Yenihaber | Şehri Sakarya
Erkal Etçioğlu
KURBAN VE KURBAN BAYRAMI
Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Kur’an’ da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak oluşan kurban kavramı daha çok genel bir adanmışlığı Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.
Dini bir bayram olarak Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan’da bayrama genellikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı “Keçi Bayramı”dır.Çünkü bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika’da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş’te kullanılan yaygın isimlerse Id-ul-Azha ve Korbani Id’ dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna-Hersek, Bulgaristan da Koç bayram, Arnavutluk’ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya’da Babbar Sallah, Somali’de ve Kenya ile Etiyopya’nın Somalice konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey olarak anılır.
Türkiye’de güneşin doğuşundan 45 dakika sonra bayram namazı kılınır ve kurban genelde ilk gün kesilir. Kesilen kurbanın üçte biri eve bırakılırken diğer üçte biri fakirlere kalan üçte biri ise yakın komşu ve akrabalara dağıtılır. Bu bayramda tanıdık ve akrabalar ziyaret edilir. Çocuklara harçlık ve hediyeler verilir Herkes birbiri ile bayramlaşır ve küslükler son bulur
Kurban Kuran-ı Kerimde Kevser Suresi’nin 2’nci ayetinde “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” şeklinde buyrulmuştur. Yine Hacc Suresi’nin 36’ncı ayetinde “İşte, kurbanlık deve ve sığırları Allah’ın size olan nişanelerinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Bağlı halde keserken üzerlerine Allah’ın adını anın. Yan üstü düşüp ölünce onlardan yiyin. İsteyene de, istemeyene de verin. Şükredersiniz diye onları böylece sizin buyruğunuza verdik” ve
Hacc Suresi’nin 37’nci ayetinde, “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak sizin O’nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah’ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir. Ey Muhammed, iyilik yapanlara müjde et” buyruğu yer alır.
Yine Mihnefb, Sülym’in rivayet ettiği hadise göre: “Peygamber (A.S.) ile birlikte duruyorduk. Onun şöyle dediğini işittim: Ey insanlar… Her aile halkına her sene bir kurban düşer…”
O halde inanan ve durumu müsait olan her Müslüman kendisine vacip olan bu sünneti yerine getirmelidir. Ülkemizde din ve inanç hürriyeti varsa Müslümanların kurban kesmesine de kimsenin karışmaması gerekir. Birilerinin inançlarımızı “kanlı bayram” gibi
küçültücü sözlerle aşağılamasına izin vermemeliyiz. İstemeyen kesmeyebilir. Önemli olan inançlarımıza saygı gösterilmesidir.
Ayrıca Müslümanların kurban keserken çevreyi görsel olarak rahatsız etmemeleri ve sağlık koşullarına dikkat etmeleri gerekir. Bunun için de kurbanın imkân olduğunda özel kesimhanelerde ve gözden uzak boş arsalarda kesilmesi uygun olur.
Daha iyisi uygun gördüğümüz yerlere vekalet vererek kurbanımızı kestirebiliriz. Örneğin Mehmetçik Vakfı,Kızılay,Diyanet Vakfı,THK veya bir çok diğer hayır kurumu bu işlemi yapmaktadır. Ben kurbanımızı bu kurumlara veriyorum.İnşallah Allah kabul eder.