Yenigün Gazetesi
“Özgürce” Makale Yazısı
12 Mart 2011
Çeşmeler yaptırıyorum okul bahçelerine
Hani bir deyim vardır; “Köprüler yaptırdım gelip geçmeye” diye. Ben de okul bahçelerine çeşmeler yaptırıyorum, çocuklar sıkıntısız su içsinler diye. Arıtmalı… Yıllar önce, depremden çok önce örnek insan, örnek eğitimci Sabihahanım Okulu Müdürü çok başarılı Necmettin Arslan’a çok uğrardım. Anlamlı, zevkli söyleşilerimiz olurdu. Okuldan ayrılıyordum. Birkaç çocuk zil çalınca su içmeden derslerine koştular. Biri; “Ayyy su içmeden zil çaldı” dedi. Sınıfına doğru koştu. Bir öğretmen olarak üzüldüm çok üzüldüm. Bol kurnalı bir çeşme yaptırmaya kalkıştım. Tanıdıklarımı yazdım bir kağıda. Üç-beş gün düşündüm gece-gündüz. Kentimizin ordudan ayrılma çok takdir edilen Diş Dr. İhsan Gökalp’e yaptırmayı kafaya koydum. Karar bu. Rahmetli İhsan abi çok iyi insandı. Atatürk Bulvarı’nda eve giderken önüne çıktım. Sabihahanım Okulu önüne vardık. Rahmetli Müdür Arslan da geldi yanımıza. “Tamam hocalar! Damadıma söyleyeyim malzemenin en iyisi ile bol turnalı bir çeşme yaptırsın buraya” deyiverdi… İki eğitimciyi alnından öpesimiz geldi. Şöyle bir durdu. “Böyle bir hayır için beni uygun gördüğüne de çok teşekkür ederim” dedi bana… 1964 Eylül’ünde müdür atandığım Pilot Yzb. Şehit Cengiz Topel Okulu’na da çok güzel Atatürk’ün çerçeveli büyücek portresini göndermişti. Mimar-Mühendis damadı dört dörtlük turnalı çeşmeyi kısa zamanda çocukların istifadesine sundu… Sevinç Yüceefegüç Çökekler Okulu bahçesine kendi arzusu ile yaptırdı. Kırk yıl sonra buluştuk. 40 yıl önce Öğretmenler Bankası’na memur girmiş. “Bankayı rahmetli Ekrem Alican’ın desteği ile benim açtırdığımı öğrenmiş. Beni çok sever. Görmek istermiş. Yolda karşılaştık. “Sizi çok özledim. Çok aradım. Ailecek Almanya’ya gittik. Oraya yerleştik. Emekli olduk. Bankada 4 yıl çalıştım. Ama sizi hiç unutmadım.
O yılları hep hatırlarım” dedikten sonra; “Benim sizden bir ricam var. Bir okulun bahçesine çeşme yaptırmak istiyorum. Yardımcı olur musunuz?” “Elbette! Elbette. Seve seve… Aşkla-şevkle” dedim. Okulları gezdim. Bahçelerine baktım. Şehit babası Salim Yarar yardımcı oldu. Şehit oğlunun mezun olduğu Çökekler Okulu bahçesine yaptırma kararı aldık. Salim Yarar’ın içten, tam desteği ile çeşme arıtma düzenli yapıldı. Büyük bir katılımla hizmete soktuk. Gideri eski deyimle 4 milyar yeni deyimle 4 bin TL’yi Sevinç hanım gönderdi. Becerikli, iyi niyetli ustaya ödedim. Çeşmeyi hizmete sokarken, çok sayıda okul müdürü vardı. Çok sevdiğim meslektaşlarım sağolsunlar. Adapazarı Güneşler Ekrem Alican Lisesi Müdürü Faruk Kıraç esprili takıldı.
B:izim okulunda böyle bir çeşmeye ihtiyacı var” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü sevgili kardeşim, dostum Ziya Cevherli; “Sayın Hocam, senin okulun bahçesine de yaptırır” dedi ve topluluk önünde çoğu müdürler önünde söz verdim. Bir hafta-on gün düşündüm. Hayırseverler aradım. Buldum. Ali Dilmen Lisesi’nin öğrenci ve velilerince çok sevilen 17 yıl Türkçe Öğretmenliği yapan, evlilik nedeniyle ayrılıp giderken peşinden ağlayan velileri-öğrencileri ağlar gördüğüm Safiye Karabayır Çelik aklıma geldi. Kararı hemen verdim. Emekli öğretmen eşi rahmetli olmuş. 15 yıl Adapazarı Ziraat Odası Başkanlığı yapan kardeşi Hikmet’in evinde konukmuş. Anlattım. “Tamam. Hemen yaptıralım. Gideri ne kadar olursa olsun yaptıralım. Ben size güveniyorum. Hemen istediğiniz kadar para verebilirim” dedi. Geçen hafta Milli Eğitim Müdürü Sayın Yazıcı ile çeşme yaptırmayı kafamıza koyduğum Kız Meslek Lisesi’ne uğradık. Bilgi aldık. Çökekler’e gittik. Sevinç hanımın yaptırdığı çeşmeyi gördük. Safiye Karabayır Çelik’in yaptırmakta olduğu çeşmeyi gördük. Sayın Yazıcı, emekli öğretmen çeşmeyi yaptıran Safiye hoca hanıma telefonla teşekkür etti. Araya girdim; “Bu okulun bir de anaokuluna ihtiyacı var. Müdür Faruk Kıraç yerimiz hazır diyor” dedim. Safiye öğretmen “Onu da düşünürüz. Görüşürüz” dedi. Sırada Cengiz Topel de var. Müdür Ali Karataş’ı sevindireceğim. Yeri hazırlanmış bile…
Tekrar buluşmak dileğiyle… Sevgiler, saygılar…