Yenigün Gazetesi
“Özgürce” Makale Yazısı
15 Ekim 2003
Okul yaptıralım!
“Milli Eğitim’e yüzde yüz katkı payı düşüncesi” ile Sakarya Valiliği’nin düzenlediği toplantıya katıldım. Konuşmacıları dinledim. Faydalandım… Milli Eğitime parasal destek verebilecek insanlarımızı da çağırmışlardı. Ama katılan çok az oldu. Daha çok insanımızın katılması arzu edilirdi…
Böylesine iyi niyeti, geleceğin insanlarına bir şeyler yapıp bırakmak için yapılan toplantılara, girişimlere iyi niyetle bakmak gerek. Yardımcı olmak gerek. Ama anlayış gösterip ilgi gösterenlerin sayılan az… Bağış yapanlar iyi değerlendirilmiyor. Fatmahanım İlkokulu vardı. Yüzyıldan fazla yıl çocuklara kucak açmış. Bir vali geldi, okulu kapattı. Öğretmenleri demirbaşları bitişik okula veriverdi, Israrlarımıza karşın Fatmahanım adını bir yere vermediler. Unutturdular.
Sayın Sakarya Valisi o yer üzerine sağlık ocağı yaptırmak istemektedir. 700 metrekare genişliğinde, sağlık ocağı iki kat olsa da olabilir. Tek kat olsa da. İki kat olsa da olur. Biri Milli Eğitime verilse “Sakarya Milli Eğitim Fatmahanım Sağlık Ocağı” adı verilse herhalde çok iyi olur. Tek kat yapıldığında da “Sakarya Fatmahanım Sağlık Ocağı” adı konabilir. Sayın Kıraç’ın takdirlerine kalmıştır.
Yük. Mak. Müh. Yaşar Kanat Zirai Donatım Fabrikasının babası. Kurucusu. Büyütücüsü. İşçilerden her ay maaşlarından kesintiler yapılarak “Donatım İlkokulu yapıldı. Gözü gibi korurdu. Özel inşaatlarıymış gibi iglenirlerdi…
Nihal Kobal etkili olduğu günlerde devleetten de yardım alarak okulu yeniden yaptırırken Donatım Fabrikasından bir şeyler istemiş. Vermeyince Milli Eğitim Müdür vekili İhsan Kıraç’la kata kafaya verip Donatım okulunun adını “Orhan Gazi yaptılar Orhan Gazinin böyle bir küçük okula verimesinin gereksiz olduğunu anlayamadılar. Yazık ettiler yaşlı Donatım Fabrikası işçilerine. Yıllarca o işçilerin bağışlar yaparak yapılan okulun adı neden değişsin? Yazdıklarım ilgi anlayış görmedi. “Orhangazi Donatım İlköğretim Okulu” bilirdi… Bu önemini de benimsemediler.
16 yıl Erenler Belediye Başkanlığı yapan Murat Soğancıoğlu 17 dönüm yer bağışladı yetiştirme yurtlarına.
CHPli belediye başkan olmak suçmuş. Ne adı verildi birine… Hiçe sayıldı.
Vali Gökhan Aydıner zamanında, Bakan Hasan Gemici geldiklerinde söylemeleri üzerine kız yetiştirme yurdunun adı “Murat Soğancıoğlu Kız Yetişyitme Yurdu” oldu. Oldu ama neye yarar, asılan tabelayı göremeden rahmetli oldular.
Rahmeti Mustafa Raşit Abasıyanık, on dönüm şehrin en güzel yerinde arsasını verdiler. “İki yılda inşaat bitecek. Babam Ahmet Abasıyanık adı verilecek”diye protokol imzalandı. İki yılı bırakınız, on iki yılda bile, hala yirmi yıl olduğu halde bina natamam. Yani hala tamamlanamadı…
Sakarya’da hayırseverlerle ilgili bir kitap bastırılmış. 1973’ten Bugüne kadar yeni baskısı yapılmadı. Geçenlerde kitabı alıp Sayın Vali Kıraç’ı ziyaret ettim. Kitabı gösterdim. “Aradan otuz yıl geçmiş. Ekleriyle yeniden bastırılmalı” dedim Sayın Kıraç hak verdiler;
-Hemen ele alalım. Bastıralım, dediler.
Bir değil birkaç okul yaptıran Ali Dilmen, Ahmet Akkoç, Kenan Sakallıoğlu, Hakkı Demir, Mehmet Sadık Ertiker, Ahmet Alaçam, Necmiye Gürbüz, Emine Bayraktar Fatma Özkan, Bekir Sıtkı Dungun, Adapazarı Ticaret Sanayi Odası, Berna Yılmaz, Necdet Islar, Turcer Tepe, Nebiye Ertan, Kırkpınar Gündoğan gibilerin sayıları artmalı. Çok artmalı. Yıllar yılı Türk çocuklarına kucak açmalıdırlar…
Sabihahanım’ın ikiyüz yıllık geçmişi var. Beş kez bina değişmiş. Ama ismi hep kalmış. Kalması da gerek.
Parasal gücü olanlar verebilecekleri kadar versinler. Üstünü Sakarya Valisi, Özel İdare yolu ile tamamlamaktadır. Sizin vereceğiniz kadar Vali Kıraç da vermektedir. Böylesine fırsatı kaçırmayınız. Yeni iktidarın yürürlüğe koyduğu bir yasaya göre, her verginizi vermiş olacaksınız. Hem geleceğin insanlarına güzel bir eser bırakacağınız gibi çocuklarınız, torunlarınız adınızla gurur duyacaklardır. Böyle bir fırsat kaçırılır mı? Elbette kaçırılmaz…
Devlet-vatandaş elbirliğiyle, hem borç ödenerek bir eğitim kurumu ortaya çıkıyor. Adınız veriliyor. Götüren var mı? Yok, miras kavgaları, öldürmeler olmuyor mu? Oluyor. Peki bu acı gerçekleri biliyorsunuz da neden okul yaptırmıyorsunuz? Bir iyicene düşünün. İyi niyetle işe sarılın. Başarılar…
Yarın tekrar buluşmak dileğiyle.