Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

17 Temmuz 2013

Onur kaynağımız SAÜ

Başarılı hizmetlerinden ötürü 33. olması nedeniyle SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı kutlamaya gittik. Gazetemiz yazarı, Teknik Şenpiliç Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Seyfi Yücel’le gittik. Çok zevk aldık. Arabamızla her tarafı gezdik. Yollar yeşillik, ağaçlar çok mükemmel emeği geçenleri candan kutluyoruz.

REKTÖRÜN MESAJI

Sevgili Gençler;

Üniversiteler öğrencilerin sadece temel ve mesleki bilgileri edindirdikleri bir yer değil. Aynı zamanda onların kendi kendine öğrenebilme, teknolojiyi kullanabilme, sosyalleşme ve grup içerisinde sorgulama ve eleştirel düşünme yeteneği gibi farklı yetenekleri kazandırdıkları ve geliştirdikleri yerdir.

Üniversitemiz, temelleri atıldığı 1970 yıllarından bu yana hemen her alanda dünya standartlarında eğitim veren bir üniversite konumuna gelmiş durumdadır.

Sakarya Üniversitesi iş dünyası ile yakın ilişkileri uzman akademik kadrosu, geniş alanlara sahip kampüsü ve yenilikçi anlayışıyla dünyadaki tüm çağdaşlarıyla rekabet edebilecek mezunlar yetiştirmekten gurur duyan bir üniversitedir.

Üniversitemiz

Öğrencilerine yalnızca eksiksiz bir akademik kadro ve mesleki eğitim değil, aynı zamanda zengin bir sosyokültürel ortam ve henüz öğrencilik yıllarında iş dünyası ile yakın iletişim olanağı da sağlamaktadır.

Bizler, temel önceliğimiz olan sizlerin daha iyi eğitim alması, hayata daha iyi hazırlanması için varız. Küresel bir dünyada yaşadığımızın bilinciyle, sizleri küresel rekabete hazırlama konusunda elimizden gelen çabayı göstereceğiz,

Sevgili gençler; sizi, Türkiye’nin daha iyi yarınlarını yaratmak üzere, “Geleceğinize Yön Verin” ilkesi altında Sakarya Üniversitesi’ne davet ediyorum.

Başarı dileklerimle,

Prof. Dr. Muzaffer Elmas

Rektör

Üniversite Şehri Sakarya

Hızlı kalkınması ve gelişmesiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olan Sakarya, doğal güzellikleri ve yöresel kültürünün zenginliğiyle de dikkat çekmektedir.

Denizi, kumsalları, gölleri, nehirleri, yaylaları, kaplıcaları yanında Taraklı ve Geyve gibi Osmanlı Dönemi yerleşim yerlerindeki geleneksel yaşantısıyla, Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi eseriyle ülkemizin görülmeye değer köşelerinden biridir.

Tarih

M.Ö. 300 ile M.S. 395 yılları arasında Bitinyalıların hakimiyeti altında kalan bölge M.S. 395 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Osmanlı Devleti’nin 1326 yılında Adapazarı ve çerçevesini fethedilmesiyle birlikte bölge Müslüman-Türk yerleşimine açılmıştır. Bu tarihte fethedilen yerlerden biri de, Sakarya Nehri ve Çark Deresi arasında kalan Tığcılar Köyüdür. ‘Ada Köyü’ diye de bilinen ‘Tığcılar Köyü’ zamanla başka semtlerinde katılımıyla gelişmiş ve büyümüştür. Bölgede kurulan Pazar nedeniyle de zaman içerisinde ‘Adapazarı’ olarak anılmaya başlanmıştır.

1563 yılında köy statüsünde olan Adapazarı, 1581 yılında kadılık haline gelmiş, 1746’da nahiye, 1839’de ilçe, 1868’de ise belediye olmuştur.

1864’den itibaren Balkan ve Kafkaslar’dan gelen göçlerin etkisiyle bölge daha da gelişmiş bir ticaret merkezi halini almış.

Ulaşım

İstanbul’a 148 km, Ankara’ya ise 305 km mesafede bulunan Sakarya’ya hem karayolu ile hem demiryolu ile ulaşım mümkündür.

Ulusal ve uluslar arası taşımacılıkta önemli yeri olan ‘D-100 (E5) Karayolu’ ve ‘TEM Otoyolu’ ile Bilecik istikametindeki ‘D-25 Karayolu’ şehrin ana bağlantı noktalarını oluşturmaktadır.

İl sınırları içerisinde yer alan 65 km’lik demiryoluna 7 istasyon bulunmaktadır. Bu istasyonlardan İstanbul ve Ankara arasında sefer yapan trenlere binmek mümkündür.

Şehirde havaalanı bulunmamaktadır. Ancak İstanbul ‘Sabiha Gökçen Havaalanı’ 110 km, ‘Atatürk Havaalanı’ ise 170 km mesafede bulunmaktadır.

İklim

Nemli bir havaya ve ılıman bir iklime sahip olan Sakarya ili bol yağış alan bir bölgedir. Tipik olarak Marmara ve Karadeniz Bölgesi iklim özelliklerini taşıyan bölgede kışlar bol yağışlı ve serin, yazlar ise sıcak geçmektedir.

Sakarya’nın Doğal, Tarihi ve Kültürel Değerleri

Türkiye’nin önde gelen sanayi ve tarım şehirlerinden biri olan Sakarya, doğal güzellikleri ve yöresel kültürünün zenginliği ile dikkat çekmektedir. Denizi, kumsalları, gölleri, nehirleri, yaylaları, kaplıcaları yanında Taraklı ve Geyve gibi Osmanlı Dönemi yerleşim yerlerindeki geleneksel yaşantısıyla, Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi eseriyle ülkemizin görülmeye değer köşelerinden biridir.

Sakarya’nın mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin başında şunlar gelmektedir:

Adapazarı’nda ; Çark Mesire, Uzunçarşı, Sakarya Müzesi(Atatürk Evi),

Deprem Müzesi, Orman Park, Kent Park, Tarihi Çark, Poyrazlar Gölü,

Akyazı’da; Kuzuluk Kaplıcaları

Ferizli’de; Seyifler Kalesi

Geyve’de; Geyve Boğazı, Sinanbey Zaviyesi ( Elvanbey İmarethanesi )

Sarıgazi Köyü, Alifuatpaşa II. Beyazıt Köprüsü, Kuvay-ı Milliye Müzesi

Hendek’te; Keremali Zirvesi, Çiğdem Yaylası

Karasu’da; Yenimahalle, Maden Deresi ve Şelalesi

Kaynarca’da; Şeyhmuslihiddin Camii, Acarlar Gölü ve Longozu

Kocaali’de; Kumsal, Caferiye Köyü

Pamukova’da; Paşalar Kalesi, Karacaahmet Türbesi

Sapanca’da; Sapanca Gölü, İstanbul Dere, Rahimesultan Camii, Hasanfehmipaşa Camii

Serdivan’da; Beşköprü (Justinianus Köprüsü)

Söğütlü’de; Harmantepe Kalesi

Taraklıda; Yunuspaşa Camii, Taraklı Evleri, Karagöl Yaylası

Sakarya Üniversitesi

Çağdaş uygarlığın gerektiği her türlü donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan Sakarya Üniversitesi’nin çekirdeğini 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik Akademisi’ne dönüşmüş, 1982-1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte olarak öğretim vermiştir.

3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesi kurulmuştur.

1990 sonrasında kurulan üniversiteler arasında akademik ve teknik altyapısını hızla tamamlayan Sakarya Üniversitesi idari birimleri ile ISO-2002 Kalite Belgesi ve “EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi”ne sahip ilk ve tek üniversitedir. Laboratuar, eğitim ve sosyal hizmetler, internet altyapısı ve bilişim sektöründeki atılımlarıyla bir çok üniversite için örnek oluşturmaktadır.

Neden Sakarya Üniversitesi?

Öğretim kadrosunun önemli bir bölümünü, deneyimli, yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim görmüş, uluslar arası yayın sahibi akademisyenler oluşturmaktadır.

Türkiye’nin üniversitelerde ‘Kalite Geliştirme ve Değerlendirme’ çalışmalarını ilk başlatan üniversitedir.

Türkiye’nin idari hizmetlerde TS EN ISO 9001:2001 ‘Kalite Yönetim Belgesi’ almış ilk üniversitedir.

EFQM ‘Mükemmellik Modeli’ne göre ‘Ulusal Kalite Büyük Ödülü’ alan ilk yükseköğretim kurumudur.

Elektronik veri tabanları ile ulusal ve uluslar arası süreli yayınlar 24 saat öğrencilerin ve akademisyenlerin hizmetindedir.

AB Üniversiteleri ile İmzaladığı protokoller çerçevesinde her sene ‘Erasmus’ öğrenci değişim programı kapsamında 200’den fazla Üniversiteye Erasmus değişim öğrencisi göndermektedir.

Öğrenimlerinin bir bölümünü Türkiye’nin farklı üniversitelerinde geçirmek isteyen öğrenciler için ‘Farabi Değişim Programı’na katılma olanağı bulunmaktadır.

‘Çift Ana dal Programı’ ile öğrenciler iki diploma alabilmektedir.

Eğitim-öğretim faaliyetleri eşsiz bir doğal güzelliğe sahip, Sapanca Gölü manzaralı kampus alanı içerisinde inşa edilen yeni ve teknolojik açılardan donanımlı binalarda devam etmektedir.

Sakarya Üniversitesi, öğrencilerin akademik gelişimleri için gereksinim duydukları tüm ihtiyaçlara en uygun şekilde cevap veren bir üniversitedir.

Üniversite bünyesinde farklı ilgi alanlarına hitap eden 98 öğrenci topluluğu bulunmaktadır.

Sakarya şehri öğrenciler için ekonomik bir hayat imkanı sunmaktadır.