Kocaali Çamdağı Kestane Balı
- Coğrafi işaretin türü: Menşe Adı
- Dosya Numarası: C2020/162
- Başvuru Tarihi: 29.06.2020
- Tescil Numarası: 1218
- Tescil Tarihi: 12.09.2022
- Ürün Grubu: Bal
- İl:Sakarya
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren: Kocaali Belediyesi
- Durum: Tescilli
- Adres: Ağalar Mah. 15 Temmuz Zafer Meydanı No:24 Kocaali/SAKARYA
- Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Üretim Metodu:
Kocaali Çam Dağı Kestane Balı, Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygun olarak üretilir ve tüketiciye arz edilir.
Üretiminde gıda katkı maddeleri de dâhil olmak üzere hiçbir gıda bileşeni ve dışarıdan ilave bir madde katılamaz.
İlkbahar Bakımı:
Kocaali Çam Dağı Kestane Balı arıcılığında, istenilen düzeyde verim alabilmek için, her
mevsim yapılması gereken işlemlere dikkat edilmelidir. Çalışmaların en yoğun yapıldığı dönem ilkbahardır.
İlkbahar kontrollerinde arıların kışı nasıl geçirdiklerini, kovanda mevcut gıda miktarını, ana arının varlığını,
yumurtlama durumunu, işçi arı miktarını, kovanda hastalık olup olmadığını kontrol edilir.
Kestane balı üretiminde arılı kovanlar açık alanlarda kışlatılır. Özellikle ilk kontrollerde arı kolonilerinin
üşütülmemesine dikkat edilir. Koloni üşütüldüğü takdirde takriben 35˚C olan yavru büyütme alanı sıcaklığının tekrar
aynı sıcaklığa yükseltilmesi için arıların daha çok bal tüketmeleri gerektiği ve arı sağlığı açısından olumsuz
durumların oluşabileceğinin unutulmaması gerekir. Alt kısmı çerçeveli kovanlarda, kovan tipine göre yaklaşık 10
˚C sıcaklık artışı için arılar tarafından 40-80 gram aralığında günlük bal tüketilir.
Arıların uçuşa çıktıkları zamanlarda kovan dip tahtası temizliği yapılır. Üzerinde nem ve su biriken örtülerin
(tahtaların) değiştirilmesi gerekir. Dip tahtası kovan gövdesine sabitse temizlik ya da değiştirme kovan gövdesi ile
beraber yapılır.
Çerçeve kontrolünde küflü, aşırı esmerleşmiş ve kırık petekli çerçeveler kovandan çıkartılarak ihtiyaca göre
varsa yerine önceki yıldan kalan temiz petekler verilir. İşlenmiş petek bulunamazsa yerine temel petek verilir. Kovan
içindeki mevcut arı miktarı çerçeveleri doldurmuyorsa arısız çerçeveler alınarak alan daraltılır, kuluçkalık
çerçevelerinin her yıl yarısı değiştirilir.
Kovanda arı için besin kontrolü yapılarak, kovandaki bal, polen miktarı belirlenir. İlkbahar aylarının başında
yapılan kontrollerde besin stokunun yetersiz olduğu görüldüğünde bal ve pudra şekerinden yapılan kek ya da şeker
şurubu ile besleme yapılmaz. Arıların doğal kaynaklardan beslenmesine özen gösterilir.
Bölgede arı ırkı olarak ‘‘Kafkas Arısı’’ kullanılır. Koloni sayısı arttırılmak istendiğinde yeterli güce erişmiş
bir koloni bölünmek suretiyle suni oğul arı üretimi yoluna gidilir. Her kovana ait bilgiler kayıt altında tutulur. Her
koloni kontrolünde bilgiler işlenerek daha sonra yapılması gereken işler planlanır. Kayıtlarda; ana arının çıkış ve
yumurtlamaya başlama tarihi, kökeni, bal ve polen miktarları, yavru durumu gibi bilgiler yer alır.
Yaz Bakımı:
Arıların ilkbahar bakımından sonra yaz ayında bakım ve kontrollerine devam edilir.
Petek ve Kat Verme:
Arıların gelişme faaliyetlerinin başlamasıyla petek yapmaları da başlar. Bu dönemde
arılara yeni temel petekler verilir. Kuluçkalık olduğu zaman kovana kat, diğer bir değişle ballık verilmesi gerekir.
Kat verilirken kuluçkalıkta ballı peteklerden en az 2 çerçeve kata alınır. Yerlerine yeni petekler verilir. Ballı petekler yanında bir kaç yeni petek daha verilen kat kuluçkalığın üzerine konulur.
Sonbahar Bakımı ve Kışlatma:
Sonbahar bakımı arıların kışı kayıpsız geçirmeleri açısından önem taşır.
Sonbaharda arılara kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılmalıdır. Düşük kaliteli ballar arılara
kış yiyeceği olarak verilmez.
Arı mevcudu zayıf, ana arısız, ana arısı yaşlanmış ve verimsiz olan arılara genç ana arı uygulanır. Ana arı
yoksa sonbaharda birleştirilir. Arılı kovanlarda yeterince bal ve polen bırakılmış olsa da 2 ölçek beyaz toz şeker ve
1 ölçek su ile hazırlanan şeker şurubuyla beslenir. Bununla birlikte kışa girerken ya da çıkarken kek ile
beslenebilirler. Kek; bir kısım bal ve 3 kısım pudra şekerinin karıştırılması ile elde edilir.
Zararlı Mücadelesi:
Zararlı mücadelesinde ilgili mevzuata uygun ruhsatlı ilaçlar kullanılır. Bunların
kullanımında prospektüslere uyulur.
Hasat:
Peteklerde bal oluşumu genellikle temmuz ayının ilk 3 haftasındadır. Bal hasadı bu tarihi izleyen
zamanlarda yapılır. Hasat dönemi; yıllara, nektar akışına ve iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir. Hasat zamanı
toplanacak bal, arı kovanının ballık kısmından alınır, kuluçkalık bölümünden hasat yapılmaz.
Kocaali Çam Dağı Kestane Balı süzme bal olarak piyasaya arz edilir.
Isıtma, ortam sıcaklığındaki balın sıcaklığının artırılarak daha akışkan hale getirilmesi için uygulanır. Süzme
işlemi yapılmadan önce oda sıcaklığı, süzme kolaylığı ve akıcılığın sağlanması açısından 25-30oC aralığında
olmalıdır. Süzülecek çerçevelerin petekleri üzerindeki sırlar, sır bıçağı veya sır tarağı ile alınır. Sırı alınan peteklerin
balları; el ile çalışan veya elektrikli (santrifüjlü) bal süzme makinelerine yerleştirilerek ayrılır.
Süzme işlemi yapılan ballar elekten geçirilerek yabancı maddelerinden ayrılır. Buna rağmen küçük
parçacıklar, oluşan hava kabarcığı vb. balın rengini bulandırır. Bunun için bal, dinlendirme tankına alınır ve
dinlendirilir. Küçük parçacıklar ve hava kabarcığı köpük şeklinde üstte toplanır. Dinlendirme tankındaki bal
durulduğunda ve berraklaştığında, dolum/ambalajlamaya geçilir.
Depolama ve Muhafaza Koşulları:
Süzülen Kocaali Çam Dağı Kestane Balı; hemen tüketiciye arz edilmeyip
doluma geçilmeyecek ise daha uzun süreli depolanabilmesi adına ürünün serin ortamlarda muhafaza edilerek
depolanması tavsiye edilir.
Tüketiciye arz edilecek Kocaali Çam Dağı Kestane Balı gıda işletmecileri tarafından belirlenen gıda ile
temasa uygun ambalajlara konulur. Başta polen analizlerine ve Türk Gıda Kodeksine uygun ballar; ilgili mevzuata
uygun etiket bilgileri ile etiketlenir. Ürün, ambalajlama/dolum noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm
aşamalarında temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak ve 25°C’yi
aşmayacak şekilde muhafaza edilir.