Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

24 Temmuz 2013

14 yıldır bu köşemde hergün yazdım

Evet. Dile kolay ama bir de bana sorunuz. 14 yıldır bu köşemde her gün sizlerle tüm insanlarımıza memlekete faydalı olmaya çalıştım. Beğeneceğiniz yazılar sunmaya çalıştım. Herhalde yüzde yüz iyi niyetimde başarılı olmuşum ki, yapılan bu araştırmaya göre Sakarya’da en çok okunan yazar olduğum belgelenmiş.

YENİGÜN kendisinden sonra en çok satan gazetenin iki katını satıyor. Meraklılar internetten öğreniyorlar. Biliyorlar bizi.

Okur eline ilk 1 Temmuz 1946 günü altında 4/B No: 550 Abdullah Çelik yazılı yazın ayda bir Arifiye Köy Enstitüsü’nde yayınlanan Köycüler Dergisi’nde çıkan yazımdır. Öğrenciyim. Öğretmen olmama bir yıl var. 1947’de yine öğrenci iken 1 Mayıs 1947’de Ankara’da ayda bir yayınlanan Ülkü Dergisi’nde ‘Bir köy çocuğu halk evinde’ başlıklı yazım yayınlandı. Ve yine öğrenci iken 14 Temmuz 1947 Pazartesi günü İstanbul’da ünlü siyaset adamı Hüseyin Cahit Yalçın’ın gazetesi Tanin’de Atama Mektup başlıklı yazım yayımlandı.

Yazılarımdan ötürü çok ilgi ve takdir gördüm. Ve yerelde ilk yazım 1 Nisan 1949 günkü Adapazarı’nın tek olan ve salı günleri 4 sayfa olarak yayınlanan Ada Postası Gazetesi’nde Kavaklıormanköy Okulu Başöğretmeni yazılı çalışmalarımla, uygulamalarımla ilgili yazım yayımlandı. Bu yayın daha sonra genişletilerek Ankara’da Ulus Gazetesi’nde Milli Eğitim Bakanı’nın yayımladığı İlköğretim Dergisi’nde 1952’de yayınlandı. İlk kez para almıştım. Ve 1946 Temmuz’dan bu yana 100’e yakın dergi ve gazetelerde yazıp durdum. İmzalı-imzasız 100 bin yazım okura sunulmuştur. İlgi, takdir görmüştür. Bu arada yurtiçinde girdiğim yarışmalarda kazandığım ödüller aldığım oldu. Türk Dil Kurumu üyesiydim.

 994 Numara ile. 1999’da Alman büyük devlet adamı Konrad Adanuer adına açılan yarışmaya katıldım, kazandım. 15 günlüğüne Almanya’ya gönderildim. Bon, Berlin, Frankfurt’ta çok güzel günler geçirdim. 368 metre yüksekliğinde döner lokantasında yemek yedik. Berlin’i tepeden izledim. Bergama müzesini geze geze yoruldum. Götürdükleri, izlediğim tiyatro akıl alır gibi değildi roller…

Ankara’da yayınlanan Ulus Gazetesi adına Yassıada duruşmalarını izledim. Çok zaman gördüklerim çok üzdü beni. Hele idamlar. İsmet Paşa bile önleyemedi. Kıbrıs çıkarmasından sonra öğrencim yüzbaşı rütbeli ile daveti üzerine 10 günlüğüne 1974’de gittim. Çok iyi karşıladım. Ağırladı, uğurladı. Öğrencim Yüzbaşı Mustafa Soğancıoğlu. Genç yaşta trafik kazasından rahmetli oldu. Allah’ın rahmeti üzerine olsun.

Allah’a şükrediyorum. Beni çok iyi yönlendirdi. Çok olumlu yazılar yazdırdı. Çok iyi eserlerin ortaya çıkmasında katkım oldu.

Müdürü bulunduğum okulu çok başarılı kız enstitü mezunu vekil öğretmenler vardı. 693 sayılı yasayı yürürlüğe koydurdum. Vali Cahit Kıraç zamanında Cumhuriyet Lisesi Fatma Ana Sağlık Ocağı ve daha benim yazılarım üzerine ortaya çıkmış hizmete başlamışlardır. Bilenler çok. Deprem sonrası yazdıklarım uyarılarım ilgi görmüş, gereği yapılmıştır. Vali Kıraç, Büyükşehir Başkanı Aziz Duran’dan plaketler almışımdır. Ve en önemli emekliye ayrıldığımda hiçbir emekliye geçmeyen onur verici Milli Eğitim Bakanı Orhan Dengiz imzalı çok güzel anlamlı bir yazıdır. YENİGÜN’de 14 yıldır her sabah saat 09.00 ile 09.30 arasında gazeteye uğruyor, yazımı bırakıyorum. 30 YENİGÜN’lü paketi alıyor, ayrılıyorum. Yönetimdeyken yaptırdığım ÇEK İşhanı’na gidiyorum. Vefalıyım. Hiç akla gelmez adreslere YENİGÜN’ler postaladım. Çok pahalı idi postalamak. 25 yıl önce Cumhuriyet’te de yazarak ucuzlattım. 250 grama kadar 20 kuruş oldu. Sakarya’nın il oluşunda en çok katlı sahibiyim. O yıllarda Adapazarı’nda tek haftada bir çıkan gazete vardı. Gazeteci yoktu. Genç bir köy öğretmeni İstanbul-Ankara gazetelerinin beşinin muhabirliğini yapıyordum.

Evet Türkiye’nin en eski başbakanlığa verdiği sürekli basın kartı sahibiyim. Evet Evet… Yazmaya, İnsanlarımıza faydalı olmaya devam…