Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
Rüzgar Enerjisine Yoğun İlgi
Türkiye büyüme ve sanayileşme yolunda hızla ilerledikçe enerji talebinin artması çok doğal bir sonuçtur.Ancak artan bu talebi karşılayacak enerji yatırımlarına ayrılabilecek kamu kaynakları da sınırlıdır.Hal böyle olunca enerji yatırımlarını yapabilmek için devletin özel sektör yatırımlarını enerji alanına yönlendirmesi de kaçınılmaz olacaktır. Zaten üretilen elektrik miktarının belirli dönemlerde ülkemize yetmediği de “arıza gezdirme” yöntemi olarak bilinen “ gizli elektrik tasarrufu” uygulamalarından bellidir.
O halde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi özellikle “nükleer enerji” ve “yenilenebilir enerji” kaynaklarına yönlenilmesi doğru bir yaklaşımdır. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak rüzgar, güneş,çöp gibi kaynağı doğada olan ve tükenmeyen alanları sayabiliriz.
Rüzgar enerjisi; Türkiye’nin halihazır “rüzgar haritasına” göre belirlenmiş rüzgarlı noktalarında kurulacak “rüzgar pervaneleri” ile elektrik üretilmesini ve en yakın “indirici merkezlere” bağlanarak “merkezi elektrik dağıtım şebekesine” iletilmesini kapsamaktadır.
Halen Türkiye’nin RES yani Rüzgar Enerji Santrallerinin kurulu gücü 146.25 Mega Watt’dır. İnşa halindeki RES leri ise 144.40 MW dır.Tedarik sözleşmesi yapılan proje kapsamı ise 757.36 MW gücündedir. Oysa bu enerji alanına geçen yıl yapılan yatırım izni başvurusu ise yaklaşık 20.000 Mega Watt civarındadır.
Bu yoğun ilginin nedeni; RES yatırımlarının ilk yatırım bedeli hariç işletme maliyetlerinin çok düşük olmasındandır. Adeta yıllık işletme giderleri “muhafaza ve bakım giderlerinden” ibarettir. Türkiye’nin enerji sektöründeki Rüzgar Enerjisi satın alma kapasitesinin yaklaşık 3-4.000 MW olması planlanmaktadır.Buna göre profesyonelce hazırlanmamış RES yatırım taleplerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan(EPDK) ret cevabı verilmesi normal olacaktır.
Enerji bakanlığı RES lerce üretilen elektriğin Kilowatını 5 Cent’e almaktadır.Bu sektörde yatırım izni alan projelerin ürettiği elektriği devlet “satın alma garantisi” vermiştir.Ancak ileriki yıllarda elektrik dağıtım işi özelleştirilirse üretilen elektriği bu şirketlere de satmak mümkün olabilir.
Rüzgar Pervaneleri’nin motor/jeneratör kısımları yurt dışından getirilmektedir. Montaj direkleri ile kompozit malzemeden yapılmış olan pervaneleri kısmen ülkemizde yapılmaktadır.Bu alanda elektromekanik imalat şirketlerimiz yeni yatırımlar yapabilir diye düşünüyorum.
Türkiye’de RES lerin yoğun olarak bulunduğu bölgeler İzmir (Çeşme,Alacatı,Aliağa) Çanakkale(Bozcaada,Gelibolu,İntepe),Hatay (Samandağ) Manisa (Soma,Akhisar,Sayalar) İstanbul (Hadımköy,Silivri,Çatalca,G.Osmanpaşa),Osmaniye(Bahçe),Aydın (Çine) Balıkesir (Kepsut,Şamlı,Bandırma) Bilecik ve Muğla (Datça) olarak sayılabilir.
Sakarya ilinden de RES kurmak için yapılan müracaatlar bulunmaktadır.Bunların en ciddi olanı Ali Fuat Paşa projesidir.Ancak henüz gerekli yatırım izninin EPDK dan çıkmadığını biliyoruz. Ancak;olumlu bir yanıt verilmesi an meselesidir.Sakaryalıları her zaman olduğu gibi uyanık olmaya çağırıyorum.