coğrafi işaret

Pamukova Ceviz Ezmesi

  • Coğrafi işaretin türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası: C2020/189
  • Başvuru Tarihi:10.07.2020
  • Tescil Numarası:811
  • Tescil Tarihi:27.07.2021
  • Ürün Grubu:Çikolata, şekerleme ve türevi ürünler
  • İl:Sakarya
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren:Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  • Durum:Tescilli
  • Adres:Hanlı Merkez Mah. Şehit Onbaşı Zekeriya Gözyuman Cad. Adapazarı SAKARYA
  • Coğrafi İşaret Sicil Belgesi


Üretim Metodu:

Pamukova Ceviz Ezmesi Bileşen Listesi:

Su, beyaz toz şeker, irmik, ceviz içi ve limon tuzu / sitrik asit (E 330 ) veya limon suyu.

Pamukova Ceviz Ezmesinin Hazırlanması:

Pamukova Ceviz Ezmesi üretiminde tercihen bakır kaynatma kazanları kullanılır. 9 kg’lık kütle için, 1 litre su ısıtılır. Isıtılan suyun üzerine 4 kg beyaz toz şeker ilave edilerek koyu bir şerbet elde edilir. Karışımın kaynamasına yakın yaklaşık 10 gram limon tuzu / sitrik asit (E330) veya limon suyu ilave edilir. Şerbet istenilen kıvama geldikten sonra ateşten alınarak soğumaya bırakılır ve dinlendirilir.

2 kg irmik ile iri kıyılmış 2 kg ceviz içi karıştırılır. Ceviz içi olarak tercihen Pamukova ilçesinde yetiştirilmiş cevizler kullanılır. Karıştırma işlemlerinde tahta kaşık kullanılır.

Şerbetin üzerine irmik ve ceviz içi karışımı eklenir. Şerbet ile irmik-ceviz içi karışımının iyice karışması sağlandıktan sonra üzerine 1 litre daha sıcak su ilave edilir. Su ile şişen irmiğin tam olarak kavrulması sağlanır. Ortalama 10 dakika kadar bu karışım kısık ateşte pişirildikten sonra ısıl işlem sonlandırılır. Pişirilen ürün tepsilere dökülür. Tepsinin altına yüzeyi kaplayacak şekilde pudra şekeri serilir. Tepsi yüzeyine iyice yaydırılır. Merdane yardımıyla karışım baskı yapılarak tepsiye iyice sıkıştırılır. Ürün soğuması ve dinlendirilmesi amacıyla 2,5-3 saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Genellikle baklava dilimleri şeklinde kesilerek servis edilir.

Pamukova Ceviz Ezmesi, gıda ile temasa uygun malzemeler ile ambalajlanır. İlgili mevzuata uygun etiket bilgileri ile tüketiciye arz edilir. Ürün serin, kokulardan ari ve kuru ortamlarda, ambalajlı muhafaza edilmelidir. Ambalajlı ürünün üretim tarihinden itibaren tavsiye edilen tüketim tarihi en fazla 3 aydır. Ürünün ambalajı açıldıktan
sonra 1 hafta içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.