Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

6 Kasım 2012

Herkes gazete okusun istiyorum

Bilmeyenleriniz yoktur. Ama yine yazayım. EĞİTİMCİYİM.

Bu nedenle herkesin okumasını, özellikle gazete okumasını çok ama cidden çok arzu ederim. Bu arzumun gerçekleşmesine çok çalışırım.

SAKARYA YENİGÜN Gazetesi’nin her ay bayiden gelen iadeleri, üçer-dörder Sakarya’nın tüm camilerine örneğin ‘Camili Köyü Camii din görevlisine’ diye gönderdiğim geri geldi. Bir ve iki Camili camileri varmış. PTT düşünmemiş birinciye vermeyi. Gazete geri geldi.

Bu geri geliş bana diğerlerinin adreslerinin verildiği bildirildi. Sevindim.

Sakarya’nın tüm muhtarlarına da aynı şekilde gönderdim üçer-dörder. Üç-dört gazete çok pahalı gönderiliyordu. 25 yıl uğraştım. Cumhuriyet’te, Milliyet’te, Hürriyet’te yazdım.

– Gazete Kültür hizmeti ucuz gönderilmeli diye.

Başarılı oldum. 250 grama kadar 20 kuruşa indirildi. Bir yerel gazete 66 gram. Üçlü 198 gram. 4 olursa 264 gram oluyor. Bazen 3, bazen dört değişik tarihli gazeteyi birlikte yurtiçi 20, yurtdışı 200 kuruş gönderiyorum.

Ve böylece SAKARYA YENİGÜN iade edilen gazeteleri en iyi şekilde değerlendirilmiş oluyor. Gazeteleri alanlar bana teşekkürlerini bildirdiler. Ayrıca 40.000 gazeteyi okul öğrencileri ile evlerine gönderdim.

Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı’dan, bilgi verdikten sonra bir araba istedim. Birkaç okula beraber gittik. Çoğunlukla Milli Eğitim Müdürü şoförleriyle köylere Dernekkırı, Kayalar, Sapanca ve merkezde okul okul gezerek öğrenci sayısınca okul müdürlerine gazeteleri bıraktım.

Müdür ya da yardımcılar her öğretmene, öğrencisi kadar gazete verdi. Ve böylece evlere 40 bin gazete gitti. Giden gazeteler gittikleri evlerde kaldı. Ama okuyanlardan beni bulup, görüş bildirenler, teşekkür edenler çok oldu. Ve böylece YENİGÜN’ün sürekli okuyucusu oldu.

Bugün en son yayına başlayan Sakarya YENİGÜN çok satılan, en çok okunan gazete oldu.

Pek çok okula gazete verdim. Bir kaçını yazayım.

Şht. Pilot Yzb. Cengiz Topel Okulu, İbrahim Eser Okulu, Cumhuriyet Lisesi. 21 Haziran, Dr. Nuri Bayar, M. Kemal Paşa, Ali Dilmen, Talat Ayhan, Akçay Kemal Yener Okulu ve daha pek çok okula bizzat ben gittim. Müdür ve yardımcılara teslim ettim.

Aşkla, şevkle, zevkle bu dağıtım işini yapanlara bir kez daha candan içtenlikle teşekkür ediyorum. Gazeteleri alan öğretmenler öğrencilerine asıl amacımı anlattılar. Sınıf ve branş öğretmenlerine de teşekkür ediyorum.

Üç-beş gün iyi, güçlü, şair Sabihahanım Okul Müdürü Hamza Kaya’ya ziyarete gidiyordum. Büyük bir poşetle 150 gazete götürdüm. Hamza Bey gazeteleri haftada bir bu köşede yazılan Mine Ayhan Öğretmene gönderdi. Amacı çok iyi bilen babası 50 yıllık dostum Mine Öğretmen hemen dağıtıverdi hemen öğretmen arkadaşlarına onlar da öğrencilerine.

Herkes gazete okusun istiyorum. Kupon için aldığım gazeteleri, okumak için aldığım gazeteleri Öğretmenevi’nden geç saatte aldığım gazeteleri, Erenler’de 1950-52 ve 1956-58 öğretim yıllarından öğrencilerimden yaşamda olanlara veriyorum.

Erenler İlk ve Ortaokulu ve Nurettin Tepe’de şimdilik ortaöğretim yaptığından onlara gönderiyorum.

Herkes biliyordu. Fırsat buldukça hep tanıyayım-tanımayayım pek çok insanımıza gazete veriyorum.

Bir hafta kadar önce Erenler Camii Sokak’ta kaldığım evin balkonunda Şenpiliç Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Seyfi Yücel’le oturuyorduk. Her zamanki gibi yollarına devam edenlere çağırıp gazete verdim. Şaşırdılar. Bir başka akşam yine balkonda otururken, bir elinde 8-10 yaşlarında oğlu ile gelene seslendim. Şaşırdı. Geldi.

Ben bu gazeteleri okudum, çöpe gitmesin okursunuz evinizde dedim. Ben de öğretmenim Büyükgazi’de. Eşim de Ali Dilmen’de dediler.

Ayaküstü söyleştik İsmail Bey’le. Uygulamama sevindi. Takdir etti.

Üç bayan gidiyordu konuşarak. Biriniz gelir misiniz? Dedim geldiler. Ben okudum sizler de evlerinizde okursunuz dedim gazeteleri uzattım. Çok teşekkür ederiz sağ olasınız dediler.

OKUNMAYAN GAZETE YENİDİR

Evet okunmayan gazete yenidir. Gazete sadece haber vermez. Çok faydalı bilgiler de verir. Gazetenin kötüsü olmaz.

Hepsi okunmaya değer. Görüşleri beğenir-beğenmeyebilirsiniz. Elinize geçen her gazeteyi saklamaya kalkışmayın. Hoşunuza giden yazıların bulunduğu gazeteleri saklayın.

1930’dan bu yana dergiler, gazeteler var bende, hatta yazı devriminden önce 1925-1926 yıllarına ait gazeteler vardı. Her tarafı eski yazı. Rahmetli annemin çok iyi arkadaşının oğlu Prof. Dr. Murat Demirci oğlu İst. Ünv. İletişim Fakültesi Dekanı iken verdim, oranın arşivine koyacak.

Evet okuyunuz, çok okuyunuz. Yerel ve ulusal gazeteleri sigara tiryakileri gibi her gün alın okuyun. Ve okutun.

Abonelere ben gönderiyorum. Her sabah 09.00’da gazeteye uğruyor. 30 gazeteyi alıyorum.

Yarımşar saat Öğretmenevi AKM’de oyalandıktan sonra, ÇEK İşhanı’nda birinci kattaki yazıhaneme geçiyor, saat 16.00’ya kadar burada oyalanıyorum. Öncelikle postayı yapıyorum. Postaya veriyorum.