Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

15.12.2003

Öğrenci Bursları İhmal Ediliyor

Yaşadığımız şehir, her kesimden insanın hayatını devam ettirdiği, çalıştığı, eğlendiği, ibadet ettiği, bir zemini ifade ediyor. Şehirde yaşayan gruplar arasında hiç şüphesiz öğrenciler de, önemli bir kesimi temsil ediyorlar. Yüksek öğretimde ilimizde okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 25.000 kişidir. Bu rakkam her yıl ortalama %12’lik bir artışı ifade ediyor. Orta öğretimde okuyan öğrenci sayısı ise 28.650 kişi olarak belirtilebilir. İlköğretimde ise yaklaşık 113.350 öğrencimiz bulunuyor. İlimizde yaklaşık 167.000 öğrencimiz bulunuyor. Bu sayılar 2003 yılının sayılarıdır. İlimizin kişi başına düşen GSMH ise 2.553.835.000 TL/yıldır. Burakam USD olarak 2.108 dolardır. Daha önceki yıllarda 2702 ve 2953 dolar olan kişi başına gelir gittikçe düşmektedir. Bunu bize DİE kaynakları söylemektedir.

Bütün bu rakamlar bize, artık ailelerimizin çocuklarını okutmak için ayıracakları kaynakların iyice daraldığını söylüyor. Özellikle yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimizin parasal sıkıntı çektiğini gösteriyor. Aslında bu durum, ilköğretim ve orta öğretim için de geçerlidir.

Bu noktada durup tespit etmemiz gereken şeyler olduğu inancındayım. Şehrimizde öğrencilerimize burs veren çeşitli kaynaklar vardı. Örneğin ATSO Vakıflar, Şirketler belediyeler. Şimdi bu kuruluşlar, en gerekli bir zamanda bu burs çalışmalarını durdurdular. Öğrenci bursları şimdi her zamandan daha çok acil bir durum gösteriyor. Her ne kadar devletimiz yüksek öğretim öğrencilerine krediler veriyorsa da bu ihtiyacı karşılamıyor. Bu konuda şehrimizin, yerel bir çözüm üretmesi gerekiyor. Uygulamada dağınık olarak verilen öğrenci bursları bir çatı altında toplanabilir. Kurulacak vakıf vasıtası ile yeni kaynaklar bu vakfa devredilebilir. Öğrenci bursları konusunda çalışan vakıf bu işi uzmanlaşarak daha ileriye götürebilir.

Üstelik bu vakıf, burslarla birlikte başka tür sosyal yardımları öğrencilerimize ulaştırabilir. Hatta yerel anlamda yüksek eğitimli istihdam konusunda firmalara danışmanlık yapabilir. Öğrencilerimizin vizyonlarının geliştirilmesi için yurt dışı kuruluşlarla işbirliği yaparak yurt dışı eğitim bursları da verebilir. Burada en önemli konu, bu işleri organize etmek ve güç birliği sağlamaktır.

Öğrenci bursları konu­sunda şüphesiz şehrimizde bireysel çalışmalar da sürüyor. Örneğin, Sakarya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı’ nın yerel firmaları burs vermeye teşvik ettiğini ve önemli bir öğrenci grubuna destek sağladığı bilinen bir gerçek.Ayrıca, ATSO’nun düzenlediği alış-veriş kampanyasının gelirlerini  öğrenci burslarına tahsis edileceği de önemli bir gelişme olarak görülebilir.

Ayrıca, bazı sivil toplum örgütlerinin ve firmaların bireysel çalışmaları ise sürüyor. Bazen, ATSO’nu 1999 yılından sonra kaldırdığı burs çalışmaları ile Adapazarı Büyükşehir Belediyesi’nin öğrenci bursları konusunda niye ara verdiklerini anlayamıyorum. Belki deprem nedeniyle, bu kuruluşlar, hem binalarının yıkılması, hem de başka öncelikli kararlar verilmesi durumu ile karşılaştık­larından bu durum doğmuş olabilir. Ancak, bu çalışmayı şimdi başlatmanın tam zamanıdır.

Yeniden elele vererek bu büyük ihtiyacı gidermeliyiz. Halkımız ve hemşeh­rilerimiz bunu bizden bekliyorlar. Üstelik, Türkiye’nin  ve şehrimizin bilgi ve vatanseverlik dolu, çağdaş gençlerimizin buna şiddetle ihtiyacı bulunuyor. Şimdi, herkes için görev zamanıdır.