Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

İkinci Üniversite Kuruluyor

Şehrimize ve ilimize 42.000 öğrencisi ile önemli sosyal, ekonomik ve bilimsel katkılarda bulunan Sakarya Üniversitesi’nden sonra ikinci bir devlet üniversitesinin kuruluş hazırlıkları devam ediyor.İktidar partisi 2009 yerel seçimlerinden önce bu müjdeli haberi verme telaşı içinde çalışmalarını hızlandırmış görünüyor.Aldığımız bilgiler bu üniversitenin bir “teknoloji” üniversitesi olacağını gösteriyor.

Tıpkı “Gebze Yüksek  Teknoloji Enstitüsü” ve “İzmir Teknoloji Üniversitesi” gibi araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönelik bir üniversite planlanıyor. Özellikle Sakarya ve Kocaeli sanayi bölgelerine dönük araştırmaların yapılacağı üniversitenin kurulacak çeşitli “enstitü”lerden oluşacağı ifade ediliyor.Çok özel bir yapıda kurulacak üniversitenin öğretim ağırlığını “yüksek lisans ve doktora” programları oluşturacak.Sınırlı sayıda lisans öğretiminin yapılması planlanıyor.

Özellikle son yıllarda artan “üniversite-sanayi işbirliği” ihtiyacını karşılamayı öngören bu yaklaşım teori ile pratiği birleştirmeyi amaçlıyor. Sanayi kuruluşlarına yönelik proje ve teknoloji üretmesi planlanan bu üniversite için yer arayışları başlamış durumda.Bu noktada belediye, valilik hatta özel kişiler yoğun bir çalışma içersindeler. Bu çalışmaya destek veren çok sayıda sivil toplum örgütü de var.

Şüphesiz bu çalışma başarılırsa şehrimize ve ilimize çok şey kazandırılmış olacak. Bu noktada konuya siyasetin ötesinden bakmak gerekir. Bu hizmeti yapacakları elbette hep birlikte alkışlayacağız. 

Bu üniversitenin kurulmasına olumsuz yönde bakan kişi ve grupların varlığını elbette biliyoruz.Eğer “bürokratik ve siyasi bir sabotajla” karşılaşılmaz ise bu proje gerçekleşebilir. Onlara söyleyebileceğim tek şey bulunuyor. Siz de engel olmak yerine başka güzel uygulamalara yönelin. Çünkü bir çiçekle bahar olmaz.
Önümüzdeki yıllarda nüfusu 1 milyonu aşmış ve sanayileşmiş bir şehirde yaşamaya ve buna göre projeler üretmeye artık alışmalıyız. Küçük adamların ve dar düşüncelerin devri çoktan kapanmıştır. Devir; ekiplerin ve takımların devridir.Taşradan gelip şehri kendi yaşam tarzına çevirmeye çalışan zavallıların sonu hüsran olacaktır.Şehir kültürü;yani “medeniyet” eninde sonunda galip gelecektir.

Yeni üniversite “yeni katma değer” yaratacaktır. Özellikle otomotiv,savunma ve gıda konusunda yapılacak teknolojik ilerlemeler bu konuda ilimizi bir “teknolojik merkez” haline getirecektir.Bu durum şehrimizin “kimliğini” etkileyecek ve ilimiz bir “üniversiteler şehri” olacaktır.Dünyanın bir çok bilim adamı ve üniversitesi ile zaten kurulan olumlu ilişkiler daha da gelişecektir.

Üniversiteleri “çok öğrencili eğitim öğretim” ağırlıklı yapılar olarak düşünmek onların topluma olan katkılarını azaltmak demektir. Bilim ve teknoloji üreterek katma değerini ve kalitesini en üst seviyelere çıkartan üniversiteler önder olurlar. Bu bakımdan Sakarya Üniversitesi kendine düşen ödevi gereği gibi yapmaktadır.

Ancak gelişmeler; mevcut üniversiteyi daha da büyütmek yerine ikinci bir organizasyonu gerçekleştirmenin daha akılcı olacağını söylüyor. Haydi hayırlısı.Değişmeyen tek şey değişimdir.Değişemeyen gelişmesini sürdüremeyecek ve rekabet edemeyecektir.