Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu
15.08.2003

T.C. Bakanlar Kurulu'na 3 Öneri

Bilindiği gibi T.C. Bakanlar Kurulu 18 Ağustos 2003 tarihinde Adapazarı’nda toplanacak. Bu toplantının 17 Ağustos 1999 Depremi’nin yıldönümünde, depremin en çok zarar verdiği şehrimizde toplanması çok anlamlıdır. Bunu düşünenlere şahsen teşekkür ediyorum. Toplantının hangi amaçla planlandığı hiç önemli değil. Önemli olan hükümetin, Adapazarı ve Sakarya’nın sorunlarına ilgi göstermesidir. Bu ilgiyi biz Adapazarlılar suyunu çıkarmadan ciddiyet içinde değerlendirmeliyiz. Sorunlarımızı anlatalım derken, lüzumsuz ayrıntılar ile yapılamayacak önerilerle toplantıyı sabote etmemeliyiz. Derli-toplu ve uygulanabilecek önerileri Bakanlar Kurulu’na aktarmalıyız.

Bana göre acil 3 konunun aktarılması yerinde olur. Bunlar;

a) Bölgeye özel yatırım teşviki

Merkezdeki 50 bin işsizin iş bulabilmesi için bölgeye yatırım yapanlara özel yatırım teşvik unsurları verilebilir. Çünkü işsizlik hem bölgenin, hem Türkiye’nin genel sorunudur. Ancak Adapazarı deprem nedeni ile çok mağdur olmuştur. Toplanan deprem vergilerinin bir bölümü bu işte kullanılabilir. Binaları ve yolları yapmak, deprem psikolojisini yenebilir. Ancak yardımlara alıştırılan aile yapısı, artık ayakları üzerinde durabilmelidir. Bunun için işsizliğe özel çözüm bulunması gerekir. Belediyelere özel sanayi ve ticaret arsası üretmesi için yetki ve kaynak sağlanabilir. Yatırımcılara özel teşvik ödemesi altında uygun kredi, sigorta primi istisnası sağlanabilir. Ya da D-100 Karayolu’nun iki kenarı  OSB ilan edilebilir.

b) Hasarlı binalar için yetki ve kaynak

Bu konunun halli için bir “Çevre Kanunu” çıkarılmalıdır. Belediyelere kat alımı için yetki ve kaynak verilmelidir. Mali kaynak, Deprem Sigorta Fonu’ndan karşılanmalıdır. Hasarlı bina sahiplerine “Hak sahibi” statüsü verilebilir. Bu kanunda kat alımı yapacak firmaların yeterlilikleri de düzenlenebilir. Bu kanunu ilgilendiren “Belediye, istimlak, imar” kanunlarında değişiklikler yapılabilir. Bu kanunun ilk pilot uygulaması Adapazarı’nda yapılır. Bu uygulamaya muhtemel İstanbul Depremi içinde ihtiyaç bulunmaktadır. Eksik olduğu görülen “Deprem hukuku” böylelikle tamamlanabilir. Ancak bu konuda ilk acil tedbir, hasarlı oldukları tespit edilen binaların iskanları iptal edilerek, boşaltılmaları olmalıdır. Bu can kaybını en aza indirecek temel tedbirdir.

c) Esnafın güçlendirilmesi ve talebin arttırılması

İşsizliğin bir diğer ayağını oluşturan, yoğun esnaf iflasları ve talebin olmaması için ilave tedbirler alınmalıdır. Bunun için düşük faizli esnaf kredileri arttırılmalı ve talebi canlandıracak tüketici kredi faizleri düşürülmelidir. Yerel ve genel sermaye hareketlerinin finansman sektöründen, üretim, hizmetler ve ticaret sektörüne yönlendirilmesine çalışılmalıdır. Devlet kendini mali açıdan güçlendirdikten sonra, piyasadan af adı altında para çekmemelidir. Piyasayı genişletici mali tedbirler alınmalıdır.

Benim acil gördüğüm 3 konu bunlardır. Bütün iyi niyetimizle, bu toplantının bir anma toplantısı olmayıp, sorun çözen bir toplantı olmasını diliyoruz. Bu toplantıyı bir parti toplantısına dönüştürmeden, hükümetin halkına bir armağanı olarak görmek istiyoruz. Bir sonuç çıkmayacaksa, “Gölge etme başka ihsan istemem senden” diyoruz.