Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
SATSO
Yeni adı ile SATSO eski adı ile ATSO uzun yıllardır şehrimize hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının başında yer almaktadır. Bir çok irili ufaklı projede aktif görev alarak şehrimize önemli katkılarda bulunmuştur.Gerek kendi kurumsal çalışmaları, gerekse bünyesinde yer alan kişilerin bireysel özellikleri ile “sürdürülebilir kentsel gelişmenin” odağını oluşturmuş ve siyasi oluşumlara yerel anlamda yön verebilmiştir.
Şimdilerde ise yine bir çok yerel kalkınma projesini aktif şekilde desteklemektedir.Bu projelerin bir bölümünde ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmakta bazılarında ise bağımsız olarak tavır koyma çabasındadır.Bunu yaparken şüphesiz haklı olduğu konular olduğu gibi yanlış yönlendirmelerle tereddüt ettiği konularda vardır.Bazı çok önemli projeleri kimi zaman yerel yönetimlere,kimi zamanda merkezi yönetime bırakarak gerçekleşmesini beklemek gibi yanılgılara düşüldüğü de olmuştur.
Bence bunlardan en önemlisi; Sakarya İli’nin ekonomik ve ticari potansiyelini hem yurt içinde hem de yurt dışında temsil edecek bir “fuar ve gösteri mekanının” gerçekleştirilmemiş olması gelir.Eğer Sakarya ili bu potansiyelini hala Adapazarı Şeker Fabrikası “Ambar Binalarında” panayır anlayışı ile göstermek istiyorsa bunun ayıbı sadece Sakarya Büyük Şehir Belediyesine ait olmaz. Aynı ayıbı SATSO birazda kendisinde aramalıdır.
SATSO ’nun yeni yönetimi ve yeni başkanı Akgün Altuğ yenilikçi yaklaşımlar konusunda oldukça aktif davranıyor. Bence günlük popüler konular yerine ilk faaliyet dönemi için somut bir hedef seçerek Sakarya’nın toplumsal hafızasında yer alacak bir olayı gerçekleştirmek daha doğru olacaktır. Bence bu hedef yukarıda da belirttiğim gibi ilimize “modern ve çağdaş bir fuar alanı ve gösteri merkezini” kazandırmak olacaktır.
Bunun için Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir çalışma içersine girerek İmar Planında fuar alanı olarak belirtilen alanda en yakın bir zamanda faaliyete geçmek gerekir.Fuar Sahasının belirlenmesi ve arazi temini şüphesiz belediyenin işidir.Bu işte SATSO Gar Meydanındaki arazisini belediye ile takas ederek yeni fuar sahasında mülkiyet açısından avantaj elde edebilir.Veya Fuar Sahasının istimlaki veya plan çalışmalarının gerçekleşmesinde finansal katkı sağlayabilir.
Burada bütün sorun belediyenin yapıcı davranmasıdır. Fuar ve Gösteri Merkezinin oluşturulması Sakarya İli için bir” kuvvet çarpanı” özelliğindedir. Uygulamada gerekenleri hızla yapmayıp yapıyor gibi gözükmekten kaçınmak gerekir.
Şurası hiç unutulmamalıdır ki Sakarya’ya İstanbul’dan veya yurt dışından sermaye girişi olmadan büyümek artık imkansız hale gelmiştir.O halde İstanbul’un ekonomik açıdan sıkışması bizim için bir fırsat doğurmaktadır.Bu fırsatı kaçırmamak gerekiyor.
Bunun için SATSO öncelikli olarak modern bir “Fuar ve Gösteri Merkezini” Sakarya’ya kazandırmak için Sakarya Büyükşehir Belediyesini teşvik etmeli, onu aklı,yüreği ve finansal gücü ile desteklemelidir.