Yenigün Gazetesi
Erkal Etçioğlu
Haksız Vergiler Kaldırılsın
Geçen gün eşimin cep telefonunun faturası geldi.Faturaya dikkatli bakınca normal konuşma ücretinin yaklaşık 17. YTL olduğunu gördük.Ödememiz gereken miktar ise yaklaşık 41 YTL
civarında idi.Bu rakamı artıran unsurun ise % 18 Katma Değer Vergisi ,%25 Özel İletişim Vergisi gibi vergilerin olduğunu gördük.% 18 Katma Değer Vergisi çok normal bir vergidir.
Ancak %25 Özel İletişim Vergisi ise adil olmayan bir vergidir.
Özel İletişim Vergisinin niçin konulduğunu hatırlıyorum.O zamanın Maliye Bakanı bu vergiyi koyma nedenini bizlere “deprem yaralarını sarana kadar” dayanışma amacı ile konulduğunu açıklamıştı.Depremin üzerinden nerede ise 10 yıl geçti.Ancak uyanık bürokratlar geçici statüde konulan bu vergiyi kalıcı hale getirmeyi başardılar.Cep veya sabit telefonlardan alınan bu vergi haksız bir vergidir.
Telefon ihtiyacı artık lüks bir tüketim ihtiyacı olarak düşünülemez.Geçmişte bu şekilde yorumlanmış olabilir. Ancak bugün en fakirimizden en zenginimize kadar telefonu yaygın bir şekilde kullanmaktayız. Bu durumu anayasamızdan doğan haberleşme hakkının kullanılması olarak konu yorumlanmalıdır. Kısacası Özel iletişim Vergisi bu çağda uygulanan haksız bir vergidir ve kaldırılmalıdır.
Aynı durum akaryakıt konusunda da gündemdedir.Petrol fiyatlarının artmasına paralel olarak akaryakıt fiyatlarının da artması normaldir.Ancak bu durumu kullanarak akaryakıt fiyatlarını Avrupa’nın en pahalı akaryakıt fiyatı olarak haksız vergilerle yükseltmek vatandaşa haksızlık yapmak sayılır.
Avrupa’da toplam vergiler içindeki dolaylı vergilerin oranı yaklaşık %35 civarındadır.Bizdeki oran % 70 civarındadır.Kısacası merkezdeki bürokrasimiz vatandaşı kollamak diye bir tutuma sahip değil herhalde. Çaktırmadan dolaylı yoldan kamu maliyesini kurtarmanın peşinde.Peki iyi de vatandaşı kim kurtaracak.?
Yaşanan ekonomik krizin sorumlusu vatandaş değildir.Çıkın çarşıya pazara yakında bir çok vatandaşın oynadığını göreceksiniz.Tavuklar ölünce yumurtayı herhalde yabancı tavuklardan alırsınız herhalde.
Burada Osman Gazi’nin hocası Şeyh Edebali’nin şu nasihatini hatırlatmak gerekir.Ne diyordu “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” Ne kadar doğru değil mi?
Bir çift sözümde Avrupa Birliği’ne .Her fırsatta Türkiye’nin Avrupa Standartlarını yakalaması için yeni ve yasal düzenlemeler yapması için sıkıştıran sizler acaba bu mali adaletsizliğin kaldırılması için niçin hiçbir çalışma yapmıyorsunuz.? Yoksa bu durum sizinde mi işinize geliyor.? Ülkemizdeki rakı fiyatlarının viski karşısında yükseltilmesini talep etmekten çekinmeyen bu konular sizleri hiç ilgilendirmiyor değil mi?
Elbette bir atasözümüzün de dediği gibi “Kılavuzu karga olanın burnu pislikten kurtulmaz”.