Sakarya Yenihaber
Sezai Matur
Erkal Etçioğlu'nun Önemli Sorusu
Erkal Etçioğlu kim ne derse desin bu şehrin önemli bir değeridir…
Genç yaşta Adapazarı Belediye Başkanı seçilmiş, yakın arkadaşlarının siyasi hırslarıyla ancak bir dönem koltuğunu koruyabilmiştir…
Adapazarı için kafa yoran, bu şehrin sorunlarını kendine dert edinen ender kişilerden biridir…
Benim de görüşlerine değer verdiğim bir büyüğümdür…
Bu görüşlerini haftada üç gün gazetemizde paylaşırken Sakarya Teknopark A.Ş Genel Müdürü olmasının ardından yazılarını bir güne indirdi…
Bu bizim için bir kayıp olsa da şehir için önemli bir kazanım diye düşünüyorum…
Bu Pazar yazısında önemli bir soruna dikkat çekti Erkal Etçioğlu…
“Gelecek göçe hazır mıyız?” diye sordu…
Etçioğlu yazısında şehrin potansiyeline şöyle dikkat çekiyor:
“Bu gün yaşanan ekonomik krize ve daha önce yaşanan deprem felaketine bakarak nüfusumuzun ve diğer şartların böyle devam edeceğini düşünüyorsanız bence yanılırsınız. Sakarya ilinin her türlü olumsuz şartlarına rağmen gelişme potansiyeli müthiş bir çekiciliğe sahip. Özellikle bölgesel kalkınma performansı çok yakında küresel krizin tesirinin azalması ile birlikte büyük bir atılım yapacak gibi gözüküyor. Bunun çok çeşitli göstergeleri bulunuyor.”
Ardından da bu potansiyelin çekeceği tehlikeye parmak basıyor:
“Ekonomik gelişmenin tetikleyeceği çok sayıda toplumsal sorunun da doğması kaçınılmaz gibi. Bunların başında denetimsiz bir büyük göç sorunu geliyor.”
Sonra önerilerini sıralıyor:
“Öncelikle çevreyi koruyan bir “sanayi yerleşim planlaması” yapılması gerekiyor. Yani ilimiz bir yandan sanayi alanlarını planlarken bir yandan da sanayi yatırımları konusunda “seçici” davranmak zorunda. Çevreye dikkat etmezseniz zaten var olan müthiş bir “turizm potansiyelinizi” hızla yitirirsiniz. Bu gelişmeler şüphesiz yeni yerleşimleri ve göçleri tetikleyecektir. İşte bunun için “sanayi yerleşim planlaması” ile uyumlu bir “beşeri planlama” çalışması yapılması gerekir
Aynı şekilde kentsel “imar planlarının” da buna uyumlu olması gerekir. Sakarya’nın yine büyük bir “kültür” ve “üniversite şehri “olması da mümkündür. Bölgede en az 3-4 üniversite kuracak bir eğitim alt yapısı vardır. Özellikle çok geç kaldığımız teknoloji geliştirme bölgelerimizi(teknoparkları) geliştirerek sinerji oluşturabilir ve ilimizi yeni tasarım ve üretim alanlarında uzmanlaştırabiliriz. Bu yöntemle büyük bir para ve vasıflı insan şehrimize güç katılabilir.
Özellikle Adapazarı ve Karasu arasındaki bölgeye dikkat etmek gerekiyor. Bu bölge milli ulaşım hatlarının düğüm noktasını oluşturuyor. Gerek yeni yapılan İstanbul bağlantılı karayolları, gerek Arifiye-Bartın demiryolu, gerekse Karasu Limanı bağlantılı küresel lojistik hatları bu bölgeyi çok özel bir bölge yapıyor. Geleceğin üretim üssü bu bölge olabilir.”
Şehrin önemli beyinlerinden Erkal Etçioğlu’nun görüşleri özetle böyle…
Şehrin mevcut idarecilerinin Etçioğlu’nun bu uyarı ve önerilerinden alacakları çok şey olmalı…