Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

4 Ağustos 2015

Sakarya Üniversitesini dünyaya örnek üniversite haline getirenlere teşekkürler. 15 yıllık Yenigün’ü bağışlıyorum

Sakarya Üniversitesi kurulduğu 1992 yılından bu yana hızla gelişerek 80 bine ulaşan öğrenci sayısı ve 150 bine ulaşan mezun sayısı ile büyük bir camia olmuş durumda. Sakarya Üniversitesinin temelleri 1970 yılına kadar uzanıyor. Başka bir ifadeyle 45 yıllık bir geçmişi ve tecrübeyi, geleceğini şekillendirmede kullanıyor. SAÜ’nün çekirdeğini 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturuyor. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ne dönüşüyor. Akademi 1982 yılında çıkarılan YÖK kararnamesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı Sakarya Mühendislik Fakültesi  oluyor. Dönemin bir özelliği daha var; bu dönem şimdilerde Türk siyasetine ve bürokrasisine yön veren pek kişinin, SAÜ’de görev yaptığı bir dönem. Başta Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül olmak üzere, pek çok Bakan ve Bürokrat bu dönemde SAÜ’de görev yapıyor.

Bununla birlikte Sakarya’da bir üniversite kurulması için 10 yıl geçmesi gerekiyor. Sakarya halkının ve basının yoğun gayreti ile bir rüya ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesi kuruluyor. Gelişimini hızla tamamlayan SAÜ, 7 yıl sonra büyük bir depremle sarsılır. Tüm Marmara’yı etkileyen 17 Ağustos depremi Sakarya Üniversitesini de de etkiliyor. Ancak, SAÜ, yaralarını çabuk sararak, gelişimini sürdürür. Bugün SAÜ, dünyayla yarışan bir üniversite durumuna gelmiştir. Biraz yakından bakalım:

SAÜ’de 60 ülkeden 3 bin uluslararası öğrenci eğitim görmekte. Bu yıl kayıt olacak 15 bin yeni öğrenciyle birlikte, toplam öğrenci sayısı 90 bine ulaşacak. Sakarya Üniversitesi, kalitesini tescilleyen bir üniversite. 2010 yılında “Ulusal Kalite Büyük Ödülü”nü alan SAÜ 2013 yılında da Avrupa ve Dünyada tanınan en saygın ödüllerden biri olan “EFOM Mükemmellikte Süreklilik Ödülü” ile başarısının kalıcılığını belgeledi. SAÜ, bu yıl hazırlıklarını Mükemmellik Büyük Ödülüne aday oldu. SAÜ, araştırma alanında son yıllarda büyük bir mesafe kaydetti. Uluslararası bilimsel yayında son dört yılda kişi başı yayın sayısını en çok arttıran üniversite oldu. TÜBİTAK araştırma projesi sayısı yıllık ortalama 4 iken, bugün yılın ilk altı ayında 12’ye ulaşarak büyük bir atılım yaptı ve 15. sıraya yükseldi. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK tarafından açıklanan ‘Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’nde büyük bir atılım yaptı. SAÜ 2015 yılı endeksinde 45.sırada iken, 2015 yılında 24 basamak birden yükselerek 21. sıraya yükseldi.  Yine, ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı verilerine göre, SAÜ, 179 üniversitenin ülkemizde ve dünyada 23 bilim alanına göre durumuna yer verilen sıralamada 3 alanda dünyada ilk 500’e girmeyi başardı. Çoğu alanda 7, 8 sıra yükseldi.

SAÜ akademik akreditasyona büyük önem veriyor. Akreditasyon, kurallarını ulusal ve uluslararası düzeyde güvenirliğini gösteren önemli bir kriter. SAÜ, Mühendislik ve Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültelerinde toplam 17 bölümü akredite olmuş durumda. Bunun yanında Teknoloji ve Fen Edebiyat Fakülteleri akreditasyon için başvurmuş, Siyasal Bilgiler, İşletme ve Eğtim Fakülteleri de başvurmaya hazırlanmakta. Böylece SAÜ tüm dünyada geçerliliği olan evrensel bir eğitim sunacak. SAÜ, uygulamalı eğitime de büyük önem veriyor. Türkiye’de ilk defa Sakarya Üniversitesi tarafından uygulamaya başlanan 3+1 Eğitim Modeli ile öğrenciler teorik bilgilerini uygulama ile bütünleştirerek ezberci bilgi yerine, uygulamalı bilgi ve beceriye sahip oluyorlar. 3+1 Modeli ile öğrenciler 3 dönemi okulda teorik ve pratik eğitim alıyor, 1 dönem ise tamamen işletmelerde uygulamalı eğitim alarak geçiriyor. Sakarya Üniversitesi’ne bağlı tüm Meslek Yüksek Okulları’nda uygulamaya başlanan sistemle okullarında yete teorik eğitimi alan öğrenciler, son dönem gittikleri kuramlarda uygulamalı eğitim alıyor ve iş hayatını yerinde görerek alanlarının gerektirdiği pratik beceriyi ediniyorlar.

Sakarya Üniversitesinin Sapanca Gölü manzaralı yemyeşil kampüsünde öğrencilerin rahat bir eğitim alması için her türlü olanak düşünülmüş. SAÜ, öğrenciler için yaşayan bir kampüs sunuyor. Öğrencilerin ders dışı zamanlarda vaktini geçirmesi için kütüphane ve cami 7/24 açık tutulmakta. Öğrenciler İstanbul’a yakın ama İstanbul’un karmaşasından uzak, rahat, dingin ve tam bir öğrenci atmosferinde eğitim görüyorlar.

Tüm bu göstergeler SAÜ’nün emin adımlarla bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Sakarya Üniversitesinin bu günlere gelmesinde döneminde görev yapanların katkılan olmuştur. Ayrıca bir dönemi bitirip ikinci doneme başlayan Muzaffer Elmas döneminde, kurum içi ve dışı motivasyon sağlanarak üniversitenin şehir ve dışa açılmasında önemli mesafe alınmıştır. Yine yayın ve proje sayılarındaki artışla Sakarya Üniversitesi, hızla yükselişe geçmiştir. SAÜ’ye dünya üniversitesi olma yolunda başarılar diliyoruz.

Sakarya Üniversitesi öğrencileri, velileri ve tüm Sakaryalıları, Sakarya basınını kutluyorum. Üniversitenin olaysız, olumlu tutum ve davranışlarla hiçbir üzüntülü olaya yer, yol vermiyorlar. SAÜ öğretim üyeleri de velilerle, öğrencilerle çok olumlu anlayışlı ilişki içindeler. Burada bugüne kadar rektörlük yapan İsmail Çallı’nın, Mehmet Durman’ın ve halen 2. Rektörlük döneminin hizmetini vermekte olan yüksek inşaat mühendisi Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın herkese güler yüzü ile tevazuun en güzel örneğini vererek hizmet vermeleri herkesçe taktirle izlenmektedir. 5 torunum SAÜ mezunudur. Biri yüksek mühendistir. Ersan Yılmaz. kardeşi Ayşegül Yılmaz, Endüstri Mühendisi, Önder Çelik büyük bir işletmede müdür. Serhat Çelik spor mezunu antrenörlük yapıyor. Kardeşi Gizem Çelik, İnsan Kaynakları diğerleri gibi 4 yıllık mezun. Koç Holding çalışanları arasındalar. 

Teşekkürler.