Yenigün Gazetesi
“Özgürce” Makale Yazısı
3 Temmuz 2017
Adapazarı 64 yıl önce Sakarya il merkezi oldu
Evet; Sakarya ili 14 Haziran 1954 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve 22 Haziran 1954 günü resmi gazetede yayımlanan 6419 numaralı yasa ile Sakarya ve Adıyaman il olmuşlardır. Geçici bir madde ile yasa 1 Aralık 1954 günü yürürlüğe girmiştir. O günleri yaşamış kişi olarak çok mutluyum. Büyük bir kalabalık, coşkulu aralarında bakanların, Rize valiliğinden Sakarya valiliğine atanan 5 yıl 5 ay 27 gün çok başarılı Sakarya valiliği yapan Rahmetli Nazım Üner’in de elleriyle Adapazarı kaymakamlığı tabelası indirilmiş, Sakarya valiliği tabelası asılmıştır, Ankara Caddesi’ndeki TAŞÖZ iş hanına.
Adapazarı Ticaret Odası Genel Sekreteri eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran geçmişin belgelerini incelediğini kendisinden önce genel sekreter ve Sakarya il yapma komitesi başkanı Osman Erkaya’nın el yazıları ile kurularak ilin adının Sakarya olmasının ilk ben, 1950 öncesi yazdığıma dair bir belge gördüğünü söylemiş. Ve beni Sakarya’nın isim babası olarak kutlamıştır. Birkaç önemli kişiler önünde bu konuyu anlatmıştır. Ve buna çok saygılı davranmıştır.
Sakarya İli kolayca kurulmamıştır. Çok güçlükle kurulmuştur.
Kocaeli siyasileri şiddetle karşı çıkmışlardır. Kocaeli 1943, 20 Ağustos depremi sonrası Adapazarı ile hiç denecek kadar az ilgilenmişlerdir.
Adapazarlılar, başta ATSO yönetim kurulu üyeleri, milletvekili Ekrem Alican Sakarya ilinin yasasının kabulü için çok çalışmışlardır. Sakaryalı siyasiler bilinçsiz, vefasızdırlar. Bugün Ekrem Alican, Osman Erkaya adlarını taşıyan bir cadde, bir sokak, bir okul yoktur. Kocaeli de benim başvurum üzerine ilk vali Nazım Güner, İlk Milli Eğitim Müdürü Talat Ayhan’ın isimlerini taşıyan okullar vardır. Serdivanı belediye yapan vali Nazım Üner’dir. Hüseyin Karabaş, Ali Erseven ve daha beş kişi Serdivan’ı belediye yapmışlardır. Serdivan’ın Belediye Başkanları vefasız çıkmışlardır. Serdivan’ı bugünkü hale getiren bu rahmetlilerdir…
Türkiye erkeklerinin yüzde 38’i sigara kurbanı
Amerikan Kanser Enstitüsünün hazırladığı Tütün Atlası, sigaranın korkunç yüzünü bir kez daha ortaya kovdu. Dördüncü baskısı yayımlanan Atlas’ta, 21. yüzyılda sigara yüzünden 1 milyar kişinin ölebileceği belirtildi. Atlas’taki dünya ve Türkiye’de sigara tüketimine dair çarpıcı sonuçlar şöyle:
- Sigara her yıl dünyanın toplam gelirinin yüzde 1-2’sine mal oluyor.
- 20. yüzyılda 100 milyon kişi sigaradan öldü. Bu yüzyıl içinde 1 milyar kişi sigaradan ölecek.
- Dünyada yaklaşık 1 milyar sigara tiryakisi var.
Her yıl 600 bin kişi başkalarının içtiği sigara yüzünden ölüyor. Bunların yüzde 75’ini kadın ve çocuklar oluşturuyor.
- Türkiye’de erkeklerin yüzde 38’i kadınların ise yüzde 5,8’i sigara yüzünden ölüyor.
- Şu anda Türkiye’de sigara içicisi erkek oran yüzde 46.4, kadın oranı 14.5.
Türkiye evde sigaraya maruz kalan gençler açısından dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki gençlerin yüzde 89.3’ü pasif içici.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Eyvah! Çocuğum sigara içiyor
Yapılan araştırmalara göre sigaraya başlama yaşı 9’a düştü. Peki, çocuğunun sigara içtiğini öğrenen ebeveyn ona nasıl yaklaşmalı?
Uzman Pedegog Canan Nani Bıçakçı, “Çocuk neden sigaraya başlar?” sorusunu şöyle cevaplıyor: “ çocuğun ailesi, psikolojisi, ve arkadaş çevresi onu bu yola iter. En çok ailesinden etkilenerek sigaraya başlar. Ama bu tek neden değil: Bazı ebeveynler sigara içmese de çocuğu sigara içebiliyor.
Baskılar veya evdeki sorunlar da onu bu yola itebilir. Arkadaş çevresi de etkili olabilir. Arkadaş grubu içerisinde yer edinme, yakın dostlarının sigara alışkanlığı, anne- babanın, çocuğun büyüdüğünü bir türlü kabul etmemesi çocuğun ailesinden yeteri kadar ilgi ve sevgi görmemesi, çocuğun kendini ispatlama çabası gibi birçok şey çocukta sigara kullanımına neden olabilir.”
Bıraktırmak İçin 10 yol
■ Öncelikle sakin olun ve ani tepki vermekten kaçının. Çocuğunuza neden sigara içmek istediğini sorun ve onu sakince dinleyin.
■ iletişimimizi açık tutun. Ebeveyn ile çocuk arasındaki iletişim ne kadar iyi olurca çocuğunuzun size güvenmesi de o kadar iyi olacaktır.
■ Kesinlikle alay etmeyin, tehdit etmeyin, bağırmayın ve aşağılamayın.
■ Çocuğunuza “Sigara içme” demeyin, ona sigara içmesini istemediğinizi söyleyin. Çünkü yasaklar gençleri olumsuz etkileyebiliyor.
■ Bağırmak, kavga etmek, vurmak, cezalandırmak gibi şiddetli tepkilerden kaçının. Sakin ve kararlı ses tonuyla konuşun.
■ Onu çok sevdiğinizi, sigara içerek kendisine zarar vermesini istemediğinizi söyleyin.
■ Sigaranın onu kötü göstereceğini, dişlerini sarartacağını, kötü kokacağını, cildinin kötü görüneceğini söyleyin. Sigara içenlerin yakalandığı hastalıkları anlatın.
■ Çocuğunuzu spor, dans, müzik gibi faaliyetlere yöneltin ve onunla bolca vakit geçirin.
■ Sigara tüketiminin maddi zararlarını anlatın. Sigaraya verilecek paralar yerine, o paraların çok daha eğlenceli şeyler için harcanabileceğini söyleyin.
■ Her fırsatta onun sizin için ne kadar önemli olduğunu ifade edin.