Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

2 Kasım 2012

Deli eder insanı PTT

Bayramlar sürecince kapalıydı PTT. Deli eder bu insanı PTT. Tam 6 gün kapalıydı. Kapıdan döndü herkes. Yalçın Doğan ne güzel yazmış Milliyet’te. Ama yetersiz az yazmış.

İşiniz PTT’ye düşmesin

-Fatura tahsilatı,

-Kargo mektup,

-Karayollarında hızlı geçiş sistem kartı dağıtımı,

-ÖSYM sınav başvurusu,

-Kömür alımında bir bankaya ait kredi dağıtımı,

-Bankaların kredi ürünlerinin pazarlanması,

-PTT’nin kendi işlevi,

-Ve evrak getir, götür.

Bu görevlerin yerine getirilmesinden Posta Telefon Telgraf (PTT) Kurumu sorumlu. Bu görevleri yerine getirmeye çalışıyor, ama büyük aksaklıklarla.

Bir PTT şubesinde gördüğüm manzarayı bir kaç gün önce beş, altı satırla özetleyince, hem PTT çalışanlarından, hem yurttaşlardan PTT ile ilgili şikayetler çığ gibi akmaya başlıyor.

Çalışanlardan gelen şikayetlerle yurttaşlardan gelen şikayetler aynı yerde çakışıyor. Çalışanlar da, halk da, “gişe çok, iş yapan az” şikayetinde buluşuyor.

KAR EDİYOR AMA

Yukarıda sıraladığım işlere bakmak yetiyor. ÖSYM ya da kömür dağıtımı ya da banka kredi ürünü pazarlaması ile PTT’nin ne ilgisi var? Ya da kara yollarında geçerli olacak hızlı geçiş sistem kartını neden PTT dağıtıyor?

Daha doğrusu kolayca dağıtamıyor, çünkü bir şubede sekiz, dokuz gişe var, ama çalışan sadece üç kişi. PTT kötü hizmet veriyor, aslında veremiyor.

Kötü hizmete karşılık, PTT’nin kendisine bağlı bulunduğu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım PTT’nin kar etmesiyle övünüyor. Güzel etsin, ama kendisine öneriyorum, sıradan bir yurttaş olarak, herhangi bir işi için bir PTT şubesine gitsin, bakalım ne kadar bekleyecek, bekledikten sonra PTT’nin kar etmesiyle hala övünebilecek mi?

ÖZELLEŞME İDDİASI

Aldığım pek çok e-mailde insanlar PTT ile bir macerasını anlatıyor.

Geciken mektuplar, gelmeyen telefon hizmetleri, uzun süre beklemeler, şubelere gidenlere “neden geldiniz” gibi davranışlar, v.s. Peki, neden böyle?

PTT’nin özelleşmesine ortam hazırlanıyor, iddiası var. Kötü hizmetten halk bıkacak, hükümet çare olarak özelleştirmeyi sunacak, iddiası. Olabilir.

PTT öyle büyük bir konu değil ama, gündelik hayatın içinde hepimizi artık bıktıran bir sorun. Bir dokun, bin dinle.

Gelen şikayetlerin sayısı ve içeriği bunu gösteriyor. PTT’ye işim düşünce, “eyvah” diyorum, gitti yine en azından 45-50 dakika.

KATİLLERE MÜEBBET

Kayseri Melikgazi’de iki yıl önce hayat kadını Nimet Kurt (45) öldürüldü. Cesedi çöplükte yakılıp gömüldü. Tutuklanan katiller Hüseyin Dalmaz (26), Sefa Sami Ayhan (21) ve Eren Karakoç’a (23) ömür boyu hapis cezası verildi.

Sakarya Emniyet Teşkilatı’nı kutluyorum

Yeni yönetmeliği en iyi anlayıp uygulayan Sakarya Emniyet Müdür ve emrindekileri, can-ı gönülden kutluyorum. Yeni yönetmeliği en yi anlamışlar ve uygulamışlardır. Takdir ve alkış aldılar. CHP’ye karşı tavırları nedeniyle işte turizm bakanı Ertuğrul dostumuzun (Rahmetli Avukat Cemal Sakarya’nın çok iyi arkadaşıydı. Çok gelirlerdi görüşürdük) söyledikleri.

Yeni yönetmeliği en iyi anlatıyorlar. Yani telefonda zorla çelenk-çiçek koymak yok. İsteyen koyabilir. Sakarya CHP İl Başkanlığı koydu. Diğerleri koymadı. Önemli değil.

‘İSTEYEN HERKES ÇELENK KOYABİLİR’

Resmi bayramlarda Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasını yeniden düzenlenen yönetmelik krize neden olmuştu. Krizle ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ‘Mülki idare amiri, belediye başkanı ve garnizon komutanının çelenk koyması yönetmeliğe göre zorunlu. Bu kurumların dışındakiler isterlerse çelenk koyabilirler. Geçmişte çeşitli esnaf kuruluşları, dernek, sivil toplum kuruluşları çelenk koyuyordu. Bu bir tür zorunluluk haline gelmişti. Yönetmelik bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Ama milli bir günde bir kuruluş çelenk koymak isterse, o gönüllüğü engelleyecek bir hüküm yoktur yönetmelikte’ dedi.