Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

29 Haziran 2013

Rahmetli Metin Menlioğlu

1955 yılının bir yaz günüydü. Atatürk Parkı’nın Öğretmenler Lokali’ne yakın yerde karşılaştım Sarıcalar Köyü’nün genç öğretmeni ile. Sarıcalar Köyü’ne atanmış. Köy ve insanları ile ilgili bilgi edinmek istiyordu. Heyecanlıydı.

Tavuklar Köyü öğretmeniydim. 2 Haziran 1955’te Polatlı Yedek Subay Topçu öğrencisi olarak ayrıldım. Elbisem Mob.Topçu Yd. Sb. öğrencisi olduğunu gösteriyor.

‘Şanslısınız. Sarıcalar çok iyi köy. İnsanları da çok iyi’ dedim. Sevindi. Teşekkür etti, ayrıldık.

Çok geçmeden o Sarıcalar Köyü’nün tek öğretmeni, ben Erenler Köyü öğretmenliğine tekrar atandım Yedek Subay hizmet sürem sona erince…

Daha sık karşılaşır, görüşür, sevgi ve saygıya önem vererek çok iyi ilişkiler içindeydik. Sarıcalar Köyü’nün insanları Metin’i, Metin onları sevmişti.

Yanılmıyorsam 20 yıl hizmet verdi. Sarıcalar Köyü Okulu’nun öğretmen ve başöğretmeni olarak…

Sabihahanım’a öğretmen olarak atandı. Çok geçmeden 21 Haziran Okulu Müdürü edildi. Yanılmıyorsam 10 yıl kadar da çok başarılı okul müdürlüğü yaptı.

Öğretmenlerle, öğrenci velileriyle, öğrencilerle çok iyi anlayışla hizmet yılları oldu.

Keresteci Ahmet Şahin ve kardeşi ile daha birkaç veli ile okulu yenileme kararı aldılar. Dört elle işe sarıldılar. Devlet desteği, yardımı hariç denecek kadar az, daha çok velilerin, hayırsever insanların parasal-malzeme desteği ile 24 derslikli Adapazarı’nın kurtuluş günü olan 21 Haziran İlkokulu’nu modern bir okul olarak hizmete sokarlar.

21 Haziran İlkokulu’nun ilk müdürü Arifiye Köy Enstitüsü’nde Matematik öğretmenimiz Bahtiyar Sim idi. Sim emekliye ayrıldıktan sonra Arifiye Köy Enstitüsü ilk mezunlarından İbrahim Bezirci İskan Okulu Müdürlüğü’nden atanmıştır. Bezirci’nin eşi ile trafik kazasında ölümü üzerine çok başarılı öğretmen olarak teftiş raporları bulunan Metin Nemlioğlu müdür olarak Sabihahanım’dan atanır.

Okulun yenilenmesinde gece-gündüz, evini, eşini, iki çocuğunu ihmal ederek aşkla-şevkle çalışmıştır. Hastalığında ziyaretçiliğini eski Sapanca İlçe Milli Eğitim Müdürü emeklisi, eşinin amcasının oğlu Ahmet Özkök’ün verdiği bilgiler arasında ricası, ısrarı peşini bırakmaması üzerine bir defterdar dostumun ilgisi ile bir hayırsever sağladığım 100 torba çimentoyu hep anlatmış yeri geldikçe ziyaretçilerine…

Komşu, Fatmahanım Okul Müdürü Hasan Derici’nin değişi ile;

– Dört dörtlük insandı. Bir yediğimiz aynı giderdi. Eşi kolay bulunmaz insandı. 31 yıl üzerinden birlikte emekli olduk. Ölümüne yakın ziyaretine gittim. Metinciğimi öyle görmek istemezdim. Diyor.

Erenler Belediye Başkanı rahmetli Murat Soğancıoğlu’nun da hem kendisinden, hem belediyeden çok yardım gördüğünü söyler, rahmetle anardı…

Mezar başında bir konuşma yapmadığıma çok üzülüyorum. Sakarya Milli Eğitim Müdürü de cenazeye haber vermem üzerine katıldıkları samimane teşekkür ediyorum.

Metin rahmetli ile ilgili bir gerçek anım daha var önemli.

1962’lerde iki sandık kurmuştum;

Adapazarı öğretmenleri karşılıklı-karşılıksız ikisini de sormadan üye ettiklerimdendi. Bir meslektaşımın önemli paraya gereksinimi olmuştu. Oğlu dişçi olmuş, muayenehane açacak parası yoktu ona üzülüyordu.

Rahmetli Metin, rahmetli İrfan Büyü Allah uzun ömür versin, Kemaliye Öğretmeni Mesut Aydın adına para çekme belgesini hazırladım. İmzalarımızı attım. O yılların parası ile 3600 TL’yi dişçinin babasına verdim. Muayenehane açıldı. 56 meslektaşımın diş sorunu giderildi. Paraları Ankara’dan geldi. Sandık hesabına yatırdım.

O yıllarda meslek dayanışma çok iyiydi. Olanaklarını zorlayarak sorumluluk olarak yardımı ile çok insanlarımızın çileli yaşamlarını sonuçlandırmışımdır. Kurduğum iki sandık gibi iki-üç yüz il ve ilçelerde, benim gönderdiğim tüzüklerle kuruldu. Metin’in eşi adresine Yenigün gönderirdim. Konuşmaya girene kadar okurmuş zevkle.

Babası rahmetli olduğunda, Düzce’deki köyünde toprağa vermiştik. Metincim Emir Sultan’da 2 kişilik yer hazırlamış. Çok kalabalıktık toprağa verirken. Sarıcalılar 21 Haziran Okulu çevresinden çok çok insanlar vardı.

Allah sevenlerine sabır versin. Çok iyi insandı.