Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

SANAYİ ARSASI ÜRETMEK

Geçen gün MÜSİAD Sakarya Şubesinin genel kurul toplantısındaydım. Yapılan konuşmaların bana göre en ilginç olanı MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Sayın  Hasan Büyükdede ’in                   yaptığı konuşma idi.  Hasan Büyükdede aynı zamanda İstanbul İl Genel Meclisi Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan vekilliğin de yapmış bir iş adamı.Konuşmasında sayıları 66.000’i bulan İstanbul sanayi kuruluşlarının  artık İstanbul’dan çevre illere doğru çıkmasının planlandığını söyledi.

İstanbul Sanayisinin  taşınacağı iller arasında en uygun  illerin Sakarya ve Bilecik  olduğunu üzerine basarak ifade etti. Görünen o ki ilimize doğru teşvik tedbirlerine bakılmaksızın büyük bir “sanayi göçü” başlıyor demektir.

Peki biz buna hazırlıklı mıyız? Gelen sanayi kuruluşlarını ihtiyacımıza göre seçebilecek miyiz?Onlara satılabilecek uygun arsalar ve bölgeler planlıyor muyuz?Bence hayır.Bazı siyasetçilerimiz konuyu SATSO’nun konusu olarak görebilir.Oysa bu hem bir fırsat hemde bir tehdit niteliğindeki bir olaydır.Bence SATSO yapımını planladığı Organize Sanayi Bölgeleri ile konuya bir çözüm getirmeye zaten uğraşıyor.

Yapılan bu çalışmalar sanayi arsası talebini karşılayacak düzeyde değil.Devlet kuruluşlarından Milli Emlak Müdürlüğü bile bu gerçeği görerek hazine arazilerini yatırım yapacak işletmeler için tahsis edebileceğine dair kampanyalar yapıyorlar.

Bence bu fırsattan İl özel İdareleri ve Belediyeler de pay almanın hesabını yapmalıdır.Çünkü bu işte büyük finansal kaynaklar yaratmak mümkündür.Ayrıca kontrollü bir sanayileşmenin ilimizin katma değerini önemli bir ölçüde arttıracağı şüphesizdir.

Bence bu konuda koordinasyon sağlayacak bir mekanizma kurulmalıdır.Sanayi bölgelerinin planlanması,arsaların altyapılarının tamamlanması,gelecek yatırımlara pazarlanması işi tek merkezden veya yapılacak bir plana göre paylaşılarak yerel yönetimlerce acilen yapılmalıdır.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı adı ile anılan DPT 42.Bölge Kalkınma Ajansı (MARKA) bu işi koordine edebilir. Ancak bu koordinasyonun Sakarya ayağı iyi planlanmalıdır.Çünkü Kocaeli ili artık sıkışmıştır. Gelen talep Sakarya’ya yönelecektir. Eğer zamanında bazı tedbirleri alamazsak bu fırsat Bilecik İline doğru kayacaktır.Bunun için uyanık olmamız gerekiyor.

Bu  çalışma ilimiz için stratejik bir imkan sağlamaktadır.Bu işi başarabilirsek işte o zaman gerçek bir büyükşehir olabilmemiz mümkün olur.İlimiz zenginleşir,işsizlerimiz iş bulur. Geleceği görebilmek  ve işlerimizi buna göre planlamak gerekiyor.