Sakarya Abaza Acıkası
- Coğrafi işaretin türü: Mahreç İşareti
- Dosya Numarası: C2022/000029
- Başvuru Tarihi: 24.01.2022
- Tescil Numarası: 1544
- Tescil Tarihi: 20.02.2024
- Ürün Grubu: Yiyecekler için çeşni / lezzet vericiler, soslar ve tuzlar
- İl:Sakarya
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
- Durum: Tescilli
- Adres: Hanlı Sakarya Mah. Şehit Onbaşı Zekeriya Gözyuman Cad. No:27/A Arifiye /SAKARYA
- Coğrafi İşaret Sicil Belgesi
Üretim Metodu:
Salçalık biber yıkanır, tohumları ayıklanır, bir kaba koyulup üzerine su eklendikten sonra 105-110 °C’de
kaynatmaya başlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra biberlerin kabukları ayrılabilir hale gelinceye kadar 80-90
dakika pişirmeye devam edilir. Pişme tamamlanınca 1 saat oda sıcaklığında bekletilir.
Pişmiş biberler, süzgeç ile sudan çıkarılır, kabukları soyulur ve süzgeç üzerinde 10-15 dakika bekletilerek
suyun süzülmesi sağlanır. Haşlanmış biberler 4-6 °C’de 1 gece bekletilir.
Ertesi gün kıyma makinesinde parçalanarak püre haline getirilir. Geleneksel yöntemde kıyma makinası yerine
taş ile ezme işlemi gerçekleştirilir. Gıda ile temasa uygun olan ve coğrafi sınırda ahaka, apıhnıga adı verilen taşlar
ile dövülen biberler, düşük akışkanlığa sahip püre haline getirilir. Bu işlem 100-120 dakika sürer. Pürenin homojen
bir yapıya sahip olmasına özen gösterilir.
Bir kaba koyulan sarımsakların üzerlerine kolay soyulabilmeleri için 20-25 ml su eklenir ve 5 dakika
bekletildikten sonra kabukları bıçak ile soyulur. Soyulan sarımsaklar havana koyulur ve üzerlerine parçalanmayı
kolaylaştırmak için 5-7 g ince kırılmış kaya tuzu ilave edilip tamamıyla ezilerek parçalanır.
Püre haline getirilen biberler, büyük bir kap içine koyulur. Toz haline getirilmiş kişniş tohumu, dövülmüş
sarımsak, reyhan, kekik ve ince kırılmış kaya tuzunun kalan miktarı biberlerin üstüne eklenip iyice karıştırıldıktan
sonra istenen miktarlarda porsiyonlanarak cam kavanozlara doldurulur. Kahvaltılık olarak üretilen Sakarya Abaza
Acıkasına, ince öğütülmüş ceviz içi ilave edildikten sonra cam kavanozlara dolum yapılır. Dolum yapılan kavanozlar
kapakları kapatıldıktan sonra soğuyuncaya kadar ters çevrilerek bekletilirler.
Sakarya Abaza Acıkası 4-6 °C’de 1 yıl muhafaza edilebilir. Kavanozların kapakları açıldığında 1 hafta
içerisinde tüketilmelidir.