Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

27 Şubat 2011

70 yıl öncesinin Hendek İlçesi-10

Zulme karşı isyan eden ve arkasını Anadolu Dağları’nın sarp kayalıklarına vererek gözleri oyulmuş muhterem bir babanın intikamı için dövüşen ve kır atıyla tek başına yüzlerce sipahiye saldırmaktan ürkmeyen Köroğlu’nun şahsına Türk ruhunun en büyük hususiyetleri toplanmıştır.

Destanların içinde hayalleşen bu kahramanı kendi kıyafetiyle karşımızda görünce, duyduğumuz taze ve derin heyecan ırkımızın değişmeyen ruh vasfından geldiği için kıymetlidir. Her milletin kendi özünde böyle hususiyetler taşıması ve ruh asaletini muhafaza etmesi bir zaruret olduğundan yarının büyükleri demek olan evlatlarımıza bir Köroğlu cesareti aşılamak, onları Köroğlu gibi mert ve erkek yetiştirmek en önemli bir vazifedir.

Bu mühim vazifeyi idrak eden Hendek Halkevi’nin tertiplediği Halk edebiyatı geceleri, cidden takdire şayan ve örnek edilmeye layık bir güzelliktedir.

Mütevazi kadrosu ile halk edebiyatımızın mümtaz simalarını büyük bir muvaffakıyetle sahnede canlandırmak ve temiz yürekli Halk şairlerinin asil heyecanlarını genç ruhlara aşılamak hususunda gösterdiği gayretten dolayı Hendek Halkevi’ni tebrik ederim.

Osman Kavrakoğlu

Halkevi çalışmaları

Üç yaşını bitirmiş olan Hendek Halkevi Sosyal Yardım, neşriyat, temsil, köycülük, güzel sanatlar, spor ve kurslar şubesine ayrılmak üzere 7 kolla çalışmalarına devam etmektedir. Açılışından bu güne kadar her şube değerli elemanların yardım ve alakası sayesinde üzerine düşen ödevi başarmaya çalışmıştır.

Sosyal Yardım Şubesi bayram ve yılbaşları vesilesiyle dört balo, iki büyük pehlivan güreşi altı paralı temsil hazırlamış ve bunlardan temin olunan gelirlerle (95) yoksul vatandaşa giyim eşyası, gıda maddesi, mahrukat veya nakdi para yardımlarında bulunulmuş, biri kasaba da ve 5 köy halkının davet edildiği Kurt Köyü’nde olmak üzere (96) yoksul köy çocuğu için iki büyük sünnet düğünü tertip etmiştir.

Kaza ilkokullarında okuyan (25) fakir çocuğa mektep önlükleri giydirmiş ve bazı köy okullarına defter, kalem silgi gibi ders levazımı yardımlarında bulunmuştur. Halen devam eden parasız hasta muayenesi kliniğinde şimdiye kadar (250) hasta vatandaşa parasız doktor muayenesi yaptırmış ve (50) kadar fakir hastanın reçete bedellerini ödemiştir.

 

Neşriyat Şubesi ve kitap saray muhtelif bayram ve törenlerde ve köycülük kolunun hazırladığı her türlü gezilere katılarak, sağlık, tarım, sosyal ve ipek böcekçiliği, hayvan hastalıkları, tavuk ve tavukçuluk konuları üzerinde (108) konferans verdirmiş ve kütüphanesinden 3 yılda (2600) vatandaş faydalanmıştır. Ayrıca 3 kitap sohbeti ve iki Namın Kemal ve Ziya Gökalp Gecesi tertip etmiştir. Mütevazi bütçesi ile bu küçük eserciği de çıkarmıştır.

Temsil Şubesi köyde ve kasabada olmak üzere (41) temsil vermiş (12) kukla oynatmış ve ayrıca Adapazarı, Düzce Akçakoca kazalarına 3 turne tertip etmiştir.

Köycülük Şubesi Yağbasan, Yarıca, Çakallık, Sivritepe, Kurtköy, Kargalı, Karaçökek, Kazımiye, Punalar ve Hüseyinşeh Köyleri’ne(11) köy gezisi hazırlamış ve bu köylerin her defasında temsil, sosyal yardım, neşriyat ve spor şubelerini de beraberinde götürerek iş birliği yapmıştır

Güzel Sanatlar Şubesi iki resim sergisi açmıştır. Bandosu ile müteettit düğün, tören ve bayramlarda vazife almış ve diğer şubelerin tertip ettiği gezi, balo ve aile toplantılarında evin caz ihtiyacını temin etmiştir. Bunun haricinde Yunus Emre, Karacaoğlan, Dede Korkut ve Köroğlu’nun hayat ve seçme eserlerine ait temsili halk edebiyatı geceleri tertip etmiş ve bu programı Düzce ve Adapazarı kazaların da da tertip etmiştir.

Spor Şubesi bir ping pong masası masası yaptırarak bu güzel sporun öğrenilmesini temin etmiştir. Voleybol ve yay dağ gezilerine de ehemniyet vermiş köylerde iki sürek avı tertip etmiş ve bir defa da kampa çıkmıştır. Hemen bu bütün köy gezilerine katılan bu şube köylerde beden hareketi gösterileri ve voleybol maçları yapmış ve bu kasaba da milli oyunlar, halk havaları ve milli marşlardan mürekkep bir programlarla Halk evinde gençlik geceleri tertip ederek memleket gençliğinin kültür seviyesinin kişafına hizmet etmiştir.

Kurslar Şubesi henüz bir senelik maziye dayanan bu şube ilk 6 aylık çalışma devresi zarfında kıymetli öğretmeni ve halen başkanı bulunan Bayan Ulviye Kaptangil’in yorulmaz gayreti ile memlekete (18) aile kızı mezun veren bir biçki-dikişi kursu açmış, yetiştirdiği talebelerin eserlerinden mürekkep zengin bir eşya sergisi de vücuda getirmiştir. Bu şube yeni bir çalışma programı ile ikinci devre kursunu açmış bulunuyor. Yakında (20) kadar daha aile kızını mezun edecek ve ikinci bir eşya sergisi daha hazırlayacaktır.

Bütün bu çalışmalar dışında muhtelif tarihlerde kazamıza gelen profesyonel sahne heyetlerine evimizce azami yardım ve kolaylıklar gösterilmiş ve temsil sahnemiz hiçbir menfaat gösterilmeksizin ihtiyaçlarına terk edilmiştir.

Halkevi Konferans Salonumuz da sair resmi ve hususi teşekküller tarafından (68) toplantı yapılmıştır.

Halkevi’nin bu 3 yıllık mütevazi çalışma programının takibinde gayret, sevgi ve ahlak ile çalışan değerli vatansever arkadaşlara feragatla, ifa ettikleri bu şerefli memleket hizmetlerinden dolayı Halkevi minnettardır.

Tekrar buluşmak dileğiyle…