Yeni Sakarya
Erol Girişken
04.10.2012
Erol Girişken ile 1950'lerin Uzunçarşı'sı Sol Taraf
1- Uzunçarşı? Yaklaşık 100 dükkândan oluşan tarihi Uzunçarşı, Adapazarı’nın Osmanlı döneminden kalan en eski ve en köklü çarşılarının başında gelir. 1980 öncesinin Uzunçarşı’sı, ticaret kültürü açısından da bir üniversite hükmündedir. Üç şekerci (Abbas Gülseven, Çetin Yaman, Halit Şekercioğlu), üç eczane (Asım Hamdi Arca, Emniyet, İstanbul), dört saatçi (Fesçioğlu, Selahattin Ayaz, Süleyman İşler, Burhan Arıcı), bir sarraf (Sarraf Mehmet Efendi-Altınışık), iki kuyumcu (Rahvalı, Kocaoğlu), iki banka (Emniyet ve İş Bankası, yıllar sonra Garanti, Ziraat, Halk ve Şeker bankası ilave oldu ) iki beyaz eşyacı (Hacıbeyler ve Altınoklar), bir bisiklet acentesi (Keramettin Barut), iki dikiş makinesi acentesi (İzzet Şükrü Enez, Rıza Nergis (Hafız), geri kalan 80 kadar işyeri manifatura, kumaş ve tuhafiye (yani aynı işkolunda) hizmet ederlerdi.
2- Gümrükönü girişinden Uzunçarşı’nın sol tarafı? Uzunçarşı güney girişinden yani halkın sıkça kullandığı söz olarak Gümrükönü (Atatürk Bulvarı) girişinden itibaren sağlı sollu 50’şer dükkândan müteşekkildi. Bu hafta sol taraftaki dükkân sahiplerini anlatacağız.
3- Dericioğlu Tuhafiye? Solda ilk dükkân: Lütfü ve Fehmi Dericioğlu kardeşler işletirdi. Evleri Çark caddesinde Cevat Beyin konağından sonraki köşedeydi. Çok güzel giyinirlerdi. Bu aileden Faruk Dericioğlu, Briç Kulübü’nden de ağabeyimdir. İstanbul’daki en şık tuhafiye dükkânları gibiydi. 1955’lerde vitrininde önü dantelli bayan şapkalarını hatırlıyorum. Üst katta Fethi Maner’in muhasebe bürosu vardı.
4- Kuzuoğlu Gözlükçüsü? Soldan ikinci dükkân Adapazarı’nın ilk fenni gözlükçüsüydü. Rıza Kuzuoğlu işletirdi.
5- Saatçi Hilmi Ungan? Soldan üçüncü dükkân, Kaleci Hilmi Ungan’ın saatçi dükkânıydı. Hilmi ağabey futbolu ilk seyretmeye başladığım 1950’lerde İdmanyurdu ve Güneşspor’un kalecisiydi. Kaleciyken çok güzel bir kasket giyerdi. Daha sonra bu dükkânı çocukları Güneş Optik adıyla devam ettiriyorlar.
6- Akar Tuhafiye? Davut Akar amcanın tuhafiye dükkânı; zayıf, uzun boylu, beyaz saçlı, kırmızı yüzlü bir amcaydı. Yenicami’de otururdu. Daha sonraları Nejat Birlikçioğlu ağabey (lâkabı Molla) triko dükkânı açtı. Halen bu dükkân Nejat Optik olarak devam ediyor.
7- Terzi Tevfik? Konfeksiyonun çok az olduğu o yıllarda terziler revaçtaydı. Terzi Tevfik Çağlar amcamız da bu terzilerden biriydi.
8- Asım Hamdi Arca Eczanesi? 1950’li yılların sonlarında Eczacı Asım Hamdi Arca büyüğümüzü hayal meyal hatırlarım. Eczaneyi o yıllardan bu yana damadı Eczacı Mehmet Toplar ağbimiz işletmektedir. Asım Hamdi Arca’yı, Adapazarı’nın ilk eczacılarından biri olarak duyardık büyüklerimizden. Damadı Mehmet Toplar ağbimiz ise çok kültürlü, çok iyi giyinen, sosyal aktiviteleri geniş olan bir çarşı büyüğümüzdür. Her akşamüstü Cevat Adapazarlı ile beraber eczanedeki sohbetleri uzun yıllar sürmüştür.
9- Elgin Kumaş? Ramiz Elgin amcamızın büyük kumaş mağazası vardı. Erkal Etçioğlu’nun Sakaryaspor Başkanlığı döneminde yönetimde bulunan Rasim Elgin arkadaşımın babasıdır. Daha sonra işyerini İstanbul’a nakledip uzun yıllar Sultanhamam’da kumaş toptancılığı yaptılar. Daha sonraları dükkân Mesut Hendekli ve Nihat Tuğcu ortaklığında Renk Mağazası adıyla manifatura ve konfeksiyon üzerine hizmet verdi. Mesut Bey işini İstanbul’a nakledince, geçenlerde vefat eden Nihat Tuğcu ağbimiz uzun yıllar manifatura-konfeksiyon ticaretini devam ettirdi. Şu anda Turan Optik’in (Turhan Beyan) ve yanındaki eczanenin bulunduğu yerdir.
10. İşler Saatçisi? Saatçi Süleyman İşler amcamızın sahipliğindeki saatçi dükkânıydı. Beşiktaş’ın eski genel kaptanı Adapazarlı Mekki Başak ağbimizin kayınpederidir. Sonradan Süleyman İşler amca, Dilmen Oteli yapılınca saatçiliğe o dükkânlardan birinde devam etti.
11. Emniyet Bankası? Cevat Adapazarlı’nın kurduğu ve sahipliğini yaptığı özel bir bankaydı. Bursa’da şubesi vardı. Uzun yıllar Fehmi Hız ve Refik bey müdürlüklerini yaptılar. 1967 depreminde vardı. 1970’lerin başlarına kadar sürmüştü. Şimdiki Şekerbank’ın olduğu yerdir. Cevat Bey her gün öğleden sonra mutlaka bankaya gelip ön taraftaki özel odasında otururdu. İstanbul’da Beyoğlu’ndaki eskilerin meşhur Elhamra sinemasının olduğu pasaj da onundu.
12. Şumnulu Manifatura-Tuhafiye Dükkânı? Süleyman Şumnulu Serdivan’da bir üzüm bağının içerisindeki evinde otururdu. Çok güzel Java motorsikleti vardı. Uzun boylu ve yakışıklı bir amcamızdı. Makine Yüksek Mühendisi Erdinç Şumnu ile Prof. Şükrü Şumnu’nun da babasıdır. Uzun yıllar ailece çok iyi görüşürdük. Çünkü benim büyük amcam Hasan Girişken ile Süleyman amca bacanaktırlar. Diğer bacanak da İsmail Kırkaltıoğlu’dur. Çocukluğumda bağ evine aile ziyaretine gittiğimizde yediğim çiğ böreklerin lezzetini hiç unutmam. Şu andaki UKİ mağazasının olduğu yerdir. Üst katında Bahattin Çağlar’ın muhasebe bürosu vardı. En üstte de Aslan Burak ağbimizin meşhur kıraathane ve bilardo salonu vardı.
13. Dumlu Tuhafiye? Bitişiğinde Ahmet Dumlu’nun tuhafiye dükkânı vardı. Yenicami’de otururdu. Oğlu Mehmet çarşıdan çok eski çocukluk arkadaşımdır. Ahmet Dumlu amcamızın vefatından sonra Mehmet, aynı sırada bir başka –ileride bahsedeceğimiz- tuhafiye ve oyuncak üzerine işyerini devam ettirdi.
14. Pilaviçler Manifatura? Uzunçarşı’nın sol yanından Orhan Camii’ne sapan köşede Pilaviç’lerin manifatura dükkânı vardı. İsmail, Cevat ve rahmetli Cihat Pilav’ın babaları Selim Pilav’ın manifatura dükkânıydı; Selim amca, Cem Uzan’nın annesinin babasıdır. Köşede üst katta da diş doktoru rahmetli Necip Müdok’un muayenehanesi vardı. Necip Beyin ikinci eşi Müberra halamız olurdu (babamın dayısının kızı). Bu köşe şu anda İnci Kuyumculuktur.
15. Terzi Salih Amasya? Pilaviçler Manifatura’dan sola Orhan Camii’ye dönünce Adapazarı’nın meşhur terzilerinden Salih Amasya vardı. Üç oğlu vardır, İsmail (AP Kocaeli Milletvekili), İlyas, merhum İhsan. İyi giyinen, sözü çok dinlenen, Yenicami eşrafından biriydi Salim amca.
16. Alican Kumaşçılık? Uzunçarşı’dan Orhan Camii’ye geçilen sağ köşede Hakkı Alican’ın kumaş mağazası vardı. Hakkı Alican, Başbakan eski yardımcılarından Ekrem Alican’ın ağabeyi, Prof. Dr. Fikri Alican’ın da babası olurdu. 1982’lere kadar Hakkı Bey kendisi devam ettirdi. Sonra kısa bir müddet Adalet Mağazası kiraladı, Şimdiki Nalıncıoğlu Konfeksiyon’un olduğu yerdir.
17. Aldinçler İpekli Manifatura ve Kumaş? Alicanlar’dan sonra Mustafa Aldinç ve oğlu Suat Aldinç’in işlettikleri, üç katlı ipekli manifatura ve kumaş mağazası vardı. Mustafa Amcanın eşi, Dericioğullarının kız kardeşiydi. Suat ağbinin babası Mustafa amca Boşnak, annesi Tatar kökenliydi. Rahmetli Suat ağbi, annesine benzediği için babası Boşnak olmasına rağmen lakabı ‘Tatar Suat’tı. Benim çok eski arkadaşım ve dostum Kamuran ile evliydi. Kamuran’la zaman zaman hâlâ telefonlaşırız. Şu anda bu dükkan kirada, yine gelinlik mağazası olarak devam etmektedir.
18. Uzel Manifatura? Bu dükkân Uzeller’in aile büyükleri Hoca Asım Efendi’den itibaren gelen bir dükkândır. Manifatura dükkânını, uzun yıllar Hoca Asım Efendinin büyük oğlu, Sakaryaspor’un kurucularından Hamdi Uzel büyüğümüz ve oğlu Suat Uzel devam ettirmiştir. Hamdi Uzel, iyi giyinen, çarşının önemli simalarından olan bir çarşı büyüğümüzdü. Oğlu yakın arkadaşım Suat, Sakaryaspor Basketbol Takımında oynamıştı. Uzel Ailesi 1999 depreminden sonra ticarete son verdi, dükkân Platin Döviz Kuyumculuka ilave oldu. Üst katı çocuk doktoru Haluk Alanbay’ın muayenehanesiydi. Haluk ağbinin ailesi Kömürpazarı’ndan çok eski ev komşumuzdu.
19. Yığın Kumaş Mağazası? Nüzhet Yığın büyüğümüzün işlettiği bir kumaş mağazasıydı. Nüzhet Amcalar Çark caddesinde, Dar sokağı geçince, şimdi Kuru temizlemeci olan evde otururlardı. Çocukluğumuzda CHP İl Yönetim Kurulundaydı. Daha sonra ailece İstanbul’a taşındılar. Oğlu uzun yıllar Saraçhane’deki alt geçitte televizyon ve tv anteni ticareti yaptı. Dükkân uzun yıllar Garanti Bankası oldu. Şimdiki Platin Döviz ve Kuyumcusunun olduğu yerdir.
20. Hafız Rıza Sınger Acentesi? Rıza Nergis ağbimiz hafız olduğu için lakap olarak da dükkana ‘Hafız Rıza’nın Acentesi’ denirdi. Çok düzgün giyinen, yakışıklı bir büyüğümüzdü. Ablası Naime hanım çok eski belediye başkanlarımızdan Emir Hasan Emiroğlu’nun oğlu Emir Emiroğlu ile evliydi. Sınger dikiş makineleri 1950 ve 60’lı yıllarda Türkiye’nin en meşhur ve en çok satılan markasıydı. Rıza amca İstanbul’a taşındıktan sonra dükkândaki görevli Dilaver ağabey devam ettirdi. Sonra Özdoğanlar’ın manifatura-konfeksiyon dükkânı oldu. Şimdiki Merkez Eczanesinin olduğu yerdir.
21. İpekiş Mağazası? Sabahattin Kaya büyüğümüzün işlettiği ipek ağırlıklı manifatura dükkânıydı. Çıracılar caddesinde otururdu. Uzun yıllar devam edip ticarete son verdi.
22. Balıklı İbrahim’in Manifatura Dükkânı? Benim çocukluğumda çorapçılara dönen yerdeki köşede ‘Balıklı İbrahim Amcanın manifatura dükkânı vardı. İri yarı, çok cüsseli bir adamdı. İbrahim Amca 1960’larda İstanbul’a taşındı. Varlıklı biriydi de. İstanbul Maçka Taşlık’taki İsmet İnönü’nün meşhur evinin yanında Sefa Balıklı Apartmanını yaptırdı. İbrahim Balıklı’nın İstanbul’a gitmesiyle dükkân Atak Ailesi’ne geçti. Üstünde diş doktoru Hamit Tayanç vardı. Bu dükkanın olduğu yerde yakın tarihte vefat eden Alican Atak’ın iç çamaşırı işyeri var.
23. Çorapçı Kaçar Kardeşler? Balıklı İbrahim Amcanın manifatura dükkânından sola döndüğümüzde, üç kardeş Kaçarlar’ın çorapçı dükkânları vardı.
24. Ateş Manifatura/Toplan Manifatura? Sola sokak içine sapıldığında (şimdiki Migros’a çıkan sokak) sağda Şükrü Ateş’in manifatura dükkânı, üst katta Dahiliye Mütehassısı Azmi Çorumlu’nun muayenehanesi vardı. ondan sonra, hâlâ aynı yerde bulunan manifaturacı Özcan Toplan ağbimiz vardı. Özcan Toplan ağbimiz, Adapazarı’nın Demokrat Parti, Adalet Patisi ve Doğruyol Partisi siyasetinde önemli rol üstlenmiş bir ağabeyimizdir. Çarşıda elinde büyüdük sayılır.
25.Köseoğlu Manifaturacısı? Çorapçılara dönen karşı köşede ANAP döneminde Meclis Üyeliği de yapan kuyumcu Ahmet Köseoğlu’nun babası Osman Köseoğlu’nun işlettiği, ağırlıklı olarak patiska ve havlu dükkânı vardı. O dükkân Osman Amcadan sonra Kuyudubili Selahattin ve Mehmet Salihoğlu ağbilerin dikiş makinesi ve plak satan dükkânları oldu. Köseoğlu Manifatura’nın üzerinde Doktor Muammer Güner’in muayenehanesi vardı. Muammer bey, uzun yıllar Adapazarı’nda hükümet tabipliği yapmış, sosyal çevresi çok geniş olan bir kişilikti.
26. Atak Manifatura? Karadenizsporlu meşhur futbolculardan ‘Sivri Hasan Atak’ın babasının manifatura dükkânı vardı. Sonradan Kuru temizleyici işyeri yaptılar. Sonra Hasan Atak tekrar manifaturacı dükkânına çevirdi.
27. Yaşar Kundura? Adapazarı’nın en eski ayakkabıcılarından birisi ola Yaşar Güvenir amcamızın dükkânıydı. Bizim çocukluğumuzda Adapazarı’nın en namlı iki üç ayakkabıcısından birisiydi. Oğlu Metin Güvenir de çok eski çocukluk arkadaşımdır. Atıcılıkta uzun yıllar trap branşında milli formayı giymiştir. Akdeniz Olimpiyatları, Balkan ve Avrupa şampiyonalarında milli formayı temsil etmiştir. Babası gibi o da çok iyi avcıdır aynı zamanda. Söz konusu dükkân şu anda Odabaş Kuyumcusunun olduğu yerdir.
28. Yünüak Kumaş ve İpekli Manifatura? Çocukluğumda Hilmi ve Hasan Yünüak Amcaların dükkânıydı. Hilmi Yünüak büyüğümüzün İstanbul’a taşınmasından ve Hasan Amcanın vefatından itibaren, Hasan Amcanın oğlu çocukluk arkadaşım Suat Yünüak uzun yıllar baba mesleğini devam ettirdi. Hasan Yünüak Amca, aynı zamanda İzmit eski belediye başkanı ve Kocaeli Milletvekili Erol Köse’nin de kayınpederidir. Suat uzun yıllar Sakaryaspor’un basketbol takımında oynamıştır. 1999 depreminden itibaren Marmaris’te yaşıyor. Şimdiki Odabaş Gelinlik Çeyiz mağazasının olduğu yer idi.
29. Çivicik İplik-Düğmeci? Bitişiğinde Muharrem Böke ve Ali Çivicik’in ortak olduğu iplikçi ve düğmeci dükkânı vardı. Ali Çivicik’in ayrılmasından sonra uzun yıllar Muharrem Amca devam etti. O dükkânın olduğu yer şimdi sigara satış bayiidir.
30. Akay Mağazası? Hendekli Mustafa Asım Akay’ın kurduğu Akay Mağazası, ipekli manifatura, kumaş ve konfeksiyon ticareti yapardı. Uzun yıllar Gündüz Akay ağabey ve kardeşi Oğuz Akay işlettiler. Sonra kiraya verdiler. Yine konfeksiyon üzerine devam ediyor.
31. Pektezol Manifatura? Köşede Sabri Pektezol’un sahibi olduğu manifatura dükkânı vardı. Kardeşi Behçet Pektezol ağabey uzun yıllar Ticaret Odası’nda görev yapmıştı. O yerde uzun yıllardır Ali Cerrahoğlu’nun sahibi olduğu Cerrahoğlu Eczanesi var. Akay Mağazasıyla Cerrahoğlu Eczanelerinin bulunduğu binanın üst iki katı hep terziydi. En az yedi sekiz terzi vardı. Beytullah Kandemir bu terzilerden biridir. Cerrahoğlu Eczanesinden sokağa sapar sapmaz sağda yine Adapazarı’nın ilk konfeksiyoncularından Ömer Canlı Amcamızın dükkânı vardı. Ömer Amca, operatör doktor Sadık Canlı’nın da babasıdır. Ömer Amca aynı zamanda şehrin en eski avcılarındandır. Hayır cemiyetlerinde görev almış sevilen bir büyüğümüzdü. Sadık’la da uzun yıllara dayanan iyi bir dostluğumuz var.
32. Dumlu Oyuncakçı? Karşı köşede, daha önce saydığımız Tuhafiyeci Ahmet Dumlu ağabeyin oğlu Mehmet Dumlu’nun oyuncakçı dükkânı vardı. Depreme kadar da devam etti.
33. Paker Mağazası? Manifatura ve kumaş mağazasıydı. Mağazanın sahibi Ali Paker büyüğümüz, bizim sülaleye damat olmuş, fakat kimsenin enişte demediği, benden büyüklerin ‘Ali Ağbi’, bizim nesilden de herkesin ‘Ali Baba’ dediği, çok güzel giyinen, sosyal aktiviteleri çok olan, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun kurucularındandı. İzzet Şükrü Enez’in (1946-50) belediye başkanlığı yaptığı dönemde Ticaret Lisesi’nin kurulmasına sebep olan yegane kişidir. Sabri, Rukiye ve Saldıray Paker’in babasıdır. Ali Baba’nın babası Müderris Sabri Efendi, Üsküp’te Rıfai Tekkesinin şeyhidir. Mezarı hâlâ Üsküp’te tekkenin haziresindedir. Küçüklere çok sevecen yaklaşan, cömert bir insandı. Kim olursa olsun küçüklere ‘evlat’ diye hitap ederdi.
34. Peşin Manifatura? Hasan Peşin ve oğlu Yılmaz Peşin’in manifatura dükkânı vardı. Sonradan Sakallıoğlu Ailesi’nin Uzunçarşı’daki ikinci işyeri olan konfeksiyon mağazası oldu. Daha sonra da Canlılar Mobilya oldu.
35. Hakkı Ünüak Manifatura? Hakkı Ünüak Amcamızın manifatura dükkânı daha önce karşıda, sağ kanattaydı. Daha sonra buraya taşındı, ticareti bu dükkânda bıraktı. Suat Yünüak’ın amcasıdır. Uzun boylu, sırım gibi bir fiziği olan büyüğümüzdü. 1940’lı yılarlın ortasında İstanbul’un önemli takımlarından Vefa’da sağ açık oynamış, benim arşivlerimde de o yılların Vefa’sında ismine sık sık rastlamışımdır. Şimdi dönerci dükkânıdır.
36-Özkalay Yün ve İplik? İbrahim Özakalay ve oğlu Rafet Özkalay’ın yün ve iplik dükkânıydı. Baba-oğul kendi hâlinde insanlardı. Üstü Terzi Faruk Saygıner’in terzi dükkânıydı. Faruk Saygıner, Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner’in babasıydı. Eşiyle birlikte Alifuatpaşa’ya giderken trafik kazasında vefat etmişti.
37- Gülseven Şekercisi? Abbas Gülseven Amcamızın şeker lokum ve helvacı dükkânı gelirdi. Abbas Amca çok az konuşan, yazları çok iyi meşrubat yapan biriydi. Çocukluğumda (1955’lerde) çok güzel demirhindi şerbeti yapardı. Bunu bir İstanbul’da Hacıbekir, bir de Adapazarı’nda Abbas Gülseven’de bulabilirdiniz. Abbas Amcanın oğlu Muammer ağbi de çok uzun yıllar işi genişleterek devam ettirdi, şu anda da Muammer ağbinin çocukları (Melih ve kardeşleri) kapasiteyi daha da büyüterek başarılı birer işadamı oldular. Türkiye’de çok değişik markalarda helva yedim, Gülseven’in ayarında bir helvaya rastlamadım.
38- Hafız Himmet Babalıoğlu’nun İplik ve Yün Dükkânı? Hafız Himmet Amca, aynı zamanda Karaağaçdibi’ndeki İhsaniye Camiinin de başimamıydı. Dükkânı uzun yıllar oğulları Osman ve Şevket ağbi devam ettirdiler. Himmet Amca, çok temiz ve güzel giyinen, çarşımızın söz geçen, dinlenen büyüklerindendi.
39.Doğancılar Manifatura? Avukat Ahmet Oktay Doğancı ve okul arkadaşım Mehmet Doğancı’nın babaları Celal Doğancı’nın manifatura dükkânı vardı. Celal Amca aynı zamanda rahmetli Sabri Sakallıoğlu ağabeyin de kayınpederiydi. Mehmet Doğancı bizim Adapazarı Ortaokulu ve Lisenin önemli basketbolcularındandı.
40- Uslular Manifatura (Çarkalılar)? Çocukluğumuzda –hatırımda kaldığı kadarıyla- İsmail Uslu amca işletirdi. Halelen Uslular çeyiz ve manifatura olarak aynı aile tarafından devam ettirilmektedir.
41- Karınca Mağazası? Adapazarı’nın ilk konfeksiyoncularından biri olan Necmi Tuğcu Amcanın ikinci işyeriydi. Ortağı Ramis ağabeydi. Ramis ağabey, şu anda UKİ Giyim sanayinin sahibi olan Turan Sarıgülle’nin de yakınıdır. Turan çarşıdan çocukluk arkadaşımdır. Halen çok iyi görüşürüz. Meslekteki ilk deneyimlerine Karınca Mağazası’nda başlamıştır. İyi de bir Adapazarılıdır. Adapazarılılığını hiçbir zaman unutmamıştır.
42- Keklik Tuhafiye? Çocukluğumda hatırlarım; Uzunçarşı’nın en iyi iş yapan dükkânlarından biriydi. Ama hiçbirimiz neden Keklik Tuhafiye dendiğini bilmezdik. Şu anda aynı aileden Kadir Topal ağabey tarafından devam ettiriliyor.
43- Lalezar Pantolon? Sol kanattaki köşede, Güneşsporun futbolcularından Erdoğan ağabeyin önceleri terzihanesi, 1970’lerden itibaren de Lalezar Pantoloncusu olarak bulundu. Şimdi ayakkabıcı dükkânı. O dar sokak Ağacamii arkasına çıkar. Orada Adapazarı’nın meşhur camcılarından, Yavuz Deniz ağabeyimizin büyük ağabeyi Ömer Deniz’in camcı dükkânı vardı.
44. İş Bankası? İş Bankası Adapazarı’nda ilk defa Uzunçarşı’nın solda sonlarında, şu andaki Halk Bankası’nın olduğu yere geldi. 1963 senedinde ise şimdiki Ankara Caddesindeki yerine geçti. Orası daha sonra Halk Bankası oldu.
45. Güner Nalburiye? Emin Muharrem Güner’in büyük nalburiye dükkânı. Emin Muharrem Amca, Yenicamili Boşnak kökenli bir büyüğümüzdü. Muzaffer, Muammer, Mutahhar, Mukadder adında dört oğlu vardı. Tüccar, ATSO başkanlarından Abdülkadir Güler’in de kayınpederidir. Emin Muharrem Amca Adapazarı eski belediye başkanlarındandır. Mukadder ağbiyi çok iyi tanırdım. Çiftlikleri vardı, Ziraat mühendisi olduğu için ziraat işleriyle Mukadder ağbi, naburiyeyle ise diğer üç kardeş ilgilenirlerdi. Bu işyeri daha sonra Sakarya Giyim Sanayi – SGS oldu. Sonraları bölündü, Şimdi giyim bijuteri ve dönerci oldu.
46. Şekerci Halit? Solda Güner Nalburiyeden sonra Halit Şekercioğlu’nun şekerleme dükkânı vardı. Çeşmemeydanı’nda otururlardı. Bol çeşitli bir dükkândı. Halit Amca, rahmetli avukat Mustafa Raşit Abasıyanık ve Oğuz Abasıyanık’ın da dayısıydı.
47. Rahvalı Kuyumcusu? İzmit kökenli Ahmet Rahvalı ağbi işletirdi. Uzun boylu, yeşil gözlü birisiydi. Uzun yıllar kuyumculuk yaptıktan sonra mesleği bırakıp Cebeci’deki Rahvalı Pansiyonu açtı, işletti.
48. Kocaoğlu Kuyumcusu? Lütfi Kocaoğlu ağbimizin sahibi olduğu dükkândı. Uzun yıllar mesleğine devam etti. Kömürpazarı’nda otururdu. Uzun yıllar evvel yaptığı Romanya seyahatlerini dinlerdik kendisinden.
49. Öztopal Mutfak aletleri ve Züccaciye? Uzunçarşı’nın Kömürpazarı başında sol köşedeki dükkân Dursun Öztopal ağabeyin babasının dükkânıydı.
50. Tömekçe Toprak Mamülleri? Uzunçarşı’dan sola Ağacamii’ne döner dönmez Güneşlerli Talat Tömekçe ağabeyin toprak seramik mamulleri sattığı bir dükkanı vardı. Ağacamii’ye bitişik köşede de Adapazarı’nın en büyük kütüphanesinin sahibi Nahit Ekiner’in zahireci dükkânı vardı.