Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

SİYASİ ETİK VE OBJEKTİF YÖNETİM

Ülkemizin halkın seçtiği insanlar tarafından yönetilmesi demokrasinin gereğidir. Ancak seçilerek gelen yöneticilerin; yasalarla görevleri belirlenmiş atanmış kamu yöneticilerini haksız uygulamalar içine sürüklemesi siyasi etiğe(ahlaka) uygun olmayan bir davranış türüdür. Bunun örneklerini her dönemde görmüş birisi olarak bunu önlemenin tek yolunun seçilecek yönetici adaylarını belirlerken “liyakatı” olanların  yani bilgi,tecrübe ve becerisi olanların tercih edilmesinin doğru olacağıdır.Halk deyişi ile elbette “işi ehline vermek” gerekir.

Siyasi kuruluşlarımıza gelen her talebi sırf partilimiz veya hemşerimiz diye yapmaya çalışırsak içinden çıkılmayacak durumlar oluşabilir. Bunun için siyasi partilerde görev yapan kadroların “devlet şuuruna” sahip eğitimli ve tecrübeli insanlardan oluşturulması gerekir.Aynı taraflı ve hatalı tutum siyasi kadrolara dalkavukluk yapan kişilik yapıları bozuk bazı kamu görevlilerinde de görülmektedir.

Özellikle iletişim devriminin yaşandığı bu günlerde hiçbir şey gizli kalmamaktadır.Yazılan notlar kameralar tarafından kolayca okunmaktadır.Hata yaptığınız konuşmalar bile uzaktan okunmakta ve kayda geçirilmektedir.Bu durumda usta siyasetçiler gereken tedbirleri alabilen kişilerdir.

Genelde istekleri ikiye ayırabiliriz.Bunlar halkın günlük genel istekleri ve özel istekler olarak ortaya çıkıyor.Genel istekleri normal yollardan idari yapıya iletmek mümkündür.Ama sorun; tabandan veya yakın çevreden gelecek bazı özel isteklerin kimselere duyurmadan nasıl yapılacağıdır.

Genel istekler; elektrik, doğalgaz ve telefon hizmetleri için, işle ilgili ruhsat ve izin alabilmek için, vergi, sigorta ödemeleri, gümrük işleri ve mevzuat zorlukları gibi  konularda ve özellikle okul kayıtları,işsizlik ve ekonomik yardım talepleri olarak sıralanabilir.

Özel istekler ise belediyeler ve merkezi yönetimlerin yaptıkları kamu ihalelerini almak , personel atama ve alımlarında kayırmacılık,devlet teşvikleri,krediler ve tahsislerde özel talepler, siyasi adaylıklarda özel girişimler gibi konularda olabilir.

Özel isteklerin en geniş alanı devletle ilgili akçeli işler dediğimiz konularda olanıdır.Devlete mal satmak veya almak.Kamudan alacak tahsili,belediyelerde özel imar durumu talepleri hep bu sınıf içersinde yer alır.

Düzgün siyasetçiler kendilerinden talep edilen haksız uygulamaları niçin yapamayacaklarını istek sahiplerini kırmadan ret edebilen namuslu insanlardır.Özellikle dostlarına gülerek hayır demesini bilen insanlardır.Genellikle bir kısım halk tarafından sevilmezler.Ancak değerleri yerlerine daha kötü insanlar geçince anlaşılır.Bir müddet sonra efsaneye dönüşürler.

İnisiyatif kullanamayan yani sahip oldukları yetkileri kullanamayan veya kötüye kullanan bazı seçilmiş yöneticilerde önce işlerini gördükleri insanlar tarafından terk edilerek eninde sonunda yaptıkları haksız işlemlerden ötürü hem halka hem de yargıya hesap verirler.