Yenigün Gazetesi

“Özgürce” Makale Yazısı

8 Aralık 2012

Sakarya 58 yaşında

Sakarya İli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 14 Haziran 1954 günü 6419 sayılı yasa ile Uşak ve Adıyaman’la birlikte il olmuşlardır.

Yasa 22 Haziran 1954 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasada bir geçici madde vardı.

‘Yasa 1 Aralık 1954 günü yürürlüğe girmiştir’

Bu nedenle 3 yeni ilde, 1 Aralık 1954 günü kaymakamlık tabelalar indirilmiş, valilik tabelaları asılmıştır.

Her 3 ilde de görkemli törenler yapılmıştır. Bakanlar 3 ile de gitmişlerdir. Halkın sevincine katılmışlardır. O günlerin son kaymakamı Atıl Tahir olsun diye uğraştık. Ama yetkili büyükler tecrübeli, deneyimli vali diye başarılı Rize Valisi Nazım Üner’i Sakarya’nın ilk valisi olarak atamıştır. Çok iyi olmuştur. Çok başarılı hizmetlerde bulunmuştur Nazım Üner. (06.12 1954- 27.05.1960 tarihleri arasında 5 yıl, 5 ay, 27 gün Sakarya Valiliği yapmıştır. Sonra suçsuzluğu anlaşılmış Kayseri Valisi olmuştur.

Emekli olduktan sonra ANAP’tan Kadıköy İl Genel Meclis Üyeliği yapmıştır.)

Sakarya ismi Adapazarı Halkevi Yönetim Kurulu’nca önerilmiştir. 1 Mart 1943 günü Halkevi Sakarya adlı Aylık bir dergi çıkarmıştır. 6 sayı çıkarabilmiştir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2009’da bastırılıp, ücretsiz dağıttığı kitabı sunuyorum. Kitabı, metni Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı, Grafik Tasarım Çizimleri Seyfi Güloğlu’na hazırlanmıştır.

Resimler de Prof. Fatih Gürsel, Emrah Gültekin, Hüsnü Gürsel, İhsan Korkut, Muhsin Divan, Murat Öcal tarafından çekilmiştir.

SAKARYA İLİ’Nİ HER YÖNÜ İLE TANIYALIM

Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında İstanbul’a 2 saat uzaklıkta bulunan Sakarya, alternatif tatil seçenekleri arayanların, yeşilin her tonunun tadını çok farklı aktivitelerde çıkarabileceği bir yer. İstanbul gibi bir dünya kentinden ulaşım kolaylıkla sağlanabildiği coğrafi anlayışı her biri adeta oksijen deposu durumundaki yayla orman, göl gibi mesire alanları, 22 farklı trekking parkuru ile şehirlerin gürültülü stresinden uzaklaşarak hoşça vakit geçirmek ve binlerce yıldır insanlara hizmet veren her derde deva termal kaynaklarında şifa bulmak isteyenlerin tercih edilebileceği bir doğal güzellik diyarı.

Uygarlıklar arasında yüzyıllar boyu bir köprü oluşturan, doğu ve batı arasında kültür alış-verişini sağlayan bir kavşak noktasıdır. Sakarya Roma, Bizans Osmanlı imparatorlukların askeri yolları, Asya’yı Avrupa’ya tanıtan ve kavuşturan tarihi ipek yolu Sakarya içinden geçmiştir. Bu yolların izlerini anıtsal köprülerle, tarihi kermeslerle, taş döşemeli kaldırımlarla izlemek mümkündür. Seyyahların, gezginlerin, tüccarların ziyaret etmeden ve yollarını kat etmeden geçmedikleri bu topraklarda isterseniz tarihi güzergahları, yüzlerce yıl önceki yolcuların izledikleri yolları muhteşem doğa manzaraları eşliğinde takip edebilirsiniz. Doğa sporları merkezi olarak öne çıkan Sakarya Fotoğraf karelerine yansıyan ancak inanılır gelmeyen görüntüler ve çok daha fazlasını yaşamak için mutlaka gelmeniz ve görmeniz gereken bir cazibe merkezi.

Yarın; İpekyolu’nun izinde Sapanca-Geyve-Taraklı