Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

6 Ekim 2016

Sedat Kirtetepe Caddesi adı değiştirilemez!

Rahmetli Sedat Kirtetepe Sakarya’nın 4. valisidir. 19 Ağustos 1960 günü Kurmay Albay rütbesiyle geldi. 43 gün sonra emekli edildi Tuğgeneral rütbeli iken. 16 Ekim 1962 günü 2 yıl 1 ay 27 günlük iken Bilecik Valiliği’ne atandı. 5 araba ile gittik. Bilecik Vali koltuğundayken başarılar diledik.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Arifiye Köy Enstitüsü’nden sınıf arkadaşım Basri Ercan‘a “Çok çalışkandır. Sakarya’ya çok önemli hizmetler verdi” dedik. Ben rahmetli Kirtetepe’den çok zarar gördüm. Ama kindar değilim, ölene kadar telefonlaştık. Mektuplaştık, çok özür dilediler.

Eser İlkokulu başöğretmeniydim. Zonguldak’a sürdü. Milli Eğitim Bakanı Prof. Turhan Feyzioğlu’na bir akşam telefon ettim. Durumu anlattım. Rahmetli Feyzioğlu, “Yarın sabah ilk işim Zonguldak’a yapılan atamayı iptal etmek olacak rahat ol. Askeri Valiye mektup yazacağım. Seni tanımıyor herhalde. Seni bir iyice anlatacağım. Çağıracak seni. Gitmemezlik yapma. Özür dileteceğim. Türkiye Öğretmenler Milli Federasyonu’nun Sivas’taki kurultayında divanda söz alamasaydınız, başarılı olamazdım. Bu makama gelemezdim. Sakın üzülme yerinde kalacaksın’’ dediler. Emekli General Sedat Kirtetepe çağırdılar. Feyzioğlu’nun el yazısı ile yazdığı iki sayfalık mektubu okudular, ikramda bulundular. “Bana gelenler hepsi sizi kötülediler. ‘Yassıadadakilere gazete, para gönderiyor. Demokrat Sakarya’da yazıyor’ dediler. Oysa Bakan İsmet Paşa sizi çok seviyormuş. Köy enstitüsü mezunuymuşsunuz. Nihat Erim hemşerinizmiş. Ulus Gazetesi muhabiriymişsiniz. Bunları bana söylemedin. Ulus adına Yassıada davalarını takip etmişsin.

“Şimdi bir karar ver bir okula öğretmen geç. İlk fırsatta yaptığım hatayı gidereceğim. Yine başöğretmen yapacağım” dediler. Valilik İstasyon Caddesi’ndeydi. Bir konuyu görüşmeye gittiğimde kapı hızla kapanmıştı. ‘Makamımda bana hakaret etti” diye mahkemeye verdi. Çok dürüst, özel kalemde çalışan Geyveli Mithat Demir ifadesinde, “Abdullah Çelik kapıyı hızla kasten kapamadı. Açık cam nedeni ile öyle hızla kapandı” dedi yargıç önünde. Savcı Ali Sönmez iddia makamındaydı dile geldi. ‘’Abdullah Çelik çok iyi, başarılı bir başöğretmendir. Çok okunan, sevilen biridir. Suçsuzdur dediler. Yargıç da beraat kararı verdi.

Rahmetli Sedat Kirtetepe, Sakarya’ya çok büyük hizmetler verdi. Adapazarı Belediyesi’ne ilk 6 otobüsü aldı.4 katlı valilik binasını tamamladı. Bu dört katlı binaya o yerleştirdi. Atatürk Bulvarı’nı o tamamladı. Adını Atatürk Bulvarı koydu. Şemsiyeli Bahçe’yi o tamamladı. Adını ‘Atatürk Aile Dinlenme Parkı’ koydu. İhalesi olan hayatta Hamdi Yılmaz güneş nedeni ile Şemsiyeli Park koydu. Halk ‘Şemsiyeli Park’ adını koydu. Diyeceklerim bitmedi. Ünal Ozan zamanında dilekçe verdim. Adının bir caddeye verilmesini istedim. CHP ve Adalet Partileri’nin oyları ile oy birliği ile Sedat Kirtetepe Caddesi’ne verildi. Diyeceklerim bitmedi… Bir yazımda daha diyeceklerim var.

Türkiye’nin gazeteci konukları Almanya’da

Türkiye’nin çeşitli illerinde yerel gazete işi olarak çalışan ancak ulusal gazetelere de muhabirlik yapan toplam 15 gazeteci Konrad Adenauer Vakfı’nın davetlisi olarak başkent Berlin’e geldi. Türkiye’de yerel gazeteciliğin gelişmesi için Türk Gazeteciler Cemiyeti ile ortaklaşa çeşitli girişimlerde bulunan Konrad Adenauer Vakfı’nın düzenlediği günlük gezi, Alman basın yayın kuruluşlarım tanıtmayı, iki ülkenin gazetecileri arasında diyalog kurulmasını ve böylece bilgi alışverişinin yoğunlaşmasını amaçlıyor. Köln ve Bonn’dan sonra Berlin’e gelen yerel gazeteciler başkent gazetelerden Dergesspiegel tarafından ağırlanıyor. Tagesspiegel Yazı İşleri Müdürü Giovanni di Lorenzo, Yerel Haberler Şefi Lorenz Maroldt ve geziyi organize eden gazeteci Suzan Gülfırat meslektaşlarıma kendi gazeteleri ve Berlin’in basın yayın dünyası üzerine genel bilgiler verdiler. Konrad Adenauer Vakfı’nın bilgilendirme gezisine katılan gazeteciler arasında Selahattin Akkuş, Haluk Arlı, Arif Aslan, Necla Çelebi Atakan, Osman Cengiz Başkaya, Eyüp Bektaş, Maksut Beykoz, Akın Bodur, Abdullah Şevki Çelik ,Cemil Ciğerim, Aydın Deliktaş, Gönül Gökçe, Mustafa Kemal Kaya, İsmail Korkmaz ve Uğur Özteke. (Gülay DURGUT/BERLİN)