Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

SAKARYA'NIN BİRLİĞİ

Doğduğumuz, büyüdüğümüz ve birlikte yaşadığımız ilimizin geleceği hakkında düşünürsek ilginç sonuçlara ulaşabiliriz. İlimizin “üstünlükleri” arasında sayabileceğimiz ilk unsur çeşitli ırkların ve kültürlerin karışımından oluşan “insan genetik kalitesinin yüksekliğidir” Bu noktada bir çok vasıflı insanı yetiştirerek ülkenin hizmetine sunmuştur. Bu üstünlüğün bir de “zayıf” tarafı bulunuyor. O da bu insanlar bir amaç doğrultusunda birleşemez ise  “birbirleri ile mücadele ederler”.Bu durumda Sakarya’da başarı için ilk şart ortak hedefler ve inançlar oluşturmak ve sabırla bu yolu yürümektir.

İkinci “üstünlük” noktası ilin “jeostratejik konumudur.” Sakarya bilinen bütün endüstriyel, ticari, kültürel gelişim merkezlerine hemen hemen eşit uzaklıktadır. Ama bu noktanın da bir “zayıf” tarafı bulunuyor. Bu da bu konumdan dolayı gelen yoğun göçlerin ve yeni katılımların  “uyumsuzluğu ve fikir birliğini olumsuz etkilemesidir.”  

Üçüncü “üstünlük” konusu ise Sakarya’nın amaç birliğini yani “sinerjiyi” yaratmasını sağlayan “ her alanda iyi kalitede düşünce ve icraat önderlerine sahip olmasıdır”.Bu önderler  bilgi ve tecrübeleri ile beraber geliştirdikleri ortak yerel kültürle sanatta, bilimde, siyasette, sporda,iş dünyasında başarılı olmuşlardır.Özellikle Sakarya’dan yetişen Sivil toplum önderleri her alanda Türkiye çapında başarılara imza atmaktadırlar. Bu anlamda güçlü bir Sakarya Lobisinin varlığından söz edilebilir.

Bunun nedeni ise halkın “ortak yaşamın sırrını” keşfederek ”Din kardeşliği”,”Muhafazakar Kültür”,”Farklı Kültürler Arası Diyalog” ve “Yeniliklere Uyum” anlayışlarını öne çıkararak her farklı etnik ve kültürel yapının en başarılılarının bir araya getirilmesidir. Yani “farklılığın rekabet gücünü” birleştirerek “Sakarya’nın gücünü geliştirmek” stratejisidir. Bu tarz aslında alışılmış tarihi bir yöntem olan Osmanlı tarzı “kültürel devşirme hareketidir

Nitekim son Sakaryaspor yapısal dönüşüm hareketinde de bu tesir gözükmektedir.Bu noktada farklı taraflarda yer alan bir çok kişi ve kurum temsilcisi ortak amaç için bir araya gelmeyi ve ortak karar almayı başarmışlardır. Bunu yapabilmek gelecek için iyi bir örnek oluşturmuştur.

Küçük olsun benim olsun” felsefesi artık “büyük olsun hepimizin olsun” anlayışına dönüşmüştür. Bunun en güzel örneği Kayseri ilidir. Bir çok büyük olayı hemşeriler olarak birlikte çözmüşlerdir.

Demek ki ilimiz ve şehrimiz için önemli olan noktalara varabilmek için birlik ruhu ile “dayanışma” ve “işbirliği” içinde olmaktan başka bir seçenek bulunmamaktadır. O halde hangi etnik ve kültürel yapıdan gelirsek gelelim hepimizi ilgilendiren konularda siyasi, ekonomik ve kişisel farklılıkları aşmayı “Sakaryalılık” ruhu ile hareket etmeyi başarı için temel şart olarak görmeliyiz.Bunu yapabilirsek ileriki nesiller bizleri hayırla anacaklardır.

Bence Sakarya İlinin geleceği çok parlaktır. Bugün için büyük olarak bilinen bir çok önemli sanayi, kültür, spor ve sanat merkezi olan ilini geçecek ve Türkiye’nin önemli bir  odağı olacaktır.

Yapacağımız tek şey bölünüp parçalanmadan birbirimize sahip çıkmaktır. Çünkü başka bir Sakarya daha yoktur. Bunu çocuklarımız için başarmalıyız.