Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

4 Aralık 2007

Adapazarı Akşam Haberleri 57 yaşında

Sakarya’nın ilk günlük gazetesi, 7 Aralık 1951 Cuma günü tek yaprak, iki sayfa halinde çıkan gazetedir. Elbette daha Sakarya değil, Adapazarı’dır. Üç yıl sonra il olmuştur. Ama adı yine “Adapazarı Akşam Haberleri” kalmıştır…

Gazetenin sahibi, rahmetli, sevgili dostum, 1960 sonrası kurucusu, meclis üyeliği yapan, Sakarya’da ilk Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’ni kuran Selami Savaş’tır. Saçlarıma iyi bakın, ne kadar eskiden çekilen resim olduğunu anlarsınız.)

Adapazarı Akşam Haberleri elimdeki sayılara göre 7 Aralık 1951 Cuma yayınlanmaya başladığını göstermektedir, 25 Kasım 2007 Pazar Adapazarı Akşam Haberleri var önümde. Yayın tarihi 04.12.1951 deniyor. Yanlış. Düzeltmek isterlerse dosyamdaki gazeteleri gösterebilirim

Selami Savaş rahmetli günlük gazeteyi çıkarmaya başladığında, Ankara’nın çok satılan Ulus Gazetesi ile İstanbul’un çok satılan Yeni İstanbul Gazeteleri’nin, Kocaeli’de çıkan Türkyolu Gazetesi’nin hem temsilcisi muhabiri, hem yazarı idim. Babaları Sorgu Yargıcı Nazmi Savaş’ın ricası üzenine, daha doğrusu oğluna, “Abdullah Çelik’i bul. Gazetende yazmasını rica et. Köy Enstitüsü çıkışlıdır. İyi bir yazardır. Erenler ’de öğretmendir”  demesi üzerine beni aradı. Buluştuk..”Ne ücret istiyorsan vereceğim, gazetende yazmanı babamın ricası değil getirmek için istiyorum” demesi üzerine anlaştık…

1 Nisan 1946 günü Ada Postası’nda çıkan yazımdan sonra, gazete sahibi rahmetli Lebip Kökçü, (Çok, çok iyi bir insandı) Kocaeli’de, Türkyolu’nda yazmamı önermişti. “Ben haftada bir çıkıyorum, maşallah siz çok yazabiliyorsunuz. Türkyolu sahibi Rıfat Yüce Milli Mücadele yıllarında çıkarmaya, hem Türkyolu adı ile günlük çıkarmaya başladı. Oğlu Mehmet de iyi insandır. Git, görüş, selamımı söyleyiver” demişlerdi. Dediklerini yapmıştım. Baba- oğul ile görüştüm. Sürekli yazıyordum. Bir yazım üzerine Hürriyet’in sahibi, başyazarı Sedat Simavi yazısında üç kez adımı, soyadımı yazarak başyazı yazmışlardı. Övmüşlerdi beni…

Selami Savaş iki oğlunun okumaları için İstanbul’a göç etmek zorunda kalınca ısrarlı ricaları üzerine emekli oldum. Gazetenin sorumlusu olarak yönetici oldum. Gazete yöneticiliğinin çok zor olduğunu o zaman anladım. Bu nedenle kimseye önerim olmaz gazete çıkarmak. Rahmetli Güngörsün’e de “Çıkarma” dedim. Dinlemedi. Çok iyi etmiş beni dinlememekle. Çok mükemmel, çok okunan bir gazeteyi sundu okurlarına. Hep takdir ediyor, rahmetle anıyorum. Keşke beni dinleseydi. Sigarayı bıraksaydı belki biraz daha yaşamın tadını çıkarırdı. Ama sevgili dostum dedesi, babası, amcaları ile çok iyi ilişkilerimiz olmuştu…

Sakarya basınına katkısı büyük olan Fahri Çatallar’ın bir yazısını sunuyorum. Tarih 07.12.1951 sayı 4 Pazartesi Fiyatı 5 krş. Günlük Siyasi Akşam Gazetesi.

Akşamdan Akşama Bir şehir ki!

Adana’nın pamuğu, Ankara’nın armudu, Bursa’nın ipeği, İzmir’in üzümü meşhur olduğu gibi bizim şehrimizde pancar-patatesinden gayri iki meşhuru daha vardır. Yazın tozu, kışın çamuru. Zira bu şikayetimiz senelerden beri devam edip gidiyor. Bize kalırsa bundan kurtulmanın çaresi şu; Yazın yağmur yağsın, kışın toz ve devam ediyor.

Rahmetli ne bilsindi 56 yıl sonra aynen görülecekti Adapazarı. Sakarya il merkezi. Bilesiniz aslında sayacı olan, ilkokul dördüncü sınıfta bir geç kalışı nedeniyle yediği tokattan sonra okula gitmeyen kişiydi. Ama girişkendi. Bir şeyler yapmak isterdi. Yaptı da. Rahmetle anıyorum hep…

Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’nde yıllarca yazdım. Çok acı-tatlı anılarım var. Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz rahmetli Muzaffer Şatırdı. Onun sorumluluğunda  Nallamalar başlıklı, “Nalcı” imzası ile özgürce yazardım. Savcılık çağırırdı. Tekli dosyaya bakar, gider savcılığa. Gelirdi gazeteye. “Yazı benim, yazıda suç yok. İyi niyet var” dedim. Dosyayı kaldırdılar derdi. Çok çok iyi bir insandı. Erken gitti. En verimli çağında gitti. Allah’ın rahmeti üzerine olsun….

Genç gazeteciler Selami rahmetliyi örmek vereyim. Azimliydi. Lise mezunu değildi. Gazete sahibi olarak, siaysetçi olarak dışardan liseyi bitirdi. Gazetecileri temsilen 1960 sonrası kurulan Kurucu Meclis’e girdi. Sakarya’ya basınına çok faydalı olmaya çalıştı. İlk Sakarya Cemiyeti Başkanı’dır. Israrları üzerine kurucular arasına aldı beni. Sonra başka cemiyetler de kuruldu…

İçtenlikle, samimane Adapazarı Akşam Haberleri diğer sekiz yerel gazete gibi, iyi bir ofset makineye kavuşur 12 sayfa çıkar. Diğerleri gibi dileğin büfelerde satılır. Bir zamanlar Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi şehirde kapış kapış okunurdu. Gazete almak için kapı önünde birikirlerdi çocuklar. “Akşam Haberleri Akşam Haberleri” diye dağılırlardı şehre. Çok okuna bir yerel gazete idi….

Acı gerçek Sakarya’da yere gazeteler çok az satılıyor. “Okunmuyor” demeyeceğim, okunmasına okunuyor ama satın alınmıyor. Kocaeli’de günlük satılan gazetenin sayısı on binlerde. Sakarya’da yarısına dünden razıyım. Son günlerde gazete çıkarma hevesi aldı yürüdü. Murat Uygun yazdı. 11ncisi, 12ncisi hatta 13ncüsü art arda çıkacakmış. Hazırlıkları ilerlemiş. 62 yıllık yazar-çizere her dalında hizmet vermiş kişi olarak açıkça yazıyorum; Yerel gazete kimseyi siyasette başarılı kılmaz, kazandırmaz. Köşeyi dönecek kadar kazanç sağlamaz. Bilinsin istiyorum.

Yarın tekrar buluşmak dileğiyle