Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

10.12.2004

İşssizlik ve Eğitim

İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla belirli bir işe ve bunun sonucunda elde edeceği gelire ihtiyacı bulunmaktadır. Bu gelirle hayatını sürdürecek, ailesini geçindirecek ye kendini geleceğe hazırlayacaktır, iş bulunduğunda sorun yoktur. Ancak iş bulunamazsa sorunlar birbiri ardına gelmeye başlayacaktır.

Bilindiği gibi şehrimizde çok sayıda işsiz insanımız vardır. Bu sayıya tarım sektöründeki gizli işsiz sayısı dahil değildir. Bu işsizlik sorununun nedenleri arasında deprem ve ekonomik kriz nedeniyle kapanan işyerleri, yatırım yapılamaması vs. gibi birçok unsur sayılabilir. Ama asıl  neden, ekonomiyi yönlendirme pozisyonundaki resmi bürokrasinin gerekli tedbirleri alamaması, örneğin devletin hantal yapısını daraltarak elastikiyet sağlayamaması vs. olarak görülebilir. Bu yolla sağlanacak kaynak tasarrufları ve yolsuzluk tabanının daraltılması ile doğacak kaynakların yatırımlara yönlendirilmesi mümkündür. Yatırım harcamaları durmuş, ekonomisinin üçte ikisi yüksek vergi ve sigorta prim oranları nedeniyle kayıt dışına kaçmış bir ekonomik düzenin, işsizlik sorununa çözüm bulması beklenemez.

Ayrıca, bu olumsuz durumu ortadan kaldırmaya yönelik reform girişimleri göstermelik olmaktan çıkartılmalı ve IMF programlarında işsizlikle mücadele için yeterli kaynak tahsisinde ısrar edilmelidir.

Bu yapı içerisinde işsizliği azaltacak yatırım projeleri, sadece özel sektör tarafından yapılabilmektedir. O halde özel sektöre bu yatırımları için gerekli teşvikleri sağlamak ve işsizliği azaltacak tedbirleri desteklemek akıllıca olacaktır. Bunun başlangıç noktası, eğitim plan ve hedeflerini Türk Sanayii’nın ihtiyaçlarına göre oluşturmak olmalıdır. Yani sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda ve \ özelliklerde istenilen sayılarda insan ) yetiştirmeliyiz. Ankara’da masa başında oturarak plan yapanlar artık sahaya inip, doğru bilgiler alarak hesaplarını yeniden yapmalıdırlar.

Yapılan incelemeler göstermiştir ki, işsizlerimizin büyük kısmının işe kabul edilecek vasıfları eksiktir. Çoğunun temel bir mesleği dahi yoktur. O halde yapılması gereken iş bulma” çalışmasından önce  bu hemşehrilerimizin öncelikle “Meslek Sahibi” yapılmasıdır.

 

Ayrıca görülmüştür ki, Türkiye’nin kalkınma yolu sanayileşme ve bilgi çağını yakalamadan geçmektedir. Öncelikle sanayileşme için çok sayıda teknik personele ihtiyaç vardır. Oysa, eğitim sistemimiz genelde teknik eğitimden ziyade sosyal eğitime dönük bir yapıdadır. Bu şartlarda sanayiimize uygun nitelikli insan bulmak ve işsizlerimizi iş sahibi yapmak çok zor olacaktır. O halde yapılması gereken teknik eğitime ağırlık vermektir.

Eğitim sistemimizin olması gereken teknik eğitim ağırlıklı yapısını çözsek bile, ancak bunun geleceğe faydası vardır. Bugünkü sorunumuz mesleği ve vasfı bulunmayan binlerce işsizi nasıl istihdam edebileceğimizdir. Bunlar için özel önlemlere gerek vardır.

Bu özel önlemler arasında üniversitelerimizin “Geliştirme Merkezleri” ile çok sayıda işsiz insan meslek sahibi yapılabilir. “Halk Eğitim Merkezleri” bu işe ağırlık verebilir. Organize Sanayi Bölgeleri yönetimleri bu işbirliğine katılabilirler. Özellikle tekstil sanayii bu konuda öncülük yapabilir.

Aslında yapılması gereken bir “Uyum” çalışmasıdır. Sanayi, eğitim sistemi, sivil toplum kuruluşları ve devlet kuruluşları arasında yapılacak bir koordinasyon çalışmasıdır.

Yerel yönetimlere ise, bir çift .sözüm var. Üzerinizdeki uyuşukluğu atın. işsizlikle mücadele 1580 sayılı kanunun 29. maddesinde belirtilen “Beldenin refah seviyesini arttıracak tedbirler” arasındadır. Bu işin başını siz çekin. Önce işsizlerin sayısını ve vasıflarını belirleyin. Sonra onları meslek sahibi yapacak eğitimler düzenleyin. Bu konudaki giderlerinizi karşılayacak çok sayıda yerli ve yabancı malı kaynak vardır. Sizden sadece proje beklemektedirler. Gerekirse insanlarımızı meslek sahibi yapacak eğitim projelerine bütçenizden kaynak ayırın. Bu insanımıza yapılacak en iyi destek olacaktır.

Sorunları çözmesi gereken sizler, halk gibi şikayet edemezsiniz. Kendinizi işin cinden sıyırarak kenara çekilemezsiniz. Sorunlar, size çözmek için halk tarafından emanet edilmiştir.

Yatırımları yerel teşvik unsurları ile destekleyiniz. Bu yolla beldenizin gelirleri ve önemi artacaktır. Statüko elinizi, kolunuzu bağlamasın. Halkın desteği ile aşın onları. Göreceksiniz sonunda sız kazanacaksınız.

Aslında, sanayi sektöründe binlerce boş iş var. Ancak bu işleri yapacak vasıfta insan bulunamıyor. Bütün sorun bu işleri yapacak vasıfta insan yetiştirebilmektedir.

issizlik insanımıza yakışmıyor. işsizlik bütün kötülüklerin apaşıdır. Kötülüğü ortadan kaldırmak için verilecek mücadele kutsaldır. Ne mutlu Yüce Allah’ın rızkına aracılık edenlere, ne mutlu kendi sıkıntı çekip ekmek kavgasındaki işsizlere yardım edenlere.