Adapazarı Kabak Tatlısı

  • Coğrafi işaretin türü:Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası:C2020/166
  • Başvuru Tarihi:02.07.2020
  • Tescil Numaras:747
  • Tescil Tarihi:03.05.2021
  • Ürün Grubu:Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl:Sakarya
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren:Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  • Durum:Tescilli
  • Adres:Sakarya Mah. Şehit Onbaşı Zekeriya Gözyuman Cd. No:19 Arifiye SAKARYA
  • Coğrafi İşaret Sicil Belgesi


Üretim Metodu:

Adapazarı Kabak Tatlısının üretiminde, 13-15 kg ağırlığında olan ve normal gelişimini tamamlamış Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı kullanılır. Kabak öncelikle dilimleri hizasında (boğumlarından) kesilir. Kabukları bıçak ile ayrılır, temizlenir ve dilimlere ayrılır. Dilimler 7-9 cm uzunluğunda, 3-6 cm genişliğinde kesilir. Küçük parçalara ayrılmış kabak, içme suyu ile yıkanarak, kabuk ve çekirdek parçaları uzaklaştırılır. Yıkandıktan sonra kesilmiş meyve parçaları, ürünün kıvamının bozulmaması için açıkta veya oda sıcaklığında bekletilmez. Üretimde kullanılacak kabakların ağırlığının yarısı kadar beyaz şeker 1/3 lük miktarı kabak parçalarının üzerine serpilir, üzeri örtülür ve buzdolabında yaklaşık 24 saat dinlendirilir.

Pişirme kabı içerisine, dinlendirilen kabaklar koyulup üzerine, kabakların ağırlığının yarısı kadar içme suyu ilave edilip pişirmeye başlanır. Pişirme süresi boyunca beyaz şeker 2/3 lük kısmı eşit aralıklarla üzerine serpilir. Pişirme işlemi 25-30 dakikayı geçmemelidir. Aksi takdirde kabaklar çok yumuşar ve dağılır. Pişirme işlemi başlangıcında şeker, su ve kabak karışımı karıştırılabilir. Ancak daha sonra müdahale edilmemelidir. Sonradan yapılacak karıştırma, kabakların parçalanmasına neden olabilir. Pişirme sırasında 2-3 adet karanfil eklenmesi, ürünün lezzetini artırır. Kabaklar pişerken kabın kapağı kapalı tutulur. Son 10 dakika kapak açılarak, oluşan buharın serbest bırakılması sağlanır. Kabaklar piştikten sonra, isteğe bağlı olarak fırınlanabilir. Fırınlama işlemi, 175-180 ℃’de 8-10 dakika
uygulanır. Adapazarı Kabak Tatlısının üzerine tahin, kaymak ve ceviz gibi lezzet vericiler dökülerek servise hazır hale getirilir. Adapazarı Kabak Tatlısı günlük üretilip tüketilir. 3-6℃ sıcaklıkta 2 gün tazeliğini koruyabilir.