Yenigün Gazetesi

“Gülce” Makale Yazısı

18 Mart 2011

Siyaset, Allah'ın imtihanıdır

Bir toplumun siyasi erkini eline geçirenler, imtihan içinde olduklarını bilmelidirler. Çünkü o siyasi erk, onlara Allah tarafından verilmiştir. Dünya insanlığına ve toplumlarına lider olanlar da aynı şekilde imtihandadırlar.

Biz, siyasetin ne olduğundan çok, hangi değerlere dayandığını açıklamayı uygun buluyoruz. Farabi’nin dediği gibi, siyaset “Erdemleri, faziletleri halka kazandırma sanatıdır.” Bu sanatı icra etmek de bir “imtihan”dır. Yüce Allah, siyasi erki verdiği insanlar veya toplumları imtihan etmektedir. Toplumu yönetme emanetini verirken yöneticileri imtihandan geçirmektedir.

Yüce Allah ayetinde şöyle demektedir; “Sonra da, sizin nasıl davranacağınızı görmek için, onların ardından sizi yeryüzünde iktidara getirdik.” (Yunus, 14)

Bir toplumun siyasi erkini eline geçirenler, bir deneme içinde olduklarını bilmelidirler. Çünkü o siyasi erk, onlara Allah tarafından verilmiştir. Dünya insanlığına ve toplumlarına lider olan toplum veya toplumlar da aynı şekilde imtihandadırlar. O zaman “siyaset”, ilahi imtihanın çok önemli sorularından biridir. Şimdi siyasi ahlakın dayandığı temel değerleri görebiliriz.

1.Akıl

Ahlakın her çeşidinin üzerinde oturduğu temel değerlerin en önemlisi akıldır. Aklını kullanamayan fertler de toplumlarda siyasi erki, yani iktidarı elde edemezler. Yüce Allah da siyasi erki onlara vermez, bunu takdir etmez. Yüce Allah, akıllarını kullanmayan toplumları nasıl değerlendirdiğini, şu ayette açıklamaktadır; “Ô, akıllarını kullanmayanları murdar kılar.” (Yunus, 100)

  1. Bilgi

Siyaset sanatının ve bu sanatın beraberinde getirdiği siyaset ahlakının dayandığı ikinci değer bilgidir. Sizin aklınız olabilir, ama bu akılla düşünemiyor ve bilgi üretemiyorsanız siyaset sanatı yapamazsınız. Yapsanız bile ahlaki olmayacaktır. Siyaset sanatına ve ahlakına can veren, onu mayalayan akıldır, ama onu geliştiren, faydalı hale getiren bilgidir. Siyaset sanatı ve ahlakı, üstünlüğünü bilgiyle kazanacaktır. Hz. Adem akılla yaratıldı, ama ona melekleri secde ettiren şey, bilmesi yani bilgisi olmuştu.

  1. Emanete sahip çıkmak

Siyaset, bir sanat ve bir imtihan olduğu gibi, aynı zamanda bir emanettir. Bu emanet kime verilirse, ona sahip çıkmalı ve ihanet etmemelidir. Siyasete ihanet edenler, siyasi ahlakı katletmişlerdir. Onun için emanete sahip çıkmak, siyasi ahlakın en önemli değerleri arasındadır.

  1. Sevgi bağları

Siyasetin ve onun ahlak anlayışının önde gelen görevlerinden biri, toplumda ve insanlıkta sevgi bağlarını kuvvetlendirmektir. Yüce Allah, bu konuyu şu şekilde gündeme getirmektedir;

“Ey münafıklar, iktidarı ele geçirdiğiniz ülkede bozgunculuk çıkarmanız ve sevgi bağlarını koparmanız sizden beklenmez mi?” (Muhammed, 22)

5. Barış

Kuran’ın önerdiği, siyaset ahlakının dayandığı temel
değerlerden biri de “Barış”tır. Barışı gerçekleştiremeyen siyaset, siyaset
değildir ve onun ahlakından da bahsedilmez. Yüce Allah şöyle emretmektedir;

“Ey iman edenler! Hepiniz birden barışa gidin! Sakın
şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o size apaçık düşmandır.” (Bakara, 208)

6. Birlik

Siyasetin amaçlarından biri, toplumda birlik-beraberliği, yani manevi ve sosyal kardeşliği oluşturmaktadır. Yüce Allah, insanlar alemini idare ederken, onları ateş çukuruna düşürecek olan tefrikadan, yani bölünme, parçalanma, birbirine düşmanca davranmaktan uzaklaştırmış, kurtarmıştır. Bunu siyaseti, insanları idare edenlerin de uygulaması gerekmektedir.

  1. İstişare

Yüce Allah, dünya işlerinde halk ile istişare etmesini

(Ali-İmran, 159),yani onlara danışıp onların fikirlerini, ihtiyaçlarını ve isteklerini dikkate alarak yönetmesini, Peygamber’ine emretmektedir. Bu durum, bir peygamberin siyaset ahlakının ana ilkelerinden biridir.

  1. Doğruyu söylemek

“İnsanlara güzel/doğru söz söyleyiniz” (Bakara, 83).“Ey iman edenler! Allah’a saygı gösterin ve doğru söz söyleyin” (Ahzab, 70).

Siyasetçiler, iktidarı elinde bulunduranlar, insanları incitmeyen, eziyet vermeyen, karamsarlığa itmeyen, yanıltmayan, doğruya, güzele, Hakk’a götüren sözler söylemelidirler.

Kuran’ın önerdiği siyaset ahlakında yer alan önemli değerler bunlardır. Siyasette yer alacak olan başka değerler de varsa, bu değerlerden çıkarılacaktır. Çünkü bu değerler doğurgandır.

Bayraktar Hoca yanıtlıyor

Kıyamet alametleri var mıdır? Biz kıyametin yaklaştığını nasıl anlarız?

Araf Suresi’nin 187. ayetine ve Taha Suresi’nin 15. ayetine bakarsak, kıyametin alametlerinin olmadığını anlarız. Çünkü Allah, “Kıyametin ne zaman kopacağını neredeyse kendimden bile gizleyecektim” diyor ve “Kıyamet ansızın gelecek” buyuruyor. Kıyametin ne zaman kopacağı bilgisi Hz. Muhammed’e de verilmedi.

Allah, “Hırsızlık yapanın ellerini kesin” diyor. Bu bir kesin emir midir? Yoksa toplumlar hırsızlığa farklı cezalar verebilirler mi?

Bu soru çok önemlidir ve kısaca “Toplumlar, hırsızlık suçuna farklı cezalar da verebilir” diye cevaplayabilir. Geniş bilgi için tefsirimizden Maide Suresi’ndeki ayeti kerimenin açıklamasını okumanız gerekir.

“İnsanı takip eden melekler vardır. Allah’ın emriyle onu korurlar” ayetinde ne anlatılmak isteniyor.

Her insanın koruyucu melekleri vardır. Koruması gereken yerde de koruyorlar.

Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI