Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

SİGARA İÇME CEZALARI

Ülkemizde sigara yasağına ilişkin yasa uygulamaya giriyor. İlgili Başbakanlık genelgesine göre, bugünden itibaren tütün ve tütün mamulleri her yerde tüketilemeyecek. Sigara içilemeyecek yerler arasında kamu hizmet binalarının kapalı alanları.koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları. Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları. Okulöncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve ortaöğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarını sayabiliriz.

Yasağa uymayanlara Kabahatler Kanunu’nun 39’uncu maddesi uyarınca 62 YTL para cezası uygulanacak. Yasaklarla ilgili yükümlülükleri yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme iznini veren kurum yetkilileri tarafından önce yazılı olarak uyarılacak.  İşletmelere uygulanacak cezalar  5 bin YTL’ den başlayıp 250 bin YTL‘ ye kadar çıkabiliyor.

 Kapalı alanlarda cezalar ilgili kamu görevlileri ve kolluk birim yetkilileri tarafından kesilecek. Özel hukuk kişilerine ait ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında sigara tüketenlerin cezası da en yakın kolluk birimi yetkilileri tarafından uygulanacak. Otellerde, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde sigara içmeye mahsus alanlar oluşturulabilecek. Ancak bu alanlara 18 yaşını doldurmayanlar giremeyecek.

Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde  sigara içilemeyecek fakat bu tesislerde özel alanlar oluşturulabilecek. Kanun uyarınca üretici firmalar reklam ve tanıtım yapamayacaklar. Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara 1000 YTL ile   5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ile 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL ile 100 bin YTL idari para cezası verilecek.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde de tütün ürünleri satılamayacak. Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1000 YTL ceza kesilebilecek.

Ben sigara içmiyorum.Elbette yanımda içilmesinden de rahatsız oluyorum. Ama bu yasağın kolaylıkla uygulanacağından endişeliyim.Özellikle açık alanlarda uygulanmasının çok zor olacağından eminim.Bu yüzden toplumda yeni bir kavga nedeni doğduğu düşüncesindeyim.

Ayrıca sigara içen vatandaşlara 2.sınıf insan muamelesi yapılmasının gerilimi arttıracağı düşüncesindeyim.Aman sakin olalım.Uygulamaya göre yeni değişikler yapılmalı ve gerekirse bazı işlemler yumuşatılmalıdır.Çünkü bu yasağı denetlemek başlı başına bir sorun olacaktır.