Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

Üniversitede Başörtü Eylemi

Üniversitelerde Anayasa değişikliği nedeniyle baş örtüsünü serbest bırakan YÖK genelgesini Danıştay’ın bozması ile ortaya çıkan belirsiz durum herkesin kafasını karıştırmışa benziyor. Normal olarak bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne  mensup üniversitelerimiz de yasal sürece uymak zorundadırlar. Şimdi herkes Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği kararı bekliyor. Türkiye’de bu konu her yerde yeterince tartışıldı hatta kısmen uygulama örnekleri de görüldü.

Bazı çevrelerin iddia ettiği gibi büyük olaylar da olmadı.Bu olayın her iki tarafında yer alan bazı odaklar tarafından konu kötü; niyetlerle istismar da edildi.Hatta istismara halen devam edildiği de söylenebilir. Her sabah üniversitedeki işime giderken kapıda eylem yapan kızlarımızı gördükçe inanın çok üzülüyorum.Bence gerekli yerlere yani siyasi iktidara ve kamuoyuna gerekli mesaj verilmiştir.

Karda yağmurda ıslanarak verilen mesaj bence “samimi” bir mesajdır.Ancak konuyu aşırılığa vardırmadan en uygun kıvamında bitirmek gerekir.Eğer uzun müddet bu eylem devam ettirilirse eylem “günlük sıradan bir olay” haline gelecektir.Konuya olan duyarlılık başka şekillere dönüştürülecektir.Üniversitede yasal ve demokratik görüşlerin ifade edilmesi çağdaş bir yaklaşımdır.Hemen her konuda bu sorgulayıcı ,analitik ve  bilimsel duruş bence devam ettirilmelidir.  Ancak zaman içersinde amaçlardan sapılması; araçların amaca dönüştürülmesi olgusunu da yaratabilir.Baş örtüsünü “bayrak ve tabu” haline getirmek gibi bir yanlışa düşülebilir.Önemli olan inancın asıl neyi ifade ettiğini asla unutmamaktır. Bu düşünceyi tarihin derinliklerinden gelen sağ duyusu ve engin tecrübesi ile kadınlarımız gayet iyi bilirler.Masum eylemleri aşırı ve marjinal grupların yetiştirilmesi amacı ile kullanan ve kendisine militan devşiren “anarşi tüccarlarından” gençlerimizi korumak hepimizin görevidir.

Önemli olan fikirlerinizi kamuoyu ile paylaşmaktır.Bunun tek yolu üniversite kapısında eylem yapmak olmayabilir.Yerel ve genel yazılı ve görsel medya kuruluşlarında fikirlerinizi konuya duyarlı kamuoyu ile paylaşabilirsiniz.Olayları yorumlayabilirsiniz.Hatta aksine düşünen arkadaşlarınızla konuyu tartışabilirsiniz.Böylelikle daha çok kişi ve kurumu konu hakkında aydınlatabilirsiniz. Çağdaş üniversitelerde düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi, tartışılması, geliştirilmesi ve topluma yararlı projelere dönüştürülmesi gerekir. Bunları gerçekleştirecek gençlerimizin araştırıcı,analitik düşünen ve dünyayı tanıyan özgürce karar alabilen bireyler olarak yetiştirilmesi esastır.

Çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak” olarak hedefi bizlere emanet eden dahi önderimiz Atatürk’ün ideallerine ancak çok çalışarak ulaşabiliriz. Bunun için bölünmeden birlik içersinde aydınlık geleceğe yürümesini bilmeliyiz.