Tariflerle Sakarya Mutfağı


Bu kısımda coğrafi işaret alan yemeklere yer verilmiştir.

Coğrafi İşaret: Adapazarı Dartılı Keşkek

Tescil No: 168

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Adapazarı Dartılı Keşkek düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde pişirilen ve konuklara ikram edilen yöresel yemektir.

Ürünün ayırt edici özellikleri; tavuk eti ile yapılması ve Adapazarı yöresine özgü olarak hazırlanan “kızdırılmış tereyağında kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanan dartı” nın kullanılmasıdır.

Adapazarı Dartılı Keşkek yapımında kullanılacak malzemeler; 6-7 litre süt, 1 adet tavuk, ½ aşurelik buğday, 1 baş orta boy soğan, ½ tatlı kaşığı tuz, 3/2 litre su, 2 yemek kaşığı tereyağı, çay kaşığının ucu ile karabiber ve çay kaşığının ucu ile kırmızıbiber.

Dartının Hazırlanışı: 6-7 litre süt kaynatılmadan önce 1.5-3 saat arası bekletilmektedir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka hafif ateşli ocakta kırmızı rengi alıncaya kadar kaynatılır. Bu esnada dartı kıvamı koyulaşır ve dartının yüzeyinde gözenekler (krater) oluşur. Dartı yüzeyi kırmızı rengi ve yüzeydeki gözenekleri oluştuğunda ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak burada donması beklenir. Yağlı bölüm üste, tortu ise altta kalacak biçimde donmaktadır. Elde edilen bu ürüne dartı denilmektedir. Adapazarı keşkeğinin vazgeçilmez yardımcı elemanıdır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Dartılı Keşkek
Islama Köfte
Adapazarı Kabak Tatlısı
Kocaali Hurma Kurusu
Taraklı Uğut Tatlısı
Pamukova Ceviz Ezmesi
Sakarya Ahbaz Peyniri

Hodan (Kaldırek)
Efelek-Ebegümeci Yemeği
Boşnak Böreği (Pita)
Çerkez Peyniri (Adıghe Hoy)
Çerkez Tavuğu (Epısış)
Hamsi Dolması
Karalahana Haşlaması (Çaç)
Keşkek
Erik Sızbalı
İncir Uyuşturması
Karalahana Sarması
Üre
Ahbaz Pastası
Hıngel
Gürcü Sarması
Haluja
Hardaliye
Mamalika
Boşnak Mantısı
Elbasan Tava
Hamsi Köftesi
Göbete (Köbete)
Hoşmer

Kaynak

Aktaş, Ali (2008), Sakarya’nın Yemek Kültürü: Üç Kıtanın Damak Zevkinin Buluştuğu Yer: Sakarya), Sakarya: Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını.

https://ci.turkpatent.gov.tr/

https://cz.pinterest.com/pin/487162884668272656/

https://www.ensonhaber.com/yasam/bosnak-mantisi-nasil-yapilir-malzemeleri-nelerdir-pratik-bosnak-mantisi-tarifi

https://nolurbak.com/diger/yemek/mamalika-yemegi-nasil-yapilir/

https://ettder.org/hardaliye/

https://magnum-istanbul.onrender.com/istanbul-mantı.html

https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/sarma-ve-dolma-tarifleri/sarma-tarifleri/gurcu-sarmasi

https://www.guzelyasa.com.tr/abhaz-pastasi/

https://www.nefisyemektarifleri.com/ure-dari-tatlisi/

https://www.lezzetlisunumlar.com/kara-lahana-haslamasi/

https://annekizmutfaktayiz.blogspot.com/2011/12/

https://img.piri.net/piri/upload/image/2018/4/8/f310ddc1-2_46567f01.png

https://www.meltemmutfakta.com/ebegumeci-efelek-otu-yemegi/