Karapürçek Cennet Hurması Pekmezi

  • Coğrafi işaretin türü : Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası : C2021/000198
  • Başvuru Tarihi : 20.04.2021
  • Tescil Numarası : 1354
  • Tescil Tarihi : 08.05.2023
  • Ürün Grubu : İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
  • İl : Sakarya
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Karapürçek Kaymakamlığı
  • Durum : Tescilli
  • Adres : İnönü Mah. Marmara Cad. No:72 Karapürçek / SAKARYA
  • Coğrafi İşaret Sicil Belgesi

Üretim Metodu

Karapürçek Cennet Hurması Pekmezi üretiminde; coğrafi sınırda yetişen Fuyu, Hana Fuyu ve Hachiya çeşidi Trabzon hurmasının olgunlaşmış meyveleri kullanılır.Olgunlaşmış meyveler, hasat zamanında elle toplanarak plastik kasalara yerleştirilerek üretimin yapılacağı yere nakledilir. Meyvelerin sap kısımları, yabancı maddeler ve yeterince olgunlaşmamış meyveler ayıklanır.

Üretimde kullanılacak 35 kg cennet hurması ve 10 litre su açık kazanlara konur ve odun ateşinde 2 saat kaynatılarak birinci ısıl işleme tabi tutulur. Gıda ile temasa uygun file çuvallara doldurulup asılarak meyvelerinin kabukları ve çözünmeyen kısımları ayrıştırılır. Elde edilen püre halindeki süzüntüye “ilk şıra” denir ve başka bir kaba konularak 3 saat dinlendirilir. Dinlendirme aşamasında ilk şıranın içinde kalan süzülmeyen kısımlar çöker ve çöken tortular, gıda ile temasa uygun file çuvallara koyularak uzaklaştırılır.

Şıra, ikinci süzme işleminden sonra 36 saat oda sıcaklığında ve güneş görmeyen kuru ortamda dinlendirilir. Dinlendirilen şıra, paslanmaz çelikten yapılan açık kazanlara doldurulur, odun ateşinde ve 160 – 180 °C sıcaklıkta 8 saat kaynatılır. Şıranın kıvamı yoğunlaşıp pekmez haline geldiğinde, cam kavanozlara sıcak dolum yapılarak ambalajlanır ve etiketlenir. Ambalajlanan ürün, 8 – 12 °C sıcaklık ve % 45 – 60 bağıl nemli ortamda 2 yıl muhafaza edilir.