Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

Medya Savaşları ve Yerel Basın

 Medya, genel anlamı ile ülke çapında veya uluslararası boyutta yayın yapan yazılı ve görsel basının ortak adı olarak belirtiliyor. Ancak, uluslararası medya kuruluşları ile ulusal nitelikteki medya kuruluşları arasındaki ilişkiler, son yıllarda oldukça ilerlemeler gösteriyor. Uluslararası medya kuruluşları ile ulusal medya artık ortak şirketler kurarak veya ortak haber alma ve programlar yaparak, sektörde “Hakim güç” olma stratejileri izliyorlar. Her iki tip medyanın arkasında büyük ekonomik ve siyasi güçler bulunuyor. Bu medya grupları, rakip gruplarla zaman zaman normal rekabet ölçülerini  aşan “Medya savaştan” yapıyorlar. Zaman zaman da uzlaşıyorlar.

Peki! “Medya savaşları” niçin yapılıyor? Şüphesiz bu sorunun cevabı çok çeşitlidir. Uluslararası medya grupları, bulundukları ülkelerin kültürel, ekonomik, siyasi ve askeri çıkarları için, hedef ülkelerin halklarını kendi fikirlerine yakınlaştırmak gibi lobi faaliyetleri için yanlış bilgilere dayanan programlar yapabiliyorlar. O ülkedeki yayın kuruluşları ile gazetecileri, kendi çıkarları için kullanabiliyorlar. Bu “Yanıltma” gayretleri bir psikolojik savaşın parçası olarak yorumlanabilir. Denilebilir ki, yeni sömürgecilik anlayışının, en önemli parçasını “Medya gücü” oluşturuyor. Bu güçle ülkeler, politikaları ve yöneticiler övülerek yükseltiliyor, karalayarak itibar kaybettiriliyor.

Zaman zaman da ulusal ölçüde, dışarıya bağlı ve bağımsız medya grupları arasında çıkar kavgalarına şahit oluyoruz, kimi çıkarları için mevcut iktidarların borazanlığını yaparak, özelleştirme pastasından veya iktidar nimetlerinden payını almaya çalışıyor. Kimi de kaybettiği avantajlarını tekrar kazanmak için iktidara yükleniyor. 

Şüphesiz, Kamuoyu oluşturma” hedefinde ulusal medyanın büyük önemi bulunuyor. Bunu bilen siyasi iktidarlar, sürekli bu .medya grupları ile temas halinde bulunmak gayreti içindeler. Halkımız ise gerçek gündemde yer alması gereken hayat pahalılığı, işsizlik, gelecek problemleri yerine, medya gruplarının birbirlerini karalamalarını izlemek zorunda kalıyor. Bu durum, tam bir bozulmanın ispatı olsa gerek.

Medya, “Bilgi Çağının en önemli silahıdır, bu silahı büyük sermaye sahiplerinin eline verirseniz, elbette kötüye kullanılacaktır. Oysa kontrol edilmesi kolay olan “Genel medya” yerine, kontrol edilmesi imkansız olan “Yerel basın” desteklenerek, güçlendirilse halkımız ve devletimiz daha güvende olacaktır. Anadolu’da ve Trakya’da öyle ilginç yerel basın çalışmaları olmaktadır ki, eğer kendilerine imkan verilse, orjinal projeler ve programlar kendiliğinden gerçekleşecektir.

Yerel kabiliyetlerin ve potansiyel güçlerin devreye girmesi, ulusal basının gayri milli olmayan bölümü için de avantaj oluşturacaktır. Ulusal ve yerel basınımızın çağdaş, modern çizgileri, milletimizin örf ve adetlerine uygun, özgürlük ve hukukun üstünlüğüne dayanan bağımsız yapısı ile dünyanın en gelişmiş basınını doğuracaktır. Özellikle yerel basınımız, doğru haber, hür yorum ilkeleri ile “Milletin müşterek sesi” olma amacını gerçekleştirecektir.

Yerel basını desteklemek ve güçlendirmek en doğru amaç ve geleceğe atılmış en sağlam adım olacaktır. Yetişecek genç araştırmacı ve gazeteciler, yerel basında pişecek ve ulusal basında usta olacaklardır. Bunun örnekleri Sakarya’da çoktur. Hepimize ve özellikle siyasi iktidarlara düşen, bağımsız ve hür Türk basınına ve ülkenin geleceği için “Yerel basına” hak ettiği desteği vermektir.