli yaşında rahmetli olan, genç yaşta Amerika’nın en büyük kültür derneği olan Mark Tvein’in onur üyeliğine Atatürk’ten sonra ikinci kabul edilmiş. Üç yıllık Sakarya ilimizin dünyaca duyulmasını sağlamıştı rahmetli.

Ölümünün 59. yılında Sakarya’da programlar yapıp, yeni gençlerimize tanıtmayanları kınıyorum. Sakarya’da hiçbir lise ve dengi okullar, SAÜ Yüksek Meslek Okulları Sait Faik’i gündeme getirmediler.

40 yıl önce, emekli olmadan ben yapıyordum. SAKARYA Anadolu Lisesi Türkçe Öğretmeni Sevim Kahyaoğlu öğrencileri ile Aziz Duran Adapazarı Belediye Başkanı iken hep zengin programla anılırdı.

Dün olduğu gibi, bugün de Sait Faik ile ilgili yıllar önce yazılmış özel arşivimden bir güzel yazı sunuyorum. Beğeneceğinizi umuyorum. Bu hafta okurlarıma Sait Faik Abasıyanık ile ilgili yazılar sunacağım. Saklarsanız iyi edersiniz.

Sait Faik Ödülü Sine Ergün’ün

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen 59. Sait Faik Hikâye Armağanı, “Bazen Hayat” adlı eseriyle Sine Ergün’e verildi. Doğan Hızlan’ın başkanlığında toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ile Murat Gülsoy’dan oluşan ve başvuran 40 kitabı değerlendiren Sait Faik Hikâye Armağanı jürisi, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: “Yalın bir dille güncel kent yaşamından kesitleri anlatırken insanlık durumlarının tekinsizliğini resmetmekteki ustalığı nedeniyle, 59. Sait Faik Hikâye Armağanı, Sine Ergün’ün ‘Bazen Hayat’ adlı kitabına oybirliğiyle verilmiştir.” 1982 doğumlu Sine Ergün Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Öykü, şiir, deneme ve çevirileri Notos, Kitap-lık, Sıcak Nal, Özgür Edebiyat, Sözcükler, Sınır, Ð ve Patika dergileri ile çeşitli derlemelerde yer aldı. İlk öykü kitabı “Burası Tekin Değil”i (2010) “Bazen Hayat” (2012) izledi.

Sait Faik’e ‘şeref duyduran’ üyelik

Yaşar Kemal’in Röportaj Yazarlığında 60 Yıl adlı yeni çıkan kitabında Sait Faik’in Mark Twain Cemiyeti’ne üyeliğiyle ilgili ilginç bilgiler de yer alıyor.

Usta yazar Yaşar Kemal’in, Anadolu’yu karış karış gezerek, 1951-1963 yılları arasında Cumhuriyet gazetesi için yaptığı röportajlar, İletişim fakültelerinde, gazeteci adayı öğrencilerin okuması tavsiye edilen yazılar arasında ilk sıralarda. Kemal’in ilk röportajının yayımlanmasının üzerinden 60 yıl geçti. 

 

Yazar da Röportaj Yazarlığında 60 Yıl adıyla yayımlanan bir kitapla gazetecilik günlerine selam gönderiyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan bugün çıkan kitapta Kemal’in 12 önemli röportajı yer alıyor. Röportajlarında yazar, edebiyatçı titizliği ile gazeteci duyarlılığını ve gözlem gücünü nasıl harmanladığı ortaya koyuyor. Kitapta Ara Güler’in çektiği 26 Yaşar Kemal fotoğrafı da bulunuyor. Kitaptaki önemli bir röportaj da Sait Fait’le Görüşme. Kemal, Sait Fait’le, Mark Twain Cemiyeti’nin kendisine verdiği fahri üyelik ile ilgili konuşmasını anlatıyor. Faik “Bana, Mark Twain Cemiyeti fahri üyeliği verildi, dünya edebiyatına ettiğim hizmetten ötürü. Birçokları gibi ben de şaşırdım. Dünya edebiyatına hizmet filan etmediğimi söylemeye ne hacet. Bu, üyelik verilebilmesi için uydurulmuş nazik bir sebeptir sanırım,” diyor. Ama Faik, yine de Atatürk’ten sonra bu cemiyete üye olan ikinci Türk olduğu için de mutlu olmuş: “Atatürk’ten sonra, benim üye olmam, benim için ne büyük bir şereftir. Bir milletin yetiştirdiği en büyük çocuğu ile, o milletin kendi halinde bir küçük hikâyecisinin Amerika’da bir cemiyette buluşmaları küçük hikâyeci için ne bulunmaz şerefli bir fırsattır. Demokrasi de zaten böyle olur. Eğer bu üyelikten memnunsam, bu yüzdendir.”

Ölümünün ellinci yılında Sait Faik için Burgazada’da sempozyum

Büyük öykücü Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 50. yıldönümünde Burgazada’da düzenlenecek bir sempozyumla anılacak. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi’nin düzenlediği sempozyum, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Burgazadası Öğretmenevi’nde yapılacak.

http://www.hurriyet.com.tr/p/spacer.gif

9 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te başlayacak etkinlikte, Talát S. Halman’ın açış konuşmasının ardından, Perihan Ergun ‘Ölümsüz Yazarın 50. Ölüm Yılında’, Sabahattin Batur ‘Sait’le Geçen Günler’, İlhan Berk ‘Sait Faik’te Dil’, Doğan Hızlan ‘İstanbul’u Sait Faik’le Yaşamak’, Selim İleri ‘Kalinikhta Çevresinde’, Cemil Kavukçu ‘Sait Faik’in Öykücülüğümdeki İzleri’, Mustafa Şerif Onaran ‘Birkaç Resim, Birkaç Öykü’, Demir Özlü ‘Sait Faik: İyinin ve Kötünün Ötesinde ’, Naim Tirali ‘İnsanları Bayraklardan Daha Çok Seven Bir Öykücü’ ve Ayfer Tunç ‘Haritada Bir Nokta: Ada, Anlatı ve Varolmak’ konulu konuşmalar yapacaklar. Saat 18.00’de ise tiyatro sanatçıları Yıldız Kenter, Müşfik Kenter ve Haluk Bilginer, Sait Faik’ten öykü ve şiirler seslendirecekler.

Sempozyum, 10 Mayıs Pazartesi günü bilimsel bildirilerle devam edecek. Saat 10.00’da başlayacak olan ilk oturumda Sevengül Sönmez, Şeyda Başlı, Fatih Altuğ ve Mahmut Babacan bildirilerini sunacaklar. Bu oturuma Süha Oğuzertem başkanlık edecek. Füsun Akatlı’nın yöneteceği ikinci oturum saat 13.30’da başlayacak ve Beyhan Uygun-Aytemiz, Turan Karataş, Ali Serdar ve Mukadder Haydari’nin bildirileri yer alacak. Saat 16.00’da başlayacak olan son oturumda bildiri sunacak kişiler ise G. Ezgi Korkmaz, Tamer Kütükçü, Yalçın Armağan ve Meral Asa. Oturumun başkanı Laurent Mignon. Bütün edebiyatseverlere açık olan etkinliğin programına http://www.bilkent.edu.tr/~tebsite adresinden ulaşılabilir.