Yenigün Gazetesi

Erkal Etçioğlu

Teknopark

Şehrimizde gelişen olayları sürekli eleştiren biri olmaktan beni kurtaran konulardan birisi de ilgili tarafların özveri ile bir araya gelerek gerçekleştirdikleri “ Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi” kısaca “Teknopark” dır.Sakarya Üniversitesi’ Esentepe Kampus alanında tahsis ettiği 31.000 m² ‘lik sahada yaklaşık 17.000.000.YTL lik bir sabit yatırımla gerçekleşecek projede yapılacak binalara özel sektör kuruluşlarının ARGE birimleri faaliyete geçecek. 

Teknopark’ın kurucuları arasında  Sakarya Valiliği,Sakarya Üniversitesi,SATSO,Sakarya Büyükşehir Belediyesi,Adapazarı Belediyesi,Serdivan Belediyesi,Adapazarı Ticaret Borsası, Akyazı Sanayi ve Ticaret Odası,Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası,Düzce Ticaret ve Sanayi Odası,

Yalova Sanayi ve Ticaret Odası,Akçakoca Sanayi ve Ticaret Odası,Marmara Teknokent A.Ş, Sakarya Üniversitesi Vakfı bulunuyor.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Projesinin en somut örneklerinden birini oluşturacak Teknopark’ta 5 yılda yaklaşık 500 Arge personeli ile 100 Akademisyen  istihdam edilecek. Bu alanda yine çeşitli büyüklüklerde 100 adet şirketin yer alması bekleniyor.

Bu proje ekonomik yönden sağladığı teknolojik altyapı sayesinde projede yer alan işletmelerin araştırma ve geliştirme çalışmalarını destekleyerek iç ve dış pazarlardaki “rekabet gücünün” arttırılmasına neden olacaktır.

İşletmelerin yenilikçi yaklaşımlarını geliştirerek yeni ürün gamlarının oluşturulması,ürün kalitelerinin yükseltilmesi,yeni iş alanlarının ve nitelikli işgücünün arttırılmasına neden olacaktır.Örneğin bilgisayar sektöründeki programların  “yazılım”ları ile çeşitli bilgi sistemlerini üreterek Sakarya’nın yeni bir slikon vadisi olması gerçekleşebilir.

Üniversitenin laboratuarları ile yeni kurulacak laboratuarlardan karşılıklı istifade ederek teorik bilgiler ile sanayide yaşanan pratik bilgilerin bir araya getirilmesi sağlanacaktır.Bu süreçte sanayinin  sorunlarına üniversitelerin çözümler üretmesi mümkün olacaktır.Böylelikle  ortaya çıkan teknolojik yeniliklerin bölge ekonomisine artı değerler katacağı da ifade edilebilir.

Bu bölgenin Sakarya’yı bir başka açıdan cazibe merkezi yapacağı çok açıktır.Bu şehrimiz ekonomisinin geliştirilmesi açısından arzulanan bir sonuç olacaktır.Özellikle eğitilmiş  genç nüfusumuzun bu yöne yönlendirilmesi işsizlik açısından önemli bir kuvvet çarpanı olacaktır.

Teknopark’ın kurulması bölgemize iç ve dış yatırımcıların ilgilerini arttırmalarına yol açacak ve şehrimize sermaye girişlerini hızlandıracaktır.Teknopark ilimizde faaliyet gösteren yaklaşık 700 KOBİ ve 55 büyük ölçekli firma için yeni bir ufuk çizgisidir.

ArGe faaliyetlerine önem veren firmalarımızın kiralayarak kullanacakları işyerlerine yönelik çeşitli devlet desteklerini de yeni çıkan ARGE kanunu ile kullanmak daha kolay olacaktır.

Görüldüğü gibi bu kentimizin parlak geleceğine atılmış akıllıca bir adımdır. Bu işe vesile olan bütün kişi ve kurumları kutlamak gerekir.

Şimdilik tek sorun bu işe şeytanı karıştırmadan birlik ve beraberlikle planlanan hedeflere zamanında varabilmektir. Şehrimizin bunu gerçekleştirecek iradesinin olduğuna yürekten inanıyorum.