Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

10 Nisan 2009

Sakarya Endüstri Meslek Lisesi

1999’da yaşadığımız deprem felaketinde zarar gören okullarımızdan birisi de Sakarya Endüstri Meslek Lisesi. Halk arasında 1. Endüstri Meslek Lisesi veya Sanat Okulu olarak da bilinen bir okulumuz.

Sakarya Endüstri Meslek Lisesi, 1946 yılında eğitim-öğretime başlamış. O yılları hatırlayalım: İkinci Dunya Savaşı yeni bitmiş olmasına rağmen o gün ülkemizi yönetenler sanayileşmenin, yetişmiş insan gücünün önemini bildikleri için sanat erbabı yetiştiren okullara ağırlık vermişler. İyi de etmişler. 1946’dan bugüne kadar on binlerce öğrencimiz sanatkar olarak yetişerek, sanayimizin hizmetine sunulmuş. Sakarya Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olup, bugün esnaf, iş adamı olan birçok tanıdığım var çevremde. Onlarla konuştuğumda hep okullarından saygıyla söz ediyorlar.

Sanayiye birçok sanatkâr ve işadami kazandırmanın yanında, alanında başarılı mühendisler de yetiştirmiştir okulumuz. Hatta o kadar ki, bir önceki Sakarya Üniversitesi Rektörü Sayın İsmail Çallı da Sakarya Endüstri Meslek Lisesi mezunlanındandır.

Mesleki eğitim yanında Türkiye, Avrupa hatta Dünya çapında sporcular da yetiştirmiştir. Alanında ilimizde ve bölgemizin en eski ve köklü okullarından birisidir.

Evet, yaşadığımız felakette Sakarya Endüstri Meslek Lisesi büyük zarar gördü. Sakarya Caddesi’ne paralel olan ana binası yıkıldı. Enkaz kaldırıldıktan sonra Ali Dilmen Lisesi’nin de arsasının üzeri dahil olmak üzere otuz altı prefabnike dershane yapıldı. Aradan on yıl geçmesine rağmen prefabrike dershaneler hala hizmet vermeye devam ediyor. Kışın çok soğuk, güneş yüzünü gösterdiğinde de sıcaktan egitim-öğretim yapılamaz hale geliyor. Prefabrike dershaneler artık kendini taşıyamaz hale geldi. Ne yaparsanız yapın yenilenmesi tamir edilmesi mümkün değil.

Sakarya Endüstri Meslek Lisesi aslında biçok okulu bir arada barındırıyor. OKS sonuçlanıyla öğrenci alan Anadolu Teknik Lisesi Fen ve Matematik puanları yüksek olanların devam ettiği, Teknik Lise, Endustri Meslek Lisesi öğrenciler bir arada gündüzlü okuyorlar. Okulda Bilişim, Makine, Metal, Elektrik-Elektronik, Ahşap ve insaat Bölumleri bulunmaktadır

Günduz öğretimi yanında gece de Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve genel liselerden mezun olup da meslek lisesini bitirmek isteyen öğrencilerin devam ettiği Telafi Egitimi bulunmaktadır. Yani sabah 08.00 den gece 24.00’e kadar okulda aralıksız eğitim öğretim yapılıyor. Eğitim öğretimin yanında özellikle metal ve ahşap atölyelerinde okulların ihtiyaçları yapılıyor. Aynı zamanda okul fabrika gibi de çalışıyor.

Tüm bunları sıraladığımızda sanki küçük bir ilçe kadar nüfusu içinde banndırıyor. Üç bine yakın öğrencisi, iki yüze yaklaşan öğretmen ve personel sayısı ile büyük bir okul. Bu ihtişama rağmen ne yazık ki, çürümüş prefabrike dershaneler Sakarya Endüstri Meslek Lisesi’ne yakışmıyor.

Valimiz Sayın Hüseyin Atak’ın ve İl Milli Eğitim Müdürümüz, Sayın Murat Yazıcı’nın bu konulara hassasiyetlerini biliyorum. İlimize yeni okullar kazandırabilmek için gece gündüz çalışıyorlar. Sakarya Endüstri Meslek Lisesi’nin yeni binasının bakanlık tarafından ihaleye çıkarıldığını, ihalesinin yapıldığını biliyorum. Daha sonra her ne olduysa ihale iptal edildi. İnşaata bir turlü başlanamadı.

Bugünlerde tekrar gündeme geldiğini de biliyorum, takip ediyorum. Sayın valimizden, milli sonu eğitim müdürümüzden, milletvekillerinden ricam bir an önce işi hızlandırıp inşaata başlanmalıdır. Okul artık kendini taşıyamıyor. Öğrenciler şikâyetçi, veliler şikayetçi. Çalışanlar mutsuz.

Sakarya Endüstri Meslek Lisesi’nin tarihine, şanına yakışır bir okul binası yapılmaldır. Okulun mezunları, öğrencileri, velileri ve çalışanlar sevinecekleri haberi bekliyor.

Tekrar buluşmak dileğiyle….Sevgiler, saygılar…