Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
01.08.2007
Üniversite Sanayi işbirliği
5-6-7 Haziran 2007 de Sakarya Üniversitesi ile ATSO(Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası) İşbirliği ile ATSO binasında gerçekleştirilen ÜSİS 2007 toplantıları üniversite ve sanayi İlişkilerinin kritik önemini gözler önüne koydu. Bu toplantıların gerçekleşmesi sırasında Türkiye’nin önemli iş adamlarından olan SANKO Holding’in patronu Abdulkadir Konukoğlu, BOYDAK grubunun patronu Mustafa Boydak,Federal Grubun patronu Mustafa Nurdoğan başarı hikayelerini anlatarak önemli noktalarda tecrübelerini aktardılar.
Türkiye’nin önemli üniversitelerinden olan Sabancı Üniversitesinden Prof.Dr.Gündüz Ulusoy, ODTÜ eski rektörü Prof.Dr Ömer Saatçioğlu,TOBB Üniversitesinden Prof.Dr.Burhan Türkşen,Yaşar Üniversitesinden Prof.Dr. Sedat Şarman,Kültür Üniversitesinden Güneş Gençyılmaz,Marmara Üniversitesinden Prof.Dr.Ercan Öztemel ile birlikte 100 civarında Akademisyen iştirak etti. 40’dan fazla bilimsel bildiri sunuldu.Ayrıca;KALDER Başkanı Çetin Nuhoğlu,TSE Genel Başkanı Kenan Malatyalı,KOSGEB Genel Başkan Vek.Bayram Mecit,Türk Patent Enstitüsü Genel Başkanı Doç.Dr.Yusuf Balcı,gibi önemli kuruluşların temsilcileri de toplantılara iştirak ettiler.
Sakarya Üniversitesini ise Rektör Vek.Prof.Dr.Muzaffer Elmas,Müh.Fak.Dekanı Mehmet Ali Yalçın,Endüstri Müh.Bölüm Başkanı Prof.Dr.Harun Taşkın,Prof Dr.Ahmet Oğur, Doç:Dr. Cemalettin Kubat,Yrd.Doç.Dr.Şeref Soylu gibi akademisyenler temsil ettiler.Ayrıca protokolde yer alan Sakarya Valisi Hüseyin Atak,Büyükşehir Belediye Bşk Aziz Duran,Merkez Belediye Bşk. Süleyman Dişli,ATSO Bşk Erol Öztürk ve ATSO yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldılar. Üniversite Sanayi işbirliğini geliştirecek projeler ele alınarak, KOBİ ’lere yapılacak bilimsel ve idari destekler ile eğitim işbirliği konuları ile uygulamada karşılaşılan zorluklar ve bulunacak çözüm yolları toplantının ana konularıydı. Bu organizasyonu yapanları elbette kutlamak gerekiyor.
Ancak: sadece toplantılar yaparak bu işbirliğini sağlamak mümkün değildir. Özellikle TEKNOPARK projesinin hayata geçirilmesi çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu konuda Merkez Belediye Bşk. Süleyman Dişli de “bilgisayar program yazılımları” konusunda çok istekli ve duyarlı davranmaktadır. Projenin özellikle işsiz gençlere yeni bir ufuk açacağına inanıyorum.
Ayrıca; Sakarya Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde görev alan bilim adamlarının artık sanayide, fabrikalarda proje üretmesi, eğitim çalışmalarında bulunması ve sanayinin acil sorunlarını giderecek çözümler bulması kaçınılmaz bir durumdur. Bu teknolojik gelişmenin ve ekonomik büyümenin alt yapısını güçlendirecek, rekabet gücünü yükseltecek bir çalışma olacaktır. Önemli olan serada süs bitkisi olmak değil işe yarayan bir tarla bitkisi olmaktır. Üniversiteler eğitimin yanı sıra bu konuya da önem vermelidirler. Bu ülkeye yapılacak en büyük katkı olacaktır.