Demokrat Parti Dönemi Adapazarı-Sakarya Faaliyetleri

1954 yılının en büyük idari değişimi, şüphesiz Adapazarı ilçesinin Kocaeli’nden ayrılarak, Sakarya adında yeni bir il olarak kurulması olmuştur. Sakarya’da “bir vilâyet teşkil edilmesi” konusu ilk defa 23 Şubat 1951 tarihinde toplanan Adapazarı Belediye Meclisi’nin Dahiliye Vekaletine sunduğu bir karar suretinde görünmektedir. TBMM’de, kabul edilen 14 Haziran 1954’te 6419 Sayılı kanun ile Adapazarı merkez ilçe olmak üzere Akyazı, Geyve, Hendek ve Karasu kazaları Kocaeli’nden ayrılarak “Sakarya” ismiyle yeni bir il oluşturulmuştur. Dönemdeki ifadeyle, “Sakarya Vilâyeti” resmen 1 Aralık 1954 tarihinde teşekkül etmiş sayılacaktır.

Çok sesli siyasi ortamda, Kocaeli bölgesi dahilinde Adapazarı’nda ve Sakarya’da CHP, DP, MP, HP, CMP, TKP gibi öne çıkan siyasi partilerin teşkilatlarının hızlı bir şekilde kuruluşu tamamlanmıştır. Adapazarı merkez, bucak ve köylerinde partilerin aktif çalışmalar gerçekleştirdiği, parti kongrelerinin düzenli şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. Kocaeli’ne bağlı bir ilçe olan Adapazarı ve 1954’ten sonra kurulan Sakarya ili ’nin seçmeni, 1950-1960 yılları arasında 3 genel seçime katılmıştır. Dönemin ilk genel seçimi olan 14 Mayıs 1950 Milletvekili seçiminde Kocaeli’nden %59,2 oy alarak 11 Milletvekili çıkaran DP, tek başına hükümeti kurmaya hak kazanmış, Adapazarı’nda da en fazla desteklenen parti olmuştur. 2 Mayıs 1954 Genel Seçiminde Adapazarı’nın en çok oy verdiği adaylar yine DP adayları olmuştur. Menderes’in kurduğu üçüncü hükümet sırasında 1954 Aralık başında il olan Sakarya, bu süreçte iktidar partisine destek vermenin de bir getirisi olarak idari statüsünü güçlendirmiştir. Sakarya’daki siyasi teşkilatların faaliyetleri giderek hız kazanmıştır.

1950-1960 döneminde DP hükümetinin uyguladığı ekonomi politikasına bağlı olarak, yerel anlamda Adapazarı-Sakarya için de tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi kolları gibi alanlarda farklı gelişmelerin gerçekleştiği bir süreç yaşanmıştır. Topraklarının %96’sı tarıma elverişli olan arazilerden oluşan Sakarya’da, çok çeşitli ürünler üzerinden yapılan tarımsal faaliyetlerin daha çok Adapazarı’nda ve bağlı köylerde yoğunlaştığı görülmüştür. Sel baskınlarının önlenmesi ve bataklık varlığının azaltılması bölge tarımını çok olumlu etkilemiştir. Ülke genelinde olduğu gibi makineli tarıma geçilmesi Sakarya’da da ekim alanlarındaki üretimi artırmıştır. 1955 yılında tarımla uğraşan kesimin oranı %80,8’e ulaşmıştır. Sanayi alanındaki yatırımların artmasına kadar bu oran sürekli yüksek seyretmiştir. Halkı toprağı işlemeye teşvik için Ziraat Bankası gibi kurumların kredi sağlaması, çiftçiye tohumlar dağıtılması ve ziraat konusunda eğitimler verilmesi pek çok çiftçi aileyi köyüne bağlamıştır. Sanayi bitkisi olan şekerpancarı, tütün, patates gibi mahsullerin üretildiği yerde işlenmesi adına açılan işletme ve fabrikalar bölgede ekonomik canlılığı oldukça artırmıştır.

Kaynakça

  • ÇALIK, Ümit. “Demokrat Parti dönemi iktisat politikalarına yeni bir yaklaşım.” Liberal Düşünce Dergisi 65 (2012): 187-196.
  • Gemici, Filiz. “Demokrat Parti Döneminde Adapazarı/Sakarya’da Hayvancılık (1950-1960).” Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi 6.1 (2019): 111-132.
  • Gemici, Filiz. Demokrat Parti Dönemi Adapazarı-Sakarya (1950-1960). Diss. Sakarya Üniversitesi (Turkey), 2019.
  • Genç, Savaş Volkan, and Atilla Özgür. “Demokrat Parti dönemi hayvancılık politikaları ve veteriner hekimliği hizmetleri.” Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 88.2 (2017): 38-50.
  • Gökkaya, Gökhan. Demokrat Parti Dönemi (1950-1960) Tarım Politikası, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale 2019.