Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
SAKARYA KÖPRÜSÜ
Sakarya Nehri üzerinde Cumhuriyet döneminde yapılan tarihi Sakarya Köprüsü’nün ilk kullanıldığı sembol Adapazarı Belediyesini temsil eden amblem olmuştur.1985 yılında benim başkanlığım dönemimde Adapazarı Belediyesi’nin amblemi olarak Sakarya Köprüsü,Tozlu Camii silüeti’nin nehir üzerine düşmüş olan yansıması belediyenin ilk kuruluş tarihi olan 1968 yılının Tozlu Camii minarelerinin arasına yazılması ile çizilmiştir. Bu amblemi ücreti karşılığı çizen reklam ajansının sahibi ise H.Hüseyin Emiroğlu’dur. Bu amblem halen Adapazarı Belediyesinin amblemi olarak kullanılmaktadır.
Sakarya Köprüsü’nün ikinci olarak kullanıldığı sembol ise “Sakaryaspor” amblemidir.Bu amblemde 1987 yılında Sakaryaspor Başkanlığım sırasında daha önce “futbol topu üzerinde iki adet S harfleri ve 1965” yazılarının bulunduğu amblem idi.Nitekim yine 1987 yılında bu amblemi de ben çizdirdim.Amblemi oluşturan düşünce tasarımı bizzat tarafımdan yapılmış ve grafiker arkadaşlarla görüşerek çizilmiştir.Sakarya Nehrinin S harfini andırarak kıvrılarak Sakarya Köprüsünün altından akması ve iki yakanın yeşil ve siyah renklerle boyanması ve “Anadolu’nun masum çocuğunu simgeleyen” nehrin renginin beyaz olması bu tasarımın unsurlarındandır.O tarihten beri bu amblem kamuoyu tarafından benimsenerek genel kabul görmüştür.
Nitekim 1989 yılında Adapazarı Belediye Başkanlığına seçilen merhum başkan Ünal Ozan bu amblemi beğenmeyerek yeniden başka bir amblem çizdirdi ise de 1993 yılında Refah Partisinden Adapazarı Belediye Başkanı seçilen Aziz Duran döneminde yeniden bu günkü Adapazarı Belediyesi amblemine geri dönülmüştür.
Sakarya Valiliğinin ambleminde Sakarya Köprüsünün yer alması çok daha sonralarıdır. Vilayet ambleminde köprünün kullanılması yaklaşık 14 yıl sonra 1999 yılında olmuştur.Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ambleminde köprünün kullanılması yaklaşık 17 yıl sonra Emin Kelekçi’nin çizgileri ile gerçekleşmiştir.
Sakarya Köprüsü ilimizde Cumhuriyeti ve çağdaşlığı simgeleyen ilk semboldür.Nitekim Adapazarı Belediyesi amblemindeki Tozlu Camiinin silüetini artık kaybetmiş durumdayız. İleriki yıllarda aynı kaderin bu tarihi köprünün de başına gelmemesi için köprüyü korumaya alıp bir tarih ve turizm değeri olarak yaşatmak gerekir diye düşünüyorum.
Sakarya Nehri ve Sakarya Köprüsü ileriki yıllarda belki bir çok sembolde de kullanılacaktır. Bu yüzden şehir silüetini değiştirecek yeni objelerin de ortaya çıkacağını düşünerek bunların uyumuna çalışmak estetik açıdan daha uygun olur.
İnanıyorum ki bir gün şehrimizi gerçekten büyükşehir yapacak projelere imza atacak büyük düşünceli adamlar ve takımlar çıkacaktır. Onlar şehrimizin makus talihini ve silüetini değiştirecek farklı ve analitik düşünen vizyon sahibi geleceğin lider kişileri ve etkin kadroları olacaklardır.Kasaba tüccarı zihniyetli idare-i maslahatcı kafalar bu hedeflere asla ulaşamazlar.