Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
YÜRÜMENİN YARARLARI
Vücudunuzdaki organların en duyarlı uçları ayağınızın altında yer alır. Bu noktalara masaj yaparsanız, ağrılarınızdan ve acılarınızdan kolayca kurtulursunuz.
Bu organlara bağlı tüm sinirlerin burada sonlandığı gerçekten doğrudur. Yüce Allah vücudumuzu öyle mükemmel yaratmış ki bunu dahi düşünmüştür. Bu sistem ile bizim yürümemizi sağlamış ve yürütmüştür ki bu noktalara her baskı yaptığımızda tüm organlarımız harekete geçsin ve düzgün çalışsın.
Düzenli olarak yürüyüş yapanlar kasların kuvvetlenmesinden, şişmanlık riskinin azalmasına, yaratıcı düşünce potansiyelinin artmasından, yaşlanma sürecini geciktirmeye kadar çeşitli kazanımlar elde ederler.
Yürüyüş kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azaltır. Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, dinlenme halinde kalp atım sayısını (nabzı) azaltır. Kan basıncını düzenler. Sindirimi kolaylaştırır.Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir. Solunumsal kapasiteyi ve aerobik gücü artırır.
Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür. HDL/LDL (iyi huylu-kötü huylu kolesterol) dengesini düzenler. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir. Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar. Yorgunluk duyumunu engeller. Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya yardımcı olur.
Yaşlanma sürecini geciktirerek, genç görünüm sağlar.Moral, özgüven ve iyimserliği artırır. Yürüyüşte dikkat edilmesi gerekli hususlar şu şekilde sıralanabilir:
1- Kilo vermek amacıyla naylon vb. gibi giysiler vücuda sarılmamalı.
2- 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalı.
3- Diyabet, hipertansiyon ve diğer sistematik hastalığı bulunanlar sık sık doktor kontrolünden geçmeli.
4- Ciddi bir yemek sonrası hızlı ve ağır yürüyüşler yapılmamalı.
5- Yürüyüş öncesi ve sonrasında susuz kalmamaya dikkat etmeli.
6- İnce tabanlı ve makosen ayakkabılar ile yürüyüş yapılmamalı.
7- Çok sıcak havalarda ve saatlerde yürüyüşten kaçınmalı.
8- Bir sıkıntı hissedildiğinde yürüyüşe inatla devam etmemeli.
(Kaynak:Doç. Dr. Levent Köstem – Dr. Aylin Çeçen Aksu)