Kazımpaşa Köftesi

  • Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası : C2022/000035
  • Başvuru Tarihi : 31.01.2022
  • Tescil Numarası : 1282
  • Tescil Tarihi : 09.12.2022
  • Ürün Grubu : Yemekler ve çorbalar
  • İl : Sakarya
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  • Durum : Tescilli
  • Adres : Hanlı Merkez Sakarya Cad. Atatürk Blv. Arifiye SAKARYA
  •  Coğrafi İşaret Sicil Belgesi

Üretim Metodu

Sakarya Kazımpaşa Köftesinin üretiminde, coğrafi sınırda beslenen hayvanların eti tercih edilir. Coğrafi sınırda lokantalarda, genellikle kendi yetiştirdikleri hayvanların etleri kullanılır.

Sakarya Kazımpaşa Köftesinin üretiminde, dananın ya da yavrulamamış 1-2 yaşında ineğin (düvenin) gerdan, kaburga, but ve kol kısımlarından elde edilen kaskas et kullanılır.

Yaklaşık 40 porsiyonluk Sakarya Kazımpaşa Köftesi bileşenleri (10 kg köfte harcı)

9,2 kg et (Yağ oranı % 20-25 olup eşit miktarlarda gerdan, kaburga, but ve kol kısmı etleri içerir.)

  • 0,3 kg bayat ekmek içi (en fazla iki gün beklemiş olmalı)
  • 3- 4 adet yumurta
  • 0,1 kg acı/tatlı toz/pul kırmızıbiber
  • 0,1 kg tuz (ince çekilmiş kaya tuzu)
  • 0,05 kg kimyon
  • 0,05 kg karabiber
  • 0,05 kg yenibahar

Etin hazırlanması

Kesilen dana ya da düvenin etleri; bağıl nemi %90, hava akım hızı 2-4 m/s ve sıcaklığı -3 ila -5 °C arasında olan depolarda yaklaşık 2 saat bekletildikten sonra sıcaklığı 0 °C ve hava akım hızı 0,1 m/s olan depolara alınarak

1-2 gün dinlendirilir. Dinlendirilen dana ya da düve karkasından eşit miktarda gerdan, kaburga, but ve kol kısımları kesilerek bıçak ile eşit parçalara ayrılır, kıyma makinesinde 1 kez çekilir ve 15 dakika bekletilir.

Baharatların hazırlanması

Kimyon, toz/pul kırmızıbiber, karabiber ve yenibahar karıştırılır.

Sakarya Kazımpaşa Köftesinin hazırlanması

Dinlendirilen kıymanın üzerine baharatlar ve hafifçe ıslatılan ekmek ilave edilip 4-5 dakika yoğrulur.Baharatların iyice karışmasını için ikinci kez kıyma makinesinden geçirilir ve 2-3 dakika daha yoğrulur. Yumurtalar eklenip 1,5-2 dakika karıştırılarak yoğrulur. Elde edilen köfte hamuru, buzdolabında +2 OC sıcaklıkta 4 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş olan karışım gıda hijyen kurallarına uygun olarak el ile şekillendirilir. 1 adet Sakarya Kazımpaşa Köftesi; 40-42 gram olup, bir prosiyonu 6 adet ve 240-250 gramdır. 1 adet pişirilmeye hazır köfte, 1,3- 1,6 cm yüksekliğinde, 5-7 cm uzunluğunda uçları küt oval özelliktedir. Köfteler, meşe kömürü ile yanan mangalda 150-180OC sıcaklıkta kahverengi oluncaya kadar 6-7 dakika çevrilerek pişirilir. Köfte ile birlikte servisi yapılması istenen biber, domates, soğan gibi sebzeler varsa, köfteler pişerken mangalda közlenebilir.